Klasyczny Sernik pieczony w kąpieli wodnej.
Doskonałe, pyszne ciasto, które można zrobić bardzo szybko i łatwo.
SER
Do przygotowania sernika użyłam sera z wiaderka, najczęściej korzystam z sera Piątnicy, lub tak jak teraz z President.
Bakalie
Bardzo lubimy sernik z bakaliami, ale mój syn nie jada rodzynek, dlatego zamieniam je na suszoną i siekaną żurawinę. Można oczywiście użyć innych bakalii, lub całkowicie z nich zrezygnować.
Dodałam również drobno posiekaną kandyzowaną skórkę pomarańczową z tego przepisu 👆 klik Kandyzowana Skórka Pomarańczowa
Jak piec sernik
Najlepiej jest go piec w niskiej temperaturze i kąpieli wodnej.
Niska temperatura to 160-170 st.C. z grzałkami góra/dól lub w 155-160 st.C. z termoobiegiem. Serniki pieczemy długo bo ok. 70-80 min.
Kąpiel wodna – polega na zaparowaniu piekarnika w którym pieczony jest sernik.
Piekarnik nagrzewamy, na dno piekarnika stawiamy naczynie (foremkę, naczynie żaroodporne) napełniamy je w połowie wrzątkiem, a następnie wstawiamy formę z sernikiem, zamykamy i pieczemy ciasto.
Studzenie
Po upieczeniu sernika studzimy w uchylonym piekarniku. Kiedy jest już prawie zimny, wyjmujemy go i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia i zastygnięcia. Najlepiej jeśli spędzi noc w chłodnym miejscu. Lodówce lub spiżarni. Następnego dnia jest najsmaczniejszy.
Lukrowanie lub polewa
Sernik można polukrować lub polać polewą czekoladową. Robimy to kiedy ciasto jest całkowicie wystudzone.
Przepisy na SERNIKI
Przepisy na najlepsze CIASTA

SKŁADNIKI
- 1 kg sera z wiaderka
- 5 jajek
- 220 g cukru
- 100 g masła rozpuszczonego
- 1 łyżka zapachu waniliowego
- skórka otarta z 1 cytryny
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 3 łyżki kaszy manny
- ok. 1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- ok. 1/4 szklanki żurawiny lub rodzynek
- 1 łyżka mąki do oprószenia bakalii
- Polewa czekoladowa:
- 100 g gorzkiej czekolady (u mnie 64% kakao)
- 1 łyżka masła
- 3-4 łyżki mleka 32%
przygotowanie
Do misy miksera wbijam całe jajka, dodaję cukier, zapach i miksuję na wysokich obrotach, aż [powstanie jasna puszysta masa.
Zajmie to kilka minut.
Do masy jajecznej dodaję ser z wiaderka i krótko miksuję do połaczenia składników.
Następnie wsypuję budynie i wlewam masło, miksuję na średnich obrotach.
Wlewam masło. miksuję lub mieszam łopatką.
Bakalie u mnie skórka kandyzowana i żurawina, wkładam do miski dodaję mąkę, mieszam, aby bakalie pokryły się nią dokładnie.
Bakalie dodaję do masy sernikowej, mieszam.
Wyłączam mikser i już łopatką mieszam dokładnie wszystkie składniki.
PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO 170 ST.C. GRZAŁKI GÓRA/DÓŁ
Formę u mnie 24 cm. wykładam papierem do pieczenia, można również posmarować masłem i oprószyć tartą bułką.
Z zewnątrz okrywam ją folią aluminiową.
Do formy wlewam ciasto masę sernikową.
Wstawiam do gorącego piekarnika.
Na dnie piekarnika ustawiam pojemnik lub formę i napełniam ją wrzątkiem, do ok. połowy wysokości.
Zamykam piekarnik i tak piekę sernik przez 80 min.
Upieczony sernik pozostawiam w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wystygnięcia.
Następnie wyjmuję i odstawiam na noc do zastygnięcia. najczęściej na noc w lodówce lub spiżarni.
Przed podaniem polewam gorzką czekoladą.
POLEWA CZEKOLADOWA
Czekoladę łamię na kawałki, wkładam do miseczki.
Dodaję masło i mleko.
Rozpuszczam w kuchence mikrofalowej, mieszam.
Lekko ciepłą polewą smaruję zupełnie zimny sernik.