Ostre Miodowe Skrzydełka. Idealna na przekąską lub na obiad.
Skrzydełka smakują na zimno i na gorąco, w każdej wersji są naprawdę świetne.
Kurczaka myję, osuszam. Skrzydełka dzielę na 3 części, najmniejszą wyrzucam, pozostałe dwie odkładam.
Tak przygotowuję wszystkie skrzydełka.
Przepisy na Skrzydełka

SKŁADNIKI
- ok 1kg skrzydełek z kurczaka lub podudzi
- Przyprawy do kurczaka:
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 2 łyżeczki granulowanej cebuli
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1,5 łyżki ostrej pasty Sambal Oelek
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1,5 łyżki brązowego cukru
- 2-3 łyżki oliwy
- Na miodową marynatę
- 1 łyżka masła
- 1,5 łyżki miodu
- 1 duży ząbek czosnku
przygotowanie
Kurczaka myję, osuszam.
Skrzydełka dzielę na 3 części, najmniejszą wyrzucam, pozostałe dwie odkładam.
Tak przygotowuję wszystkie skrzydełka.
Podudzia zostawiam całe.
W dużej misce łączę wszystkie składniki mieszam aby powstała gęsta pasta.
W paście obtaczam kurczaka, dokładnie aby każdy kawałek mięsa dokładnie pokrył się przyprawami.
Przykrywam misę folią i odstawiam do marynowania na mini. 2-3 h, lub na całą noc.
PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO 200 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM
Kurczaka układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekę 30 min. Po ok. 20 min, obracam mięso, aby piekło się równo.
MARYNATA MIODOWA
W dużym garnku rozpuszczam masło dodaję rozgnieciony czosnek i miód, podgrzewam do całkowitego rozpuszczenia.
Smażę chwilę, mieszam.
Do marynaty wrzucam upieczone kawałki kurczaka, mieszam i podgrzewam przez kilka minut.
Skrzydełka podaję od razu, kiedy są gorące, lub wystudzone. W obu wersjach są pyszne.