Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Ostre Miodowe Skrzydełka. Idealna na przekąską lub na obiad.
Skrzydełka smakują na zimno i na gorąco, w każdej wersji są naprawdę świetne.
Przepisy na Skrzydełka
Skrzydełka Ostre i Miodowe
Składniki:
ok 1kg skrzydełek z kurczaka lub podudzi
Przyprawy do kurczaka:
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki czosnku granulowanego
2 łyżeczki granulowanej cebuli
1,5 łyżeczki soli
2 łyżki sosu sojowego
1,5 łyżki ostrej pasty Sambal Oelek
1 łyżeczka ostrej papryki
1,5 łyżki brązowego cukru
2-3 łyżki oliwy
Na miodową marynatę
1 łyżka masła
1,5 łyżki miodu
1 duży ząbek czosnku
Steps
1 Done | Sposób przygotwania: |
2 Done | W dużej misce łączę wszystkie składniki mieszam aby powstała gęsta pasta. Przykrywam misę folią i odstawiam do marynowania na mini. 2-3 h, lub na całą noc. |
3 Done | Piekarnik rozgrzewam do 200 st.C. z termoobiegiem |
4 Done | Marynata miodowa:W dużym garnku rozpuszczam masło dodaję rozgnieciony czosnek i miód, podgrzewam do całkowitego rozpuszczenia. Do marynaty wrzucam upieczone kawałki kurczaka, mieszam i podgrzewam przez kilka minut. |
5 Done | Skrzydełka podaję od razu, kiedy są gorące, lub wystudzone. W obu wersjach są pyszne. Smacznego 😀 |
6 Done |