Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Ostre Miodowe Skrzydełka. Idealna na przekąską lub na obiad.
Skrzydełka smakują na zimno i na gorąco, w każdej wersji są naprawdę świetne.
Przepisy na Skrzydełka
Skrzydełka Ostre i Miodowe
Składniki:
-
ok 1kg skrzydełek z kurczaka lub podudzi
Przyprawy do kurczaka:
-
1 łyżeczka pieprzu
-
2 łyżeczki czosnku granulowanego
-
2 łyżeczki granulowanej cebuli
-
1,5 łyżeczki soli
-
2 łyżki sosu sojowego
-
1,5 łyżki ostrej pasty Sambal Oelek
-
1 łyżeczka ostrej papryki
-
1,5 łyżki brązowego cukru
-
2-3 łyżki oliwy
Na miodową marynatę
-
1 łyżka masła
-
1,5 łyżki miodu
-
1 duży ząbek czosnku
Steps
1
Done
|
Sposób przygotwania: |
2
Done
|
W dużej misce łączę wszystkie składniki mieszam aby powstała gęsta pasta. Przykrywam misę folią i odstawiam do marynowania na mini. 2-3 h, lub na całą noc. |
3
Done
|
Piekarnik rozgrzewam do 200 st.C. z termoobiegiem |
4
Done
|
Marynata miodowa:W dużym garnku rozpuszczam masło dodaję rozgnieciony czosnek i miód, podgrzewam do całkowitego rozpuszczenia. Do marynaty wrzucam upieczone kawałki kurczaka, mieszam i podgrzewam przez kilka minut. |
5
Done
|
Skrzydełka podaję od razu, kiedy są gorące, lub wystudzone. W obu wersjach są pyszne. Smacznego 😀 |
6
Done
|