Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Ciasto, które proponuję dzisiaj jest intensywnie czekoladowe i bardzo wilgotne. Ciężkie i sycące. Naprawdę bardzo smaczne.
Użyłam do ciasta KROPELEK CZEKOLADOWYCH, są to niewielkie kropelki z czekolady, która nie topi się w czasie pieczenia.
W gotowym cieście będziecie czuli kawałki czekolady.
Najczęściej kropelki kupuję w internecie, bo tam łatwo je kupić i są w naprawdę korzystnych cenach.
POLEWĘ CZEKOLADOWĄ robię z gorzkiej czekolady, ale z max 64% kakao i dodaję do niej dodatkowo cukier puder. taką polewę lubię najbardziej jest jednocześnie gorzkawa i słodka, idealna do takiego ciężkiego ciasta czekoladowego.
Bardzo polewam to pyszne ciasto 😊
Wilgotne Ciasto Czekoladowe
Składniki:
Moja szklanka to 230 g.
-
2 szkl. maki pszennej tortowej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
1 łyżeczka sody
-
1/2 szklanki kakao
-
2 jajka
-
1 1/4 szklanki cukru
-
1 szklanka oleju rzepakowego
-
1 szkl. mleka
-
zapach waniliowy
-
1/2 szkl. kropelek czekoladowych (opcjonalnie)
Polewa czekoladowa
-
100 g gorzkiej czekolady
-
3 łyżki cukru pudru
-
ok. 1/2 szklanki mleka (3,2%)
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę łączę razem w misce, mieszam. Odstawiam. |
2
Done
|
W dużej misce całe jajka, zapach i cukier ucieram na jasną puszystą masę (zajmie to kilka minut). Do masy jajecznej wlewam olej, mieszam. |
3
Done
|
Do mokrych składników przesiewam składniki suche, mieszam mikserem do połączenia składników. Całość dokładnie mieszam łopatką. |
4
Done
|
Piekarnik rozgrzewam do 180 st>C. z termoobiegiemForemkę smaruję masłem i oprószam mąką. U mnie wysoka bo 8 cm. foremka o średnicy 20 cm. Ciasto wlewam do formy i wstawiam do piekarnika. Piekę przez 50-55 min, do suchego patyczka. Ciasto piecze się dość długo, ale trzeba po 45 min sprawdzać czy jest już gotowe. Upieczone ciasto wyjmuję z piekarnika i studzę na kuchennej kratce, przez 20 min. |
5
Done
|
Polewa: |