• Home
  • Ciasto
  • Ciasto Wilgotne i Intensywnie Czekoladowe
Ciasto Wilgotne i Intensywnie Czekoladowe

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto Wilgotne i Intensywnie Czekoladowe

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Ciasto, które proponuję dzisiaj jest intensywnie czekoladowe i bardzo wilgotne. Ciężkie i sycące. Naprawdę bardzo smaczne.

 

Użyłam do ciasta KROPELEK CZEKOLADOWYCH, są to niewielkie kropelki z czekolady, która nie topi się w czasie pieczenia.
W gotowym cieście będziecie czuli kawałki czekolady.

Najczęściej kropelki kupuję  w internecie, bo tam łatwo je kupić i są w naprawdę korzystnych cenach.

 

POLEWĘ CZEKOLADOWĄ robię z gorzkiej czekolady, ale z max 64% kakao i dodaję do niej dodatkowo cukier puder. taką polewę lubię najbardziej jest jednocześnie gorzkawa i słodka, idealna do takiego ciężkiego ciasta czekoladowego.

 

Bardzo polewam to pyszne ciasto 😊

 

 

 


 

Wilgotne Ciasto Czekoladowe

Składniki:

Moja szklanka to 230 g.

  • 2 szkl. maki pszennej tortowej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka sody

  • 1/2 szklanki kakao

  • 2 jajka

  • 1 1/4 szklanki cukru

  • 1 szklanka oleju rzepakowego

  • 1 szkl. mleka

  • zapach waniliowy

  • 1/2 szkl. kropelek czekoladowych (opcjonalnie)

 

Polewa czekoladowa 

  • 100 g gorzkiej czekolady

  • 3 łyżki cukru pudru

  • ok. 1/2 szklanki mleka (3,2%)

 

 

 

 

(Visited 271 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę łączę razem w misce, mieszam. Odstawiam.

2
Done

W dużej misce całe jajka, zapach i cukier ucieram na jasną puszystą masę (zajmie to kilka minut).

Do masy jajecznej wlewam olej, mieszam.
Następnie wlewam mleko, znowu mieszam chwilę.

3
Done

Do mokrych składników przesiewam składniki suche, mieszam mikserem do połączenia składników.
Na koniec wsypuję kropelki czekoladowe (lub pomijam ten składnik).

Całość dokładnie mieszam łopatką.

4
Done

Piekarnik rozgrzewam do 180 st>C. z termoobiegiem

Foremkę smaruję masłem i oprószam mąką. U mnie wysoka bo 8 cm. foremka o średnicy 20 cm.

Ciasto wlewam do formy i wstawiam do piekarnika.

Piekę przez 50-55 min, do suchego patyczka. Ciasto piecze się dość długo, ale trzeba po 45 min sprawdzać czy jest już gotowe.

Upieczone ciasto wyjmuję z piekarnika i studzę na kuchennej kratce, przez 20 min.
Następnie wyjmuję z formy i pozostawiam do całkowitego wystygnięcia.

5
Done

Polewa:

Do miski wkładam połamaną czekoladę i mleko, rozpuszczam.
Dodaję cukier puder i mieszam całość do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.

Zimne ciasto polewam wystudzoną, ale nie stęrzała czekoladą.
Odstawiam do zastygnięcia.

Smacznego 😊

Dorota

previous
Ostre Miodowe Skrzydełka – film
next
Błyskawiczna Zupa Fasolowa z Kuskusem – film
previous
Ostre Miodowe Skrzydełka – film
next
Błyskawiczna Zupa Fasolowa z Kuskusem – film

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »