Błyskawiczna Zupa Fasolowa, a raczej danie jednogarnkowe. Zupa jest gęsta i bardzo sycąca.
Takiej zupy jeszcze nie jedliście.
Zupa fasolowa jest niesamowicie pysznym i pożywnym posiłkiem, którym może cieszyć się każdy.
Jest to również świetny sposób na wykorzystanie resztek i jest świetnym sposobem na zapewnienie, że nic się nie zmarnuje. Zupa fasolowa jest fantastycznym sposobem na uzyskanie dziennej dawki białka, ponieważ fasola jest doskonałym źródłem tego składnika odżywczego.
Fasola zawiera również błonnik, który pomaga utrzymać uczucie pełności na dłużej. Jeśli chodzi o rzeczywiste gotowanie zupy fasolowej, to jest ona naprawdę prosta i nieskomplikowana. A w wersji którą przedstawiam Ci dzisiaj, jest również ekspresowa do przygotowania.
Fasola z Puszki
Tajny składnik
Myślę, że dodany do zupy kuskus można nazwać tajnym składnikiem, bo nadaje jej wyjątkowy smak, gęstość i sprawia, że z jednego garnka dostajemy cały obiad. Oczywiście z kuskusu można zrezygnować, ale ja zdecydowanie polecam moją wersję. To oryginalny i ciekawy sposób na odmianę tej popularnej zupy.
Bardzo polecam i życzę smacznego ?

SKŁADNIKI
- 400 g wędzonego boczku
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 duże marchewki
- 2 duże ziemniaki
- 2 puszki białej fasoli (2 x 400g)
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 l. bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1/2 szklanki kuskusu
- Przyprawy:
- 1 łyżka papryki ostrej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka Ziół Prowansalskich
- 1 liść laurowy
- 4-5 ziaren pieprzu
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
przygotowanie
Boczek kroję w cienkie paski.
Cebulę kroję w drobną kostkę.
Marchewkę i ziemniaki kroję w średnią kostkę.
Fasolę kładę na sicie i płuczę.
W dużym plaskim garnku (lub w zwykłym) podsmażam, aż będzie rumiany, a cały tłuszcz się wytopi.
Boczek wyjmuję i odkładam do miseczki. Na tłuszcz, który pozostał w naczyniu wrzucam cebulę i podsmażam kilka minut, mieszam.
Po ok. 3-4 min dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszam i podsmażam kilka minut, na średnim ogniu.
Następnie do garnka wrzucam pokrojoną marchewkę i ziemniaki, mieszam. Przykrywam garnek i duszę ok. 5 min.
Odkrywam i dodaję przecier pomidorowy, przyprawy paprykę, sól, Zioła Prowansalskie, liście laurowe, ziarna pieprzu, fasolę.
Całość zalewam bulionem, doprowadzam do zagotowania, zmniejszam płomień i pod przykryciem gotuję ok. 10 min.
Odkrywam garnek wrzucam boczek i kuskus, przykrywam i gotuję do miękkości kuskusu ok. 5-10 min.
Od czasu do czasu odkrywa i mieszam. Zupa powinna gotować się na wolnym ogniu.
Przed podaniem posypuję zupę posiekaną natką pietruszki.
Podaję gorącą, ew. z kromką chleba lub bagietki.