Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Faworki, tak nazywały się w moim domu te pyszne, delikatne ciastka. Nigdy nie mówiło się na nie chrusty, nie znałam tej nazwy chociaż wiele osób właśnie tak je nazywa.
Faworki robi się bardzo łatwo i szybko.
Zjada chyba jeszcze szybciej.
Z niewielkiej ilości składników dostajemy całe góry pysznych faworków.
Z tego przepisu wyszły mi 3 duże talerze chruścików.
Faworki można smażyć w oleju lub na smalcu.
Bardzo polecam, faworki są pyszne i bardzo delikatne 😀
Faworki – Chrusty
Składniki:
-
1,5 szkl mąki pszennej tortowej
-
4 żółtka
-
2 łyżeczki cukru (może być zwykły lub puder)
-
4 łyżki kwaśnej śmietany
-
2 łyżki spirytusu
-
zapach waniliowy
-
ok. 500-750 g smalcu do smażenia
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:Wszystkie składniki wkładam do misy miksera. Wykładam na blat i zagniatam przez kilka minut. |
2
Done
|
Ciasto biję walkiem przez kilka minut (7-8). Ciasto zrobi się miękkie i bardzie elastyczne. |
3
Done
|
|
4
Done
|
Ciasto kroję na paski, następnie paski na mniejsze kawałki, a następnie w każdym kawałku robię po środku niewielkie przecięcie. Odkładam je na bok i robię kolejne. |
5
Done
|
Kiedy wszystkie faworki są już przygotwane:Rozpuszczam smalec lub olej w płaskim garnku. U mnie 500 g smalcu, w przypadku oleju 1l. |
6
Done
|
Na gorący tłuszcz kładę kilka faworków, nie za dużo, i smażę po kilkanaście sekund z każdej strony. Usmażone chrusty wyjmuję, ja korzystam z drewnianego patyczka do chińszczyzny, odkładam na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Zimne faworki oprószam cukrem pudrem. |
7
Done
|