Faworki – Chrusty

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Faworki – Chrusty

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Faworki, tak nazywały się w moim domu te pyszne, delikatne ciastka. Nigdy nie mówiło się na nie chrusty, nie znałam tej nazwy chociaż wiele osób właśnie tak je nazywa.
Faworki robi się bardzo łatwo i szybko.

Zjada chyba jeszcze szybciej.

Z niewielkiej ilości składników dostajemy całe góry pysznych faworków.

Z tego przepisu wyszły mi 3 duże talerze chruścików.

Faworki można smażyć w oleju lub na smalcu.

 

Bardzo polecam, faworki są pyszne i bardzo delikatne 😀

 

Faworki – Chrusty

Składniki:

  • 1,5 szkl mąki pszennej tortowej

  • 4 żółtka

  • 2 łyżeczki cukru (może być zwykły lub puder)

  •  4 łyżki kwaśnej śmietany

  • 2 łyżki spirytusu

  • zapach waniliowy

  • ok. 500-750 g smalcu do smażenia

 

 

 

 

 

(Visited 224 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wkładam do misy miksera.
Przy użyciu płaskiej końcówki wyrabiam jednolite ciasto.

Wykładam na blat i zagniatam przez kilka minut.

2
Done

Ciasto biję walkiem przez kilka minut (7-8). Ciasto zrobi się miękkie i bardzie elastyczne.
Wkładam je do miski i zostawiam na 20 min.

3
Done

Kiedy ciasto odpocznie wyjmuję je z miski i dzielę na dwie części.

każdy kawałek rozwałkowuję bardzo cienko podsypując mąką.
Wałkuję od środka do zewnątrz placka z ciasta.

Ciasto powinno być bardzo cieniusieńkie.
Nadmiar mąki zmiatam pędzlem.

4
Done

Ciasto kroję na paski, następnie paski na mniejsze kawałki, a następnie w każdym kawałku robię po środku niewielkie przecięcie.
Każdy pasek przeplatam przez środek. Powstanie tradycyjny faworek.

Odkładam je na bok i robię kolejne.

5
Done

Kiedy wszystkie faworki są już przygotwane:

Rozpuszczam smalec lub olej w płaskim garnku. U mnie 500 g smalcu, w przypadku oleju 1l.
Tłuszcz musi się podgrzać do 150 st.C.

6
Done

Na gorący tłuszcz kładę kilka faworków, nie za dużo, i smażę po kilkanaście sekund z każdej strony.

Usmażone chrusty wyjmuję, ja korzystam z drewnianego patyczka do chińszczyzny, odkładam na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
Smażę kolejną partię.

Zimne faworki oprószam cukrem pudrem.
Smacznego 😀

7
Done

Dorota

previous
Błyskawiczna Zupa Fasolowa z Kuskusem – film
next
Kremowy Kurczak Toskański 
previous
Błyskawiczna Zupa Fasolowa z Kuskusem – film
next
Kremowy Kurczak Toskański 

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »