Soczysta pierś z kurczaka w pysznym kremowym sosie ze szpinakiem i serami.
Jednogarnkowe danie na obiad lub lunch.
Kurczak pełen jest serów, pleśniowego i Parmezanu, ponadto suszonych pomidorów i szpinaku.
Doskonale nadaje się do podanie z ziemniakami, makaronem lub kaszą. Równie pyszny jest z dodatkiem świeżej bagietki.
W miarę odgrzewania sos będzie gęstniał, więc na początek robię sos dość luźny po po dwóch odgrzaniach zrobi się zdecydowanie gęściejszy.
Spróbuj również inne przepisy na dania jednogarnkowe 👇👇👇
Błyskawiczna Zupa Fasolowa
Gęsta Zupa Pomidorowa
Chili Con Carne
Przepisy na Obiad

SKŁADNIKI
- 3 połówki piersi z kurczaka
- 1,5 łyżki Ziół Prowansalskich
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1,5 łyżeczki soli
- 2-3 łyżki oliwy
- Ponadto:
- 1 łyżka masła
- 1 średnia szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 6-8 pomidorów suszonych
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 250 ml. kremówki
- 150 g sera pleśniowego (Gorgonzola)
- 1 szklanka startego sera (Parmezan, Grana Padano)
- ok. 500 ml. bulionu warzywnego
- 2-3 szklanki szpinaku świeżego
przygotowanie
Kurczaka myję, osuszam.
W misce łączę Zioła prowansalskie, sól i pieprz, olej, mieszam aż powstanie pasta.
Piersi z kurczaka obtaczam w przyprawach.
Odstawiam na 2-3 h, ale najczęściej wstawiam na noc do lodówki.
Szalotkę kroję w drobną kostkę.
Czosnek siekam drobno.
Pomidory kroję w średnie paski.
Szpinak myję i odwirowuję.
Ser Parmezan scieram na tarce.
W dużym, płaskim garnku rozpuszczam masło.
Na maśle obsmażam piersi z kurczaka, powinny być ładnie zrumieniony.
Podsmażone piersi zdejmuję i odkładam (można przykryć folią).
Na tłuszcz na którym smażył się kurczak wrzucam szalotkę, smażę chwilę.
Dodaję czosnek i pomidory suszone, znowu chwilę smażę.
Dodaję przyprawy które zostały z marynowania kurczaka i paprykę ostrą. Mieszam i smażę 5 min.
Wlewam bulion, mieszam.
Dodaję kremówkę, po chwili sery, pleśniowy rwę na kawałki.
Mieszam i gotuję na średnim ogniu 2-3 min. Dodaję szpinak.
Do garnka wkładam podsmażone piersi, zmniejszam płomień, przykrywam i duszę na wolnym ogniu 20 min.
Danie jest gotowe, podaję je z makaronem lub kaszą.