Kremowy Kurczak Toskański 

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kremowy Kurczak Toskański 

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Soczysta pierś z kurczaka w pysznym kremowym sosie ze szpinakiem i serami.

Jednogarnkowe danie na obiad lub lunch.

Kurczak pełen jest serów, pleśniowego i Parmezanu, ponadto suszonych pomidorów i szpinaku.

Doskonale nadaje się do podanie z ziemniakami, makaronem lub kaszą. Równie pyszny jest z dodatkiem świeżej bagietki.
W miarę odgrzewania sos będzie gęstniał, więc na początek robię sos dość luźny po po dwóch odgrzaniach zrobi się zdecydowanie gęściejszy.

 

Spróbuj również inne przepisy na dania jednogarnkowe 👇👇👇

Błyskawiczna Zupa Fasolowa 

Gęsta Zupa Pomidorowa 

Chili Con Carne 

 

 

 

Przepisy na Obiad 

 


 

Kremowy Kurczak Toskański

  • 3 połówki piersi z kurczaka

  • 1,5 łyżki Ziół Prowansalskich

  • 1 łyżeczka pieprzu

  • 1,5 łyżeczki soli

  • 2-3 łyżki oliwy

 

Ponadto:

  • 1 łyżka masła

  • 1 średnia szalotka

  • 2 ząbki czosnku

  • 6-8 pomidorów suszonych

  • 1 łyżeczka ostrej papryki

  • 250 ml. kremówki

  • 150 g sera pleśniowego (Gorgonzola)

  • 1 szklanka startego sera (Parmezan, Grana Padano)

  • ok. 500 ml. bulionu warzywnego

  • 2-3 szklanki szpinaku świeżego

 

 

 

(Visited 298 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Kurczaka myję, osuszam.

W misce łączę Zioła prowansalskie, sól i pieprz, olej, mieszam aż powstanie pasta.
Piersi z kurczaka obtaczam w przyprawach.

Odstawiam na 2-3 h, ale najczęściej wstawiam na noc do lodówki.

2
Done

Szalotkę kroję w drobną kostkę.
Czosnek siekam drobno.
Pomidory kroję w średnie paski.

Szpinak myję i odwirowuję.
Ser Parmezan scieram na tarce.

3
Done

W dużym, płaskim garnku rozpuszczam masło.
Na maśle obsmażam piersi z kurczaka, powinny być ładnie zrumieniony.

Podsmażone piersi zdejmuję i odkładam (można przykryć folią).

4
Done

Na tłuszcz na którym smażył się kurczak wrzucam szalotkę, smażę chwilę.
Dodaję czosnek i pomidory suszone, znowu chwilę smażę.
Dodaję przyprawy które zostały z marynowania kurczaka i paprykę ostrą. Mieszam i smażę 5 min.

Wlewam bulion, mieszam.
Dodaję kremówkę, po chwili sery, pleśniowy rwę na kawałki.
Mieszam i gotuję na średnim ogniu 2-3 min.

Dodaję szpinak.

5
Done

Do garnka wkładam podsmażone piersi, zmniejszam płomień, przykrywam i duszę na wolnym ogniu 20 min.

Danie jest gotowe, podaję je z makaronem lub kaszą.

Smacznego 😀

6
Done

Dorota

previous
Faworki – Chrusty
next
Paczki z Powidłami Smażone – film
previous
Faworki – Chrusty
next
Paczki z Powidłami Smażone – film

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »