Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Soczysta pierś z kurczaka w pysznym kremowym sosie ze szpinakiem i serami.
Jednogarnkowe danie na obiad lub lunch.
Kurczak pełen jest serów, pleśniowego i Parmezanu, ponadto suszonych pomidorów i szpinaku.
Doskonale nadaje się do podanie z ziemniakami, makaronem lub kaszą. Równie pyszny jest z dodatkiem świeżej bagietki.
W miarę odgrzewania sos będzie gęstniał, więc na początek robię sos dość luźny po po dwóch odgrzaniach zrobi się zdecydowanie gęściejszy.
Spróbuj również inne przepisy na dania jednogarnkowe 👇👇👇
Przepisy na Obiad
Kremowy Kurczak Toskański
3 połówki piersi z kurczaka
1,5 łyżki Ziół Prowansalskich
1 łyżeczka pieprzu
1,5 łyżeczki soli
2-3 łyżki oliwy
Ponadto:
1 łyżka masła
1 średnia szalotka
2 ząbki czosnku
6-8 pomidorów suszonych
1 łyżeczka ostrej papryki
250 ml. kremówki
150 g sera pleśniowego (Gorgonzola)
1 szklanka startego sera (Parmezan, Grana Padano)
ok. 500 ml. bulionu warzywnego
2-3 szklanki szpinaku świeżego
Steps
1 Done | Sposób przygotowania:Kurczaka myję, osuszam. W misce łączę Zioła prowansalskie, sól i pieprz, olej, mieszam aż powstanie pasta. Odstawiam na 2-3 h, ale najczęściej wstawiam na noc do lodówki. |
2 Done | Szalotkę kroję w drobną kostkę. Szpinak myję i odwirowuję. |
3 Done | |
4 Done | Na tłuszcz na którym smażył się kurczak wrzucam szalotkę, smażę chwilę. Wlewam bulion, mieszam. Dodaję szpinak. |
5 Done | Do garnka wkładam podsmażone piersi, zmniejszam płomień, przykrywam i duszę na wolnym ogniu 20 min. Danie jest gotowe, podaję je z makaronem lub kaszą. Smacznego 😀 |
6 Done |