Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Soczysta pierś z kurczaka w pysznym kremowym sosie ze szpinakiem i serami.
Jednogarnkowe danie na obiad lub lunch.
Kurczak pełen jest serów, pleśniowego i Parmezanu, ponadto suszonych pomidorów i szpinaku.
Doskonale nadaje się do podanie z ziemniakami, makaronem lub kaszą. Równie pyszny jest z dodatkiem świeżej bagietki.
W miarę odgrzewania sos będzie gęstniał, więc na początek robię sos dość luźny po po dwóch odgrzaniach zrobi się zdecydowanie gęściejszy.
Spróbuj również inne przepisy na dania jednogarnkowe 👇👇👇
Przepisy na Obiad
Kremowy Kurczak Toskański
-
3 połówki piersi z kurczaka
-
1,5 łyżki Ziół Prowansalskich
-
1 łyżeczka pieprzu
-
1,5 łyżeczki soli
-
2-3 łyżki oliwy
Ponadto:
-
1 łyżka masła
-
1 średnia szalotka
-
2 ząbki czosnku
-
6-8 pomidorów suszonych
-
1 łyżeczka ostrej papryki
-
250 ml. kremówki
-
150 g sera pleśniowego (Gorgonzola)
-
1 szklanka startego sera (Parmezan, Grana Padano)
-
ok. 500 ml. bulionu warzywnego
-
2-3 szklanki szpinaku świeżego
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:Kurczaka myję, osuszam. W misce łączę Zioła prowansalskie, sól i pieprz, olej, mieszam aż powstanie pasta. Odstawiam na 2-3 h, ale najczęściej wstawiam na noc do lodówki. |
2
Done
|
Szalotkę kroję w drobną kostkę. Szpinak myję i odwirowuję. |
3
Done
|
|
4
Done
|
Na tłuszcz na którym smażył się kurczak wrzucam szalotkę, smażę chwilę. Wlewam bulion, mieszam. Dodaję szpinak. |
5
Done
|
Do garnka wkładam podsmażone piersi, zmniejszam płomień, przykrywam i duszę na wolnym ogniu 20 min. Danie jest gotowe, podaję je z makaronem lub kaszą. Smacznego 😀 |
6
Done
|