Soczysta pierś z kurczaka w pysznym kremowym sosie ze szpinakiem i serami.
Jednogarnkowe danie na obiad lub lunch.
Kurczak pełen jest serów, pleśniowego i Parmezanu, ponadto suszonych pomidorów i szpinaku.
Doskonale nadaje się do podanie z ziemniakami, makaronem lub kaszą. Równie pyszny jest z dodatkiem świeżej bagietki.
W miarę odgrzewania sos będzie gęstniał, więc na początek robię sos dość luźny po po dwóch odgrzaniach zrobi się zdecydowanie gęściejszy.
Spróbuj również inne przepisy na dania jednogarnkowe ???
Błyskawiczna Zupa Fasolowa
Gęsta Zupa Pomidorowa
Chili Con Carne
Przepisy na Obiad

SKŁADNIKI
- 3 połówki piersi z kurczaka
- 1,5 łyżki Ziół Prowansalskich
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1,5 łyżeczki soli
- 2-3 łyżki oliwy
- Ponadto:
- 1 łyżka masła
- 1 średnia szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 6-8 pomidorów suszonych
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 250 ml. kremówki
- 150 g sera pleśniowego (Gorgonzola)
- 1 szklanka startego sera (Parmezan, Grana Padano)
- ok. 500 ml. bulionu warzywnego
- 2-3 szklanki szpinaku świeżego
przygotowanie
Kurczaka myję, osuszam.
W misce łączę Zioła prowansalskie, sól i pieprz, olej, mieszam aż powstanie pasta.
Piersi z kurczaka obtaczam w przyprawach.
Odstawiam na 2-3 h, ale najczęściej wstawiam na noc do lodówki.
Szalotkę kroję w drobną kostkę.
Czosnek siekam drobno.
Pomidory kroję w średnie paski.
Szpinak myję i odwirowuję.
Ser Parmezan scieram na tarce.
W dużym, płaskim garnku rozpuszczam masło.
Na maśle obsmażam piersi z kurczaka, powinny być ładnie zrumieniony.
Podsmażone piersi zdejmuję i odkładam (można przykryć folią).
Na tłuszcz na którym smażył się kurczak wrzucam szalotkę, smażę chwilę.
Dodaję czosnek i pomidory suszone, znowu chwilę smażę.
Dodaję przyprawy które zostały z marynowania kurczaka i paprykę ostrą. Mieszam i smażę 5 min.
Wlewam bulion, mieszam.
Dodaję kremówkę, po chwili sery, pleśniowy rwę na kawałki.
Mieszam i gotuję na średnim ogniu 2-3 min. Dodaję szpinak.
Do garnka wkładam podsmażone piersi, zmniejszam płomień, przykrywam i duszę na wolnym ogniu 20 min.
Danie jest gotowe, podaję je z makaronem lub kaszą.