Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Niezwykle łatwy do upieczenia Sernik z chrupiącą warstwą a’l Crem Brulee.
Sernik upiekłam z sera z wiaderka, u mnie był to ser President, polecam również ser Piątnicy. To chyba dwa sery które najłatwiej jest dostać w sklepach, a są najlepszej jakości.
Jeśli wolicie ser zmielić samodzielnie to doskonały do sernika będzie ser z tłusty ze Strzałkowa. Ten ser trzeba będzie samemu zmielić jednorazowo.
Jak piec?
Sernik piekę zawsze w niskiej temperaturze, grzałki ustawiam góra/dół a na dno piekarnika stawiam naczynie z gorącą wodą.
Dzięki takiemu pieczeniu w zaparowanym piekarniku, sernik nie opadnie i nie popęka.
W jakiej temperaturze piec sernik?
Sernik pieczemy w stosunkowo niskiej temperaturze przez długi czas.
Temperatura w ustawieniu grzałek góra- dół (bez termoobiegu) ustawiamy temperaturę 160-165 st.C.
Piekę serniki przez 70-80 min.
Jak studzić?
Studzę sernik w następujący sposób, po upieczeniu wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i pozostawiam sernik na ok. 1 h.
Następnie sernik wyjmuję, odstawiam do całkowitego wystudzenia.
Zimny sernik wyjmuję z formy i zdejmuję z niego papier do pieczenia, ten który był pod obręczą. Na spodzie papier zostawiam.
Sernik zawsze zostawiam na noc w chłodnym miejscu, może to być spiżarnia, lub lodówka, ew. kuchenny blat.
Następnego dnia sernik lukruję, polewam czekoladą, lub tak jak w tym przypadku, robię pyszną cukrową skorupkę.
Jak zrobić chrupiący wierzch?
W tym przypadku niezbędny jest palnik do crem brulee, jeśli go nie macie można stopić 2-3 łyżki cukru z 1 łyżeczką wody na patelni.
Tak powstałym karmelem ostrożnie polać sernik, zostawić do zastygnięcia.
Polecam ten łatwy przepis, sernik jest naprawdę pyszny 😀
Przepisy na SERNIKI
Sernik a’la Creme Brulee
Składniki na formę 26 cm.:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej
-
1 kg sera z wiaderka
-
5 jajek (żółtka i białka osobno)
-
220 g cukru
-
1 budyń waniliowy (40g)
-
4 łyżki kaszy manny
-
100 g masła rozpuszczonego
-
ok. 1/4 szklanki skórki kandyzowanej
-
2 łyżki cukru do piany z białek
Przepis z filmem na Ciasta i Desery
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:Żółtka, cukier i zapach miksuję na jasną masę, zajmie to kilka minut. Dodaję ser z wiaderka, miksuję krótko. Następnie dodaję proszek budyniowy, kaszę manną i całość mieszam dokładnie. Można mikserem, można łopatką. |
2
Done
|
Z białek ubijam pianę. W trakcie ubijania piany wsypuję cukier i miksuję do chwili kiedy piana będzie sztywna i lśniąca. Zajmie to kilka minut. Skórkę pomarańczową siekam drobno, oprószam mąką, mieszam, odstawiam. |
3
Done
|
Do masy serowej dodaję pianę z białek i łopatką dokładnie mieszam. Zagarniam od dołu misy, aby całość równo się wymieszała. Na koniec dodaję skórkę pomarańczową. Ponownie delikatnie i krótko mieszam. |
4
Done
|
Piekarnik rozgrzewam do 165 st.C. grzałki góra/dól - piekę 80 min.Formę tortową z odpinanym brzegiem 26 cm. , wykładam papierem do pieczenia. Masę wlewam do formy. Wstawiam do gorącego piekarnika, na środkową półkę. Zamykam piekarnik i piekę sernik przez 80 min. Nie otwieram piekarnika, nie zaglądam. |
5
Done
|
Upieczony sernik pozostawiam w uchylonym i wyłączonym piekarniku na ok. 1h. Następnie wyjmuję z piekarnika zostawiam do całkowitego wystygnięcia. Sernik zostawiam na noc w zimnym miejscu, lub na kilka godzin do lodówki, aby sernik dobrze zastygł. |
6
Done
|
Przed podaniem, wierzch sernika posypuję brązowym (lub białym) cukrem. Pozostawiam na kilka minut i podaję. Smacznego 😀 |
7
Done
|