• Home
  • Ciasta
  • Łatwy Sernik a’la Creme Brulee – film
0 0
Łatwy Sernik a’la Creme Brulee – film

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Łatwy Sernik a’la Creme Brulee – film

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Niezwykle łatwy do upieczenia Sernik z chrupiącą warstwą a’l Crem Brulee.

Sernik upiekłam z sera z wiaderka, u mnie był to ser President, polecam również ser Piątnicy. To chyba dwa sery które najłatwiej jest dostać w sklepach, a są najlepszej jakości.
Jeśli wolicie ser zmielić samodzielnie to doskonały do sernika będzie ser z tłusty ze Strzałkowa. Ten ser trzeba będzie samemu zmielić jednorazowo.

 

Jak piec?

Sernik piekę zawsze w niskiej temperaturze, grzałki ustawiam góra/dół a na dno piekarnika stawiam naczynie z gorącą wodą.
Dzięki takiemu pieczeniu w zaparowanym piekarniku, sernik nie opadnie i nie popęka.

W jakiej temperaturze piec sernik?

Sernik pieczemy w stosunkowo niskiej temperaturze przez długi czas.
Temperatura w ustawieniu grzałek góra- dół (bez termoobiegu) ustawiamy temperaturę 160-165 st.C.

Piekę serniki przez 70-80 min.

 

Jak studzić?

Studzę sernik w następujący sposób, po upieczeniu wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i pozostawiam sernik na ok. 1 h.

Następnie sernik wyjmuję, odstawiam do całkowitego wystudzenia.
Zimny sernik wyjmuję z formy i zdejmuję z niego papier do pieczenia, ten który był pod obręczą. Na spodzie papier zostawiam.

Sernik zawsze zostawiam na noc w chłodnym miejscu, może to być spiżarnia, lub lodówka, ew. kuchenny blat.

Następnego dnia sernik lukruję, polewam czekoladą, lub tak jak w tym przypadku, robię pyszną cukrową skorupkę.

 

Jak zrobić chrupiący wierzch?

W tym przypadku niezbędny jest palnik do crem brulee, jeśli go nie macie można stopić 2-3 łyżki cukru z 1 łyżeczką wody na patelni.
Tak powstałym karmelem ostrożnie polać sernik, zostawić do zastygnięcia.

 

Polecam ten łatwy przepis, sernik jest naprawdę pyszny 😀

 

 

 

Przepisy na SERNIKI 

 

Sernik a’la Creme Brulee

Składniki na formę 26 cm.:

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej

  • 1 kg sera z wiaderka

  • 5 jajek (żółtka i białka osobno)

  • 220 g cukru

  • 1 budyń waniliowy (40g)

  • 4 łyżki kaszy manny

  • 100 g masła rozpuszczonego

  • ok. 1/4 szklanki skórki kandyzowanej

  • 2 łyżki cukru do piany z białek

 

 

Przepis z filmem na Ciasta i Desery 

 

 

(Visited 614 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Żółtka, cukier i zapach miksuję na jasną masę, zajmie to kilka minut.

Dodaję ser z wiaderka, miksuję krótko.

Następnie dodaję proszek budyniowy, kaszę manną i całość mieszam dokładnie. Można mikserem, można łopatką.

2
Done

Z białek ubijam pianę. W trakcie ubijania piany wsypuję cukier i miksuję do chwili kiedy piana będzie sztywna i lśniąca. Zajmie to kilka minut.

Skórkę pomarańczową siekam drobno, oprószam mąką, mieszam, odstawiam.

3
Done

Do masy serowej dodaję pianę z białek i łopatką dokładnie mieszam. Zagarniam od dołu misy, aby całość równo się wymieszała.

Na koniec dodaję skórkę pomarańczową. Ponownie delikatnie i krótko mieszam.

4
Done

Piekarnik rozgrzewam do 165 st.C. grzałki góra/dól - piekę 80 min.

Formę tortową z odpinanym brzegiem 26 cm. , wykładam papierem do pieczenia.
Formę obkładam folią aluminiową.

Masę wlewam do formy.

Wstawiam do gorącego piekarnika, na środkową półkę.
Na dnie piekarnika stawiam naczynie żaroodporne, wlewam do niego wrzątek, do połowy wysokości.

Zamykam piekarnik i piekę sernik przez 80 min. Nie otwieram piekarnika, nie zaglądam.

5
Done

Upieczony sernik pozostawiam w uchylonym i wyłączonym piekarniku na ok. 1h.

Następnie wyjmuję z piekarnika zostawiam do całkowitego wystygnięcia.
Z zimnego sernika delikatnie zdejmuję obręcz formy i papier do pieczenia.

Sernik zostawiam na noc w zimnym miejscu, lub na kilka godzin do lodówki, aby sernik dobrze zastygł.

6
Done

Przed podaniem, wierzch sernika posypuję brązowym (lub białym) cukrem.
Cukier opalam palnikiem, aż całkowicie się rozpuści i sciemnieje.

Pozostawiam na kilka minut i podaję.
Na serniku powstanie chrupiąca warstwa karmelizowanego cukru.

Smacznego 😀

7
Done

Dorota

previous
Paczki z Powidłami Smażone – film
next
Zupa Warzywna z Tortellini i Szpinakiem – film
previous
Paczki z Powidłami Smażone – film
next
Zupa Warzywna z Tortellini i Szpinakiem – film

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »