0 0
Zupa Warzywna z Tortellini i Szpinakiem – film

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Zupa Warzywna z Tortellini i Szpinakiem – film

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Doskonała zupa warzywna z tortellini i szpinakiem, czyli doskonałe i błyskawiczne danie jednogarnkowe.

Najłatwiejszy obiad jaki można sobie wyobrazić.

Pierożki Tortellini, jakich użyć? 

U mnie najczęściej do tej zupy trafiają tortellini z pomidorami i ricottą, lub z ricottą i szpinakiem.
Staram się używać pierożków wegetariańskich, ale równie dobre będą nadziewane szynką parmeńską.

 

Jaki ser stosować? 

Ja użyłam tutaj twardego sera mozarella. Równie dobry, a może nawet lepszy będzie ser Parmezan lub rana Padano.
Ser trę na drobnych oczkach tarki.

 

Zupa Pomidorowa z Tortellini 

 

 

 


 

Zupa Warzywna z Tortellini i szpinakiem

Składniki:

  • 2 marchewki

  • 2 pietruszki

  • 1 średnia cebula czerwona

  • 1 ząbek czosnku

  • 1,5 łyżki masła

  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego

  • kawałek pora

  • 2 – 3 szklanki szpinaku

  • 400 g tortellini (u mnie z pomidorami i mozarellą, ale mogą być każde inne)

  • ok. 1 l bulionu warzywnego (wykorzystałam mniej)

  • 200 ml. kremówki (u mnie 36%, może być też śmietana 18%)

  • 1 szklanka tartej mozzarelli (lub parmezanu)

 

Przyprawy

  • 1 łyżka ziół prowansalskich

  • 6 ziaren pieprzu

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 1 liść laurowy

  • 0,5 łyżeczki soli lub do smaku

 

 

 

 

(Visited 832 times, 2 visits today)

Steps

1
Done

Marchewkę i pietruszkę obieram ze skóry, kroję w średnią kostkę.

Cebulę kroję w drobną kostkę.

Pora w plasterki.

Czosnek przeciskam przez praskę.

2
Done

W płaskim garnku rozpuszczam masło.
Na masło wrzucam cebulę i pora, podsmażam przez kilka minut. Następnie dodaję czosnek i smażę kilka minut.

Kiedy cebula zmięknie dodaję marchewkę i pietruszkę, posypuję ziołami prowansalskimi, przykrywam duszę na małym ogniu 10 min.

3
Done

Odkrywam garnek dodaję przecier pomidorowy, mieszam. Wlewam ok 3/4 l bulionu, mieszam.
Następnie dodaję tortellini, mieszam, przykrywam i na małym ogniu gotuję do miękkości tortellini (średnio 5-8 min.)

Odkrywam wrzucam szpinak, wlewam kremówkę i ser starty na tarce, mieszam delikatnie.
Przykrywam i gotuję jeszcze 5 min., na małym ogniu.

4
Done

Zupę podaję posypaną natką pietruszki.

Smacznego

Dorota

previous
Łatwy Sernik a’la Creme Brulee – film
next
Churros – przysmak na Tłusty Czwartek
previous
Łatwy Sernik a’la Creme Brulee – film
next
Churros – przysmak na Tłusty Czwartek

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »