Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Doskonała zupa warzywna z tortellini i szpinakiem, czyli doskonałe i błyskawiczne danie jednogarnkowe.
Najłatwiejszy obiad jaki można sobie wyobrazić.
Pierożki Tortellini, jakich użyć?
U mnie najczęściej do tej zupy trafiają tortellini z pomidorami i ricottą, lub z ricottą i szpinakiem.
Staram się używać pierożków wegetariańskich, ale równie dobre będą nadziewane szynką parmeńską.
Jaki ser stosować?
Ja użyłam tutaj twardego sera mozarella. Równie dobry, a może nawet lepszy będzie ser Parmezan lub rana Padano.
Ser trę na drobnych oczkach tarki.
Zupa Pomidorowa z Tortellini
Zupa Warzywna z Tortellini i szpinakiem
Składniki:
2 marchewki
2 pietruszki
1 średnia cebula czerwona
1 ząbek czosnku
1,5 łyżki masła
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
kawałek pora
2 – 3 szklanki szpinaku
400 g tortellini (u mnie z pomidorami i mozarellą, ale mogą być każde inne)
ok. 1 l bulionu warzywnego (wykorzystałam mniej)
200 ml. kremówki (u mnie 36%, może być też śmietana 18%)
1 szklanka tartej mozzarelli (lub parmezanu)
Przyprawy
1 łyżka ziół prowansalskich
6 ziaren pieprzu
4 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
0,5 łyżeczki soli lub do smaku
Steps
1 Done | Marchewkę i pietruszkę obieram ze skóry, kroję w średnią kostkę. Cebulę kroję w drobną kostkę. Pora w plasterki. Czosnek przeciskam przez praskę. |
2 Done | W płaskim garnku rozpuszczam masło. Kiedy cebula zmięknie dodaję marchewkę i pietruszkę, posypuję ziołami prowansalskimi, przykrywam duszę na małym ogniu 10 min. |
3 Done | Odkrywam garnek dodaję przecier pomidorowy, mieszam. Wlewam ok 3/4 l bulionu, mieszam. Odkrywam wrzucam szpinak, wlewam kremówkę i ser starty na tarce, mieszam delikatnie. |
4 Done |