Doskonała zupa warzywna z tortellini i szpinakiem, czyli doskonałe i błyskawiczne danie jednogarnkowe.
Najłatwiejszy obiad jaki można sobie wyobrazić.
Pierożki Tortellini, jakich użyć?
U mnie najczęściej do tej zupy trafiają tortellini z pomidorami i ricottą, lub z ricottą i szpinakiem.
Staram się używać pierożków wegetariańskich, ale równie dobre będą nadziewane szynką parmeńską.
Jaki ser dodać?
Ja użyłam tutaj twardego sera mozarella. Równie dobry, a może nawet lepszy będzie ser Parmezan lub rana Padano.
Ser trę na drobnych oczkach tarki.
Zupa Pomidorowa z Tortellini

SKŁADNIKI
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 średnia cebula czerwona
- 1 ząbek czosnku
- 1,5 łyżki masła
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- kawałek pora
- 2 – 3 szklanki szpinaku
- 400 g tortellini (u mnie z pomidorami i mozarellą, ale mogą być każde inne)
- ok. 1 l bulionu warzywnego (wykorzystałam mniej)
- 200 ml. kremówki (u mnie 36%, może być też śmietana 18%)
- 1 szklanka tartej mozzarelli (lub parmezanu)
- Przyprawy
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 6 ziaren pieprzu
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 0,5 łyżeczki soli lub do smaku
przygotowanie
Marchewkę i pietruszkę obieram ze skóry, kroję w średnią kostkę.
Cebulę kroję w drobną kostkę.
Pora w plasterki.
Czosnek przeciskam przez praskę.
W płaskim garnku rozpuszczam masło.
Na masło wrzucam cebulę i pora, podsmażam przez kilka minut. Następnie dodaję czosnek i smażę kilka minut.
Kiedy cebula zmięknie dodaję marchewkę i pietruszkę, posypuję ziołami prowansalskimi, przykrywam duszę na małym ogniu 10 min.
Odkrywam garnek dodaję przecier pomidorowy, mieszam. Wlewam ok 3/4 l bulionu, mieszam.
Następnie dodaję tortellini, mieszam, przykrywam i na małym ogniu gotuję do miękkości tortellini (średnio 5-8 min.)
Odkrywam wrzucam szpinak, wlewam kremówkę i ser starty na tarce, mieszam delikatnie.
Przykrywam i gotuję jeszcze 5 min., na małym ogniu.
Zupę podaję posypaną natką pietruszki.