0 0
Churros – przysmak na Tłusty Czwartek

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Churros – przysmak na Tłusty Czwartek

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Tłustoczwartkowy przysmak rodem z Hiszpanii, czyli CHURROS. Pyszne i delikatne ciasta smażone z ciasta parzonego.

W Hiszpanii dość często jedzone są na śniadanie, co zawsze mnie niezwykle dziwiło, bo są naprawdę słodkie.

 

Churros podawane są na kilka sposobów

Jeden z nich to ten który widzicie niżej, czyli ciepłe ciasta obtacza się w posypce z cynamonu i cukru.
Innym jest posypywanie churros-ów cukrem pudrem.
Jeszcze inny to maczanie ich w płynnej czekoladzie.
Każdy z tych sposobów jest po prostu doskonały.

 

Najsmaczniejsze są chwilę po usmażeniu, chociaż następnego dnia nieco już zmiękłe tez są pyszne.

 

Polecam i życzę Ci cudownego Tłustego Czwartku 😀

 

 

Przepisy na Tłusty Czwartek  


 

 

Churros

Składniki na średnią porcję:

  • 1 szklanka (250 ml) wody

  • 2 łyżki cukru

  • 100 g masła

  • zapach waniliowy

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 3 jajka

  • ok. 1 l oleju do smażenia

Posypka

  • ok. 0,5 szklanki cukru

  • ok. 2 łyżki cynamonu

 

 

 

(Visited 3 350 times, 3 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Do garnka wlewam wodę dodaję cukier, masło i zapach waniliowy. Podgrzewam do chwili kiedy masło się rozpuści i całosć zacznie gotować.

Jednym ruchem wsypuję mąkę i od razu zaczynam mieszać. Mieszając podgrzewam na małym ogniu przez chwilę.
Następnie garnek zdejmuję i mieszam masę łyżką, aż składniki się połączą.

Powstałe ciasto powinno być gęste i lśniące.

2
Done

Garnek z ciastem zostawiam na kilkanaście minut, aby całość przestygła.

Do ciepłego, ale nie gorącego ciasta wbijam pojedynczo jajka.
Po dodaniu każdego z jajek miksuję lub mieszam łyżką masę.

Powstanie średnio gęste ciasto. Mieszam je bardzo dokładnie.

3
Done

Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego z tylką gwiazdkową.

W dużym płaskim garnku rozgrzewam olej, powinien mieć 180 st.C.
Na gorący olej wyciskam ok. 15 cm kawałki ciasta, odcinam nożyczkami.

W garnku jednocześnie może smażīć się ok. 6-8 kawałków.

4
Done

Chrrosy smażę przez ok. 7-10 min, lub do ładnego zrumienienia.
Wyjmuję łyżką cedzakową i odkładam na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, aby odsączyć tłuszcz.

Smażę kolejną porcję.

5
Done

Lekko ciepłe churros obtaczam w posypce cukrowe cynamonowej.
Podaję delikatnie ciepłe, lub zupełnie wystudzone.

Smacznego 😀

6
Done

Przygotowanie posypki:

W płaskim naczyniu łączę cynamon z cukrem i mieszam dokładnie.

W posypce obtaczam churrosy. Im cieplejsze są ciastka, tym lepiej przykleja się do nich posypka.

Dorota

previous
Zupa Warzywna z Tortellini i Szpinakiem – film
next
Domowe Ptasie Mleczko – film
previous
Zupa Warzywna z Tortellini i Szpinakiem – film
next
Domowe Ptasie Mleczko – film

Jeden komentarz Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »