Tłustoczwartkowy przysmak rodem z Hiszpanii, czyli CHURROS.
Pyszne i delikatne ciasta smażone z ciasta parzonego.
W Hiszpanii dość często jedzone są na śniadanie, co zawsze mnie niezwykle dziwiło, bo są naprawdę słodkie.
Churros podawane są na kilka sposobów
Jeden z nich to ten który widzicie niżej, czyli ciepłe ciasta obtacza się w posypce z cynamonu i cukru.
Innym jest posypywanie churros-ów cukrem pudrem.
Jeszcze inny to maczanie ich w płynnej czekoladzie.
Każdy z tych sposobów jest po prostu doskonały.
Najsmaczniejsze są chwilę po usmażeniu, chociaż następnego dnia nieco już zmiękłe tez są pyszne.
Polecam i życzę Ci cudownego Tłustego Czwartku ?
Przepisy na Tłusty Czwartek

SKŁADNIKI
- 1 szklanka (250 ml) wody
- 2 łyżki cukru
- 100 g masła
- zapach waniliowy
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 jajka
- ok. 1 l oleju do smażenia
- Posypka
- ok. 0,5 szklanki cukru
- ok. 2 łyżki cynamonu
przygotowanie
Do garnka wlewam wodę dodaję cukier, masło i zapach waniliowy. Podgrzewam do chwili kiedy masło się rozpuści i całosć zacznie gotować.
Jednym ruchem wsypuję mąkę i od razu zaczynam mieszać. Mieszając podgrzewam na małym ogniu przez chwilę.
Następnie garnek zdejmuję i mieszam masę łyżką, aż składniki się połączą.
Powstałe ciasto powinno być gęste i lśniące.
Garnek z ciastem zostawiam na kilkanaście minut, aby całość przestygła.
Do ciepłego, ale nie gorącego ciasta wbijam pojedynczo jajka.
Po dodaniu każdego z jajek miksuję lub mieszam łyżką masę.
Powstanie średnio gęste ciasto. Mieszam je bardzo dokładnie.
Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego z tylką gwiazdkową.
W dużym płaskim garnku rozgrzewam olej, powinien mieć 180 st.C.
Na gorący olej wyciskam ok. 15 cm kawałki ciasta, odcinam nożyczkami.
W garnku jednocześnie może smażīć się ok. 6-8 kawałków
Chrrosy smażę przez ok. 7-10 min, lub do ładnego zrumienienia.
Wyjmuję łyżką cedzakową i odkładam na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, aby odsączyć tłuszcz.
Smażę kolejną porcję.
Lekko ciepłe churros obtaczam w posypce cukrowe cynamonowej.
Podaję delikatnie ciepłe, lub zupełnie wystudzone.
PRZYGOTOWANIE POSYPKI
W płaskim naczyniu łączę cynamon z cukrem i mieszam dokładnie.
W posypce obtaczam churrosy. Im cieplejsze są ciastka, tym lepiej przykleja się do nich posypka.
1 komentarz
wyszły SUPER polecam
Mało pracy