Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Tłustoczwartkowy przysmak rodem z Hiszpanii, czyli CHURROS. Pyszne i delikatne ciasta smażone z ciasta parzonego.
W Hiszpanii dość często jedzone są na śniadanie, co zawsze mnie niezwykle dziwiło, bo są naprawdę słodkie.
Churros podawane są na kilka sposobów
Jeden z nich to ten który widzicie niżej, czyli ciepłe ciasta obtacza się w posypce z cynamonu i cukru.
Innym jest posypywanie churros-ów cukrem pudrem.
Jeszcze inny to maczanie ich w płynnej czekoladzie.
Każdy z tych sposobów jest po prostu doskonały.
Najsmaczniejsze są chwilę po usmażeniu, chociaż następnego dnia nieco już zmiękłe tez są pyszne.
Polecam i życzę Ci cudownego Tłustego Czwartku 😀
Przepisy na Tłusty Czwartek
Churros
Składniki na średnią porcję:
-
1 szklanka (250 ml) wody
-
2 łyżki cukru
-
100 g masła
-
zapach waniliowy
-
1 szklanka mąki pszennej
-
3 jajka
-
ok. 1 l oleju do smażenia
Posypka
-
ok. 0,5 szklanki cukru
-
ok. 2 łyżki cynamonu
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:Do garnka wlewam wodę dodaję cukier, masło i zapach waniliowy. Podgrzewam do chwili kiedy masło się rozpuści i całosć zacznie gotować. Jednym ruchem wsypuję mąkę i od razu zaczynam mieszać. Mieszając podgrzewam na małym ogniu przez chwilę. Powstałe ciasto powinno być gęste i lśniące. |
2
Done
|
Garnek z ciastem zostawiam na kilkanaście minut, aby całość przestygła. Do ciepłego, ale nie gorącego ciasta wbijam pojedynczo jajka. Powstanie średnio gęste ciasto. Mieszam je bardzo dokładnie. |
3
Done
|
Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego z tylką gwiazdkową. W dużym płaskim garnku rozgrzewam olej, powinien mieć 180 st.C. W garnku jednocześnie może smażīć się ok. 6-8 kawałków. |
4
Done
|
Chrrosy smażę przez ok. 7-10 min, lub do ładnego zrumienienia. Smażę kolejną porcję. |
5
Done
|
Lekko ciepłe churros obtaczam w posypce cukrowe cynamonowej. Smacznego 😀 |
6
Done
|
Przygotowanie posypki: |
Jeden komentarz Ukryj
wyszły SUPER polecam
Mało pracy