0 0
Domowe Ptasie Mleczko – film

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Domowe Ptasie Mleczko – film

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Domowe ptasie mleczko, lekka waniliowa pianka w gorzkiej czekoladzie.

Absolutnie pyszne, moim zdaniem na głowę bije fabryczny wyrób.
Jednak muszę Cię ostrzec, nie jest to najbardziej fotogeniczny deser jaki można sobie wyobrazić.

Pianka jest niezwykle delikatna i lekka. Polewa zaś musi być przed smarowaniem parwie zupełnie zimna, aby nie stopić nadzienia.
Polewa jednak nie może zastygnąć, bo nie będziesz mogła jej rozsmarować na mleczku.

Deser ten przechowuję w lodówce, bo jest delikatny i w ciepłym pomieszczeniu robi się zbyt miękki.

Polecam polewę z czekolady gorzkiej, bo pianka jest bardzo słodka i gorycz czekolady doskonale przełamuję tę słodycz.

 

Polecam deser, jest przepyszny

 

 

 

 

Przepisy na domowe Ciasta i Desery 

 


 

Ptasie Mleczko

Składniki:

  • 200 ml. mleka skondensowanego słodzonego

  • 1 opakowanie żelatyny (20g)

  • ok. 1/4 mleka (2%)

  • 2 łyżki cukru białego

  • 5 białek

  • zapach waniliowy

 

Polewa

  • 120 g czekolady gorzkiej

  • 30 g masła

 

 

 

(Visited 833 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Żelatynę wsypuję do miseczki, zalewam ją mlekiem tak aby przykryło ono proszek.
Mieszam. Odstawiam na kilka minut do napęcznienia.

2
Done

W garnuszku podgrzewam mleko skondensowane, ostrożnie na średnim ogniu, żeby nie zaczęło się przypalać.
Cały czas mieszam, do chwili kiedy mleko stanie się płynne.

Nie zagotowuję.

Do gorącego mleka przekładam żelatynę i od razu energicznie mieszam, aby całkowicie rozpuściło się w mleku.
Odstawiam do wystygnięcia, ale od czasu do czasu mieszam, aby nie powstały grudki.

3
Done

W misie miksera ubijam pianę z białek, w międzyczasie dodaję cukier.
Piana powinna być sztywna i lśniąca.

Do piany, cały czas miksując na średnich obrotach, wlewam stopniowo mleko z żelatyną. Mleko musi być już właściwie zimne.
Miksuję chwilę, aby składniki dokładnie się połączyły.
Wyłączam mikser.

4
Done

Formę kwadratową lub prostokątną, wykładam folią spożywczą. Moja forma ma 23 x 23 cm., można użyć nieco mniejszej.

Do formy wlewam masę.
Wstawiam do lodówki na ok. 1-1,5 godz.

Masę wyjmuję z lodówki, wyjmuję z formy, kroję na kawałki.
Pokroją masę układam na kratce kuchennej.

Smaruję polewą, nie jest to najłatwiejsze, czekoladę rozsmarowuję na piance.
Pozostawiam do zastygnięcia.
Przechowuję w lodówce.

5
Done

Przygotowanie polewy:

Czekoladę łamię na kawałki.

W garnuszku rozpuszczam masło i czekoladę, mieszam, uważam, żeby się nie zagotowała.
Zdejmuję i odstawiam do przestygnięcia, ale uważam, aby nie zastygła.

6
Done

Dorota

previous
Churros – przysmak na Tłusty Czwartek
next
Zapiekanka z Tortellini Pieczonych w Sosie Pomidorowym – błyskawiczny obiad – film
previous
Churros – przysmak na Tłusty Czwartek
next
Zapiekanka z Tortellini Pieczonych w Sosie Pomidorowym – błyskawiczny obiad – film

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »