Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Domowe ptasie mleczko, lekka waniliowa pianka w gorzkiej czekoladzie.
Absolutnie pyszne, moim zdaniem na głowę bije fabryczny wyrób.
Jednak muszę Cię ostrzec, nie jest to najbardziej fotogeniczny deser jaki można sobie wyobrazić.
Pianka jest niezwykle delikatna i lekka. Polewa zaś musi być przed smarowaniem parwie zupełnie zimna, aby nie stopić nadzienia.
Polewa jednak nie może zastygnąć, bo nie będziesz mogła jej rozsmarować na mleczku.
Deser ten przechowuję w lodówce, bo jest delikatny i w ciepłym pomieszczeniu robi się zbyt miękki.
Polecam polewę z czekolady gorzkiej, bo pianka jest bardzo słodka i gorycz czekolady doskonale przełamuję tę słodycz.
Polecam deser, jest przepyszny
Przepisy na domowe Ciasta i Desery
Ptasie Mleczko
Składniki:
-
200 ml. mleka skondensowanego słodzonego
-
1 opakowanie żelatyny (20g)
-
ok. 1/4 mleka (2%)
-
2 łyżki cukru białego
-
5 białek
-
zapach waniliowy
Polewa
-
120 g czekolady gorzkiej
-
30 g masła
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:Żelatynę wsypuję do miseczki, zalewam ją mlekiem tak aby przykryło ono proszek. |
2
Done
|
W garnuszku podgrzewam mleko skondensowane, ostrożnie na średnim ogniu, żeby nie zaczęło się przypalać. Nie zagotowuję. Do gorącego mleka przekładam żelatynę i od razu energicznie mieszam, aby całkowicie rozpuściło się w mleku. |
3
Done
|
W misie miksera ubijam pianę z białek, w międzyczasie dodaję cukier. Do piany, cały czas miksując na średnich obrotach, wlewam stopniowo mleko z żelatyną. Mleko musi być już właściwie zimne. |
4
Done
|
Formę kwadratową lub prostokątną, wykładam folią spożywczą. Moja forma ma 23 x 23 cm., można użyć nieco mniejszej. Do formy wlewam masę. Masę wyjmuję z lodówki, wyjmuję z formy, kroję na kawałki. Smaruję polewą, nie jest to najłatwiejsze, czekoladę rozsmarowuję na piance. |
5
Done
|
Przygotowanie polewy:Czekoladę łamię na kawałki. W garnuszku rozpuszczam masło i czekoladę, mieszam, uważam, żeby się nie zagotowała. |
6
Done
|