Tortellini zapiekane w sosie pomidorowym, to pyszny błyskawiczny obiad, dla całej rodziny.
Jakie tortellini?
Do tej zapiekanki można użyć każdego rodzaju pierożków. Ja wykorzystałam te wegetariańskie, z ricottą i pomidorami.
Jednak równie dobrze można użyć takich z mięsem lub z szynką parmeńską.
W sklepach dostaniecie różne rodzaje tortellini, są takie które wystarczy piec 10-15 min, ale są również takie, które potrzebują nieco dłuższego czasu gotowania czy pieczenia. Polecam więc piec pierożki do miękkości, w zależności od tego jaki rodzaj, wykorzystujecie do zrobienia dania.
Jaki ser do posypania?
Ja użyłam twardej mozzarelli, którą starłam na grubych oczkach tarki. Można również wykorzystać inny ser, jak Gouda, lub Parmezan. Użyj takich składników jakie lubisz. Na koniec można pierożki posypać jeszcze dodatkowo serem Grana Padano, lub Parmezanem.
To danie pyszne jest podawane na gorąco, jak również jedynie lekko ciepłe, a nawet zupełnie zimne. Dlatego to świetny przepis na obiad, lub lunch.
Zapiekankę po całkowitym wystudzeniu przechowuję w lodówce.
Polecam i życzę smacznego 😀
Przepisy na Zapiekanki

SKŁADNIKI
- 1 średnia szalotka (można użyć zwykłej cebuli)
- 2 średnie ząbki czosnku
- 1 duża łyżka masła
- 400 ml. pomidorów z puszki
- ok. 500 ml. bulionu
- 250 g pierożków tortellini (u mnie z pomidorami i ricottą)
- 1 łyżka bazylii
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz
- ok. 1 szklanki sera mozzarella tartego
przygotowanie
Szalotkę kroję w drobną kostkę.
Czosnek kroję drobniutko.
Na patelni masło, podsmażam na nim szalotkę, mieszam. Po chwili dodaję czosnek, mieszam i całość smażę na średnim ogniu przez kilka minut.
Na patelnię wlewam pomidory, moje były krojone, jeśli są całe dobrze jest rozgnieść je w rękach.
Całość smażę przez chwilę.
Następnie dodaję cukier, sól i pieprz i bazylię, wlewam bulion.
Mieszam i gotuję przez 3-5 min.
Następnie z pomidorowy sos przelewam do naczynia żaroodpornego, powinno mieć przykrywkę.
Do sosu wrzucam tortellini.
Gdyby okazało się że płynu jest za mało, dolewam więcej bulionu, tak aby pierożki były lekko w nim zanurzone (zobacz film).
Przykrywam naczynie.
PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO 200 ST.C.
Naczynie z tortellini wstawiam do gorącego piekarnika.
Piekę ok. 20-25 min.
Wyjmuję po 15 min. posypuję serem, przykrywam i wstawiam na kolejne 5-8 min.
Wyjmuję tortellini z piekarnika, odkrywam naczynie, posypuję natką pietruszki.
Podaję gorące, lub dobrze ciepłe.
Filmy z przepisami na Obiad
1 komentarz
Zapiekany ser zawsze nam zaszkodzi, ale warto, dzięki za pomysł