• Home
  • Kuchnia Polska
  • Zapiekanka z Tortellini Pieczonych w Sosie Pomidorowym – błyskawiczny obiad – film
0 0
Zapiekanka z Tortellini Pieczonych w Sosie Pomidorowym – błyskawiczny obiad – film

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Zapiekanka z Tortellini Pieczonych w Sosie Pomidorowym – błyskawiczny obiad – film

  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Tortellini zapiekane w sosie pomidorowym, to pyszny błyskawiczny obiad, dla całej rodziny.

 

Jakie tortellini?

Do tej zapiekanki można użyć każdego rodzaju pierożków. Ja wykorzystałam te wegetariańskie, z ricottą i pomidorami.
Jednak równie dobrze można użyć takich z mięsem lub z szynką parmeńską.

 

W sklepach dostaniecie różne rodzaje tortellini, są takie które wystarczy piec 10-15 min, ale są również takie, które potrzebują nieco dłuższego czasu gotowania czy pieczenia. Polecam więc piec pierożki do miękkości, w zależności od tego jaki rodzaj, wykorzystujecie do zrobienia dania.

 

Jaki ser do posypania? 

Ja użyłam twardej mozzarelli, którą starłam na grubych oczkach tarki. Można również wykorzystać inny ser, jak Gouda, lub Parmezan. Użyj takich składników jakie lubisz. Na koniec można pierożki posypać jeszcze dodatkowo serem Grana Padano, lub Parmezanem.

 

To danie pyszne jest podawane na gorąco, jak również jedynie lekko ciepłe, a nawet zupełnie zimne. Dlatego to świetny przepis na obiad, lub lunch.
Zapiekankę po całkowitym wystudzeniu przechowuję w lodówce.

 

Polecam i życzę smacznego 😀

 

 

 

Przepisy na Zapiekanki 

 

Tortellini Zapiekane w Sosie Pomidorowym

Składniki dla 2 osób:

  • 1 średnia szalotka (można użyć zwykłej cebuli)

  • 2 średnie ząbki czosnku

  • 1 duża łyżka masła

  • 400 ml. pomidorów z puszki

  • ok. 500 ml. bulionu

  • 250 g pierożków tortellini (u mnie z pomidorami i ricottą)

  • 1 łyżka bazylii

  • 1 łyżeczka cukru

  • sól i pieprz

  • ok. 1 szklanki sera mozzarella tartego

 

 

 

 

Filmy z przepisami na Obiad 

(Visited 1 155 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Szalotkę kroję w drobną kostkę.
Czosnek kroję drobniutko.

2
Done

Na patelni masło, podsmażam na nim szalotkę, mieszam. Po chwili dodaję czosnek, mieszam i całość smażę na średnim ogniu przez kilka minut.

Na patelnię wlewam pomidory, moje były krojone, jeśli są całe dobrze jest rozgnieść je w rękach.
Całość smażę przez chwilę.

3
Done

Następnie dodaję cukier, sól i pieprz i bazylię, wlewam bulion.
Mieszam i gotuję przez 3-5 min.

Następnie z pomidorowy sos przelewam do naczynia żaroodpornego, powinno mieć przykrywkę.
Do sosu wrzucam tortellini.
Gdyby okazało się że płynu jest za mało, dolewam więcej bulionu, tak aby pierożki były lekko w nim zanurzone (zobacz film).
Przykywam naczynie.

4
Done

Piekarnik rozgrzewam do 200 st.C.

Naczynie z tortellini wstawiam do gorącego piekarnika.
Piekę ok. 20-25 min.

Wyjmuję po 15 min. posypuję serem, przykrywam i wstawiam na kolejne 5-8 min.

Wyjmuję tortellini z piekarnika, odkrywam naczynie, posypuję natką pietruszki.
Podaję gorące, lub dobrze ciepłe.

Smacznego 😀

5
Done

Dorota

previous
Domowe Ptasie Mleczko – film
Pączki Serowe
next
Oponki Serowe – Pączki z Dziurką – krok po kroku
previous
Domowe Ptasie Mleczko – film
Pączki Serowe
next
Oponki Serowe – Pączki z Dziurką – krok po kroku

Jeden komentarz Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »