Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Oponki serowe to pozycja obowiązkowa w każdym domu w którym są dzieci, chociaż dorośli również je uwielbiają. Usmażenie pączków serowych jest bardzo łatwe, ale trzeba pamiętać o kilku kwestiach.
Oponki smażymy w oleju lub smalcu o temperaturze 180 st.C. i jest to ważne, bo w tej temperaturze ciastka usmażą się równo i do samego środka, a nie spalą. Jeśli używacie do smażenia frytownicy to z temperaturą nie ma problemu bo ustawia się ją na termostacie, jeśli jednak używacie garnka lub patelni to niezbędny będzie kuchenny termometr. W trakcie smażenia będziecie dokładnie widzieć jak temperatura oleju rośnie lub spada, będziecie mogli ją kontrolować .
Przy pracy z bardzo gorącym tłuszczem pamiętajcie, żeby Wasze ręce były suche, a ciastka wkładane na olej delikatnie, a nie wrzucane. Nie pozwalajcie również dzieciom pomagać sobie przy smażeniu pączków. Nawet te całkiem duże jak mój syn nie zawsze zdają sobie sprawę co to znaczy gorący olej.
Do oponek serowych używam tylko białego sera w kawałku, a nie serka homogenizowanego, bo jest zbyt mokry i, żeby z robić z niego ciasto o odpowiedniej konsystencji trzeba użyć dużo mąki, a to sprawia, że pączki są twardsze. Używam sera tłustego lub półtłustego dobrej jakości, to zawsze korzystnie wpływa na smak pączków.
Polecam, spróbujcie upiec oponki serowe w domu, są naprawdę pyszne 🙂
Oponki serowe – Pączki z Dziurką
Składniki na ok. 20 oponek serowych:
-
250 g. tłustego sera białego
-
2 szklanki mąki pszennej
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej
-
1/2 łyżeczki soli
-
3 łyżki cukru pudru
-
1 cukier wanilinowy
-
2 jajka (L)
-
1 łyżka spirytusu (opcjonalnie, ale zapobiega nasiąkaniu ciastek tłuszczem)
-
ok. 1,5 litra oleju rzepakowego
ponadto do:
-
2-3 łyżki cynamonu
-
2 łyżki cukru
-
3 łyżki cukru pudru
Przepisy na Tłusty Czwartek
Sposób przygotowania oponek serowych:
Mąkę połączyć z sodą i solą, wymieszać. Odstawić.
W dużej misce ser biały posiekać widelcem lub specjalną siekaczką.
Do sera wbić jajka, wsypać cukier, cukier wanilinowy, spirytus i ok. 3/4 mąki z soda i solą, dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na stolnicę podsypywać pozostałą mąką i zagnieść jednolite, gęste ciasto.
Uformować kulę, lekko spłaszczyć i rozwałkować na ok. 1 cm. placek. Lekko podsypywać mąką, żeby ciasto się nie kleiło do stolnicy.
Przy pomocy wykrawaczki lub szklanki wycinać kółka, w nich nieco mniejsze otworki najlepiej kieliszkiem do wódki, lub tak jak ja czystym kieliszkiem do podawania leków.
Oponki serowe odkładamy na lekko oprószony mąką blat.
W dużym, płaskim garnku, głębokiej patelni lub frytownicy rozgrzewamy olej do 180 st.C. (konieczny będzie termometr kuchenny).
Do rozgrzanego oleju wkładamy delikatnie i ostrożnie po 3-4 oponki (nie więcej, żeby temperatura oleju nie spadła zbyt nisko, bo wtedy ciastka wchłaniają więcej tłuszczu). Smażymy oponki do zrumienienia po ok. 3-4 min na jedną stronę. Oponki przekręcamy na drugą stronę najlepiej przy pomocy drewnianego patyczka do szaszłyków.
Wyjmujemy oponki serowe łyżką cedzakową i odkładamy na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Lekko ciepłe oponki serowe obtaczamy w mieszance cukru i cynamonu, lub oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
Jak zrobić oponki serowe, krok po kroku:







Więcej przepisów na pączki znajdziecie tutaj: