Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Doskonała, szybka i pyszna Sałata z Rukoli z Burakami i Fetą.
Najczęściej podaję ją na przystawkę, lub lekki obiad, lub lunch.
Sos do sałaty
Do tej sałaty zrobiłam mój ulubiony sos miodowy. Jest to gęsty i bardzo intensywny w smaku sos.
Nigdy nie przechowuję go w lodówce, zawsze używam jedynie świeżo przygotowanego sosu.
Rukola polewam sosem na chwilę przed podaniem, bo bardzo szybka traci ona świeży wygląd.
Dlatego też, najpierw w sosie obtaczam połowę rukoli lub innej sałaty, a następnie kładę na nią suchą zielenię i pozostałe składniki.
W ten sposób podana sałata nie zrobi się szybko zwiędła, a smak i tak będzie intensywny i przejdzie na pozostałe składniki.
Bardzo polecam, jest to niezwykle smaczne i zdrowe danie.
Smacznego
Sałata z Rukoli Buraków i Fety
Składniki dla 2-3 osób:
300 g rukoli
3 buraki ugotowane i obrane
1 opakowanie sera feta (prawdziwej, greckiej) ok. 200 g
ok. 0,5 szklanki orzechów włoskich lub piniowych
Sos:
1 łyżeczka musztardy francuskiej gruboziarnistej
1 łyżeczka musztardy Dijone
1 łyżeczka miodu płynnego
sól
świeżo mielony pieprz
sok z połowy cytryny
oliwa z oliwek
Steps
1 Done | Buraki gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Obieram kiedy są jeszcze ciepłe. Odkładam do wystygnięcia. |
2 Done | Orzechy podsmażam na suchej patelni. |
3 Done | Przygotowanie sosu:Do dużej miski wkładam wszystkie składniki, mieszam, a na koniec wlewam oliwę. Wlewam oliwę i mieszam, do chwili uzyskania odpowiedniej gęstości. U mnie najczęściej oliwa to ponad 1/3 szklanki, lub nieco więcej. W sosie maczam kawałek rukoli i sprawdzam smak, jeśli trzeba dodaję sok z cytryny lub odrobinę soli. |
4 Done | Zimne buraki kroję na cieniutkie plasterki, najlepiej na tarce do warzyw. Do miski wrzucam połowę rukoli i mieszam ją z sosem. |
5 Done |