0 0
Szybka Sałata z Rukoli Buraków i Fety

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Szybka Sałata z Rukoli Buraków i Fety

  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Doskonała, szybka i pyszna Sałata z Rukoli z Burakami i Fetą.
Najczęściej podaję ją na przystawkę, lub lekki obiad, lub lunch.

 

Sos do sałaty

Do tej sałaty zrobiłam mój ulubiony sos miodowy. Jest to gęsty i bardzo intensywny w smaku sos.
Nigdy nie przechowuję go w lodówce, zawsze używam jedynie świeżo przygotowanego sosu.

Rukola polewam sosem na chwilę przed podaniem, bo bardzo szybka traci ona świeży wygląd.
Dlatego też, najpierw w sosie obtaczam połowę rukoli lub innej sałaty, a następnie kładę na nią suchą zielenię i pozostałe składniki.
W ten sposób podana sałata nie zrobi się szybko zwiędła, a smak i tak będzie intensywny i przejdzie na pozostałe składniki.

Bardzo polecam, jest to niezwykle smaczne i zdrowe danie.

Smacznego

 

 

Sałata z Rukoli Buraków i Fety

Składniki dla 2-3 osób:

  • 300 g rukoli

  • 3 buraki ugotowane i obrane

  • 1 opakowanie sera feta (prawdziwej, greckiej) ok. 200 g

  • ok. 0,5 szklanki orzechów włoskich lub piniowych

 

Sos:

  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej gruboziarnistej

  • 1 łyżeczka musztardy Dijone

  • 1 łyżeczka miodu płynnego

  • sól

  • świeżo mielony pieprz

  • sok z połowy cytryny

  • oliwa z oliwek

 

 

(Visited 582 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Buraki gotuję do miękkości w osolonej wodzie.
Można również upiec je w piekarniku, 200 st.C. - 40-45 min.

Obieram kiedy są jeszcze ciepłe. Odkładam do wystygnięcia.

2
Done

Orzechy podsmażam na suchej patelni.
Na gorącą patelnię wrzucam orzechy, często mieszam, aby się nie przypalały, a jedynie zrumieniły i stały kruche i kchrupiące.
Odstawiam.

3
Done

Przygotowanie sosu:

Do dużej miski wkładam wszystkie składniki, mieszam, a na koniec wlewam oliwę.
Pamiętajcie, że miód sprawi, że sos zrobi się gęsty.

Wlewam oliwę i mieszam, do chwili uzyskania odpowiedniej gęstości.

U mnie najczęściej oliwa to ponad 1/3 szklanki, lub nieco więcej.

W sosie maczam kawałek rukoli i sprawdzam smak, jeśli trzeba dodaję sok z cytryny lub odrobinę soli.

4
Done

Zimne buraki kroję na cieniutkie plasterki, najlepiej na tarce do warzyw.
Fetę odcedzam i kruszę.

Do miski wrzucam połowę rukoli i mieszam ją z sosem.
Przekładam na półmisek, przykrywam pozostałą rukolą, na niej układam plasterki buraka i pokruszoną fetę.

5
Done

Wierzch sałaty posypuję orzechami.

Smacznego

Dorota

Pączki Serowe
previous
Oponki Serowe – Pączki z Dziurką – krok po kroku
Ciasto Na pierogi
next
Pierogi z Mięsem i najlepsze ciasto na pierogi
Pączki Serowe
previous
Oponki Serowe – Pączki z Dziurką – krok po kroku
Ciasto Na pierogi
next
Pierogi z Mięsem i najlepsze ciasto na pierogi

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »