Doskonała, szybka i pyszna Sałata z Rukoli z Burakami i Fetą.
Najczęściej podaję ją na przystawkę, lub lekki obiad, lub lunch.
Sos do sałaty
Do tej sałaty zrobiłam mój ulubiony sos miodowy. Jest to gęsty i bardzo intensywny w smaku sos.
Nigdy nie przechowuję go w lodówce, zawsze używam jedynie świeżo przygotowanego sosu.
Rukola polewam sosem na chwilę przed podaniem, bo bardzo szybka traci ona świeży wygląd.
Dlatego też, najpierw w sosie obtaczam połowę rukoli lub innej sałaty, a następnie kładę na nią suchą zielenię i pozostałe składniki.
W ten sposób podana sałata nie zrobi się szybko zwiędła, a smak i tak będzie intensywny i przejdzie na pozostałe składniki.
Bardzo polecam, jest to niezwykle smaczne i zdrowe danie.
Smacznego

SKŁADNIKI
- 300 g rukoli
- 3 buraki ugotowane i obrane
- 1 opakowanie sera feta (prawdziwej, greckiej) ok. 200 g
- ok. 0,5 szklanki orzechów włoskich lub piniowych
- Sos:
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej gruboziarnistej
- 1 łyżeczka musztardy Dijone
- 1 łyżeczka miodu płynnego
- sól
- świeżo mielony pieprz
- sok z połowy cytryny
- oliwa z oliwek
przygotowanie
Buraki gotuję do miękkości w osolonej wodzie.
Można również upiec je w piekarniku, 200 st.C. - 40-45 min.
Obieram kiedy są jeszcze ciepłe. Odkładam do wystygnięcia.Orzechy podsmażam na suchej patelni.
Na gorącą patelnię wrzucam orzechy, często mieszam, aby się nie przypalały, a jedynie zrumieniły i stały kruche i kchrupiące.
Odstawiam.
PRZYGOTOWANIE SOSU
Do dużej miski wkładam wszystkie składniki, mieszam, a na koniec wlewam oliwę.
Pamiętajcie, że miód sprawi, że sos zrobi się gęsty.
Wlewam oliwę i mieszam, do chwili uzyskania odpowiedniej gęstości.
U mnie najczęściej oliwa to ponad 1/3 szklanki, lub nieco więcej.
W sosie maczam kawałek rukoli i sprawdzam smak, jeśli trzeba dodaję sok z cytryny lub odrobinę soli.
Zimne buraki kroję na cieniutkie plasterki, najlepiej na tarce do warzyw.
Fetę odcedzam i kruszę.
Do miski wrzucam połowę rukoli i mieszam ją z sosem.
Przekładam na półmisek, przykrywam pozostałą rukolą, na niej układam plasterki buraka i pokruszoną fetę.
Wierzch sałaty posypuję orzechami.