Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis i film jak zrobić klasyczne Pierogi z Mięsem.
Mięso zostało mi z gotowania zupy pomidorowej, miałam kurczaka i żeberka wieprzowe.
Gotując zupę, ale przed dodaniem do garnka pomidorów, wyjęłam mięso i kiedy przestygło, jednak wciąż było ciepłe, oddzieliłam je od kości.
Następnie włożyłam już zimne go pojemnika i na noc schowałam do lodówki. dzięki temu nie musiałam robić pierogów natychmiast, a co najważniejsze wykorzystałam mięso z zupy z którym często nie wiemy co zrobić.
Mięso
Do przygotowania farszu można użyć każdego rodzaju mięsa jaki lubicie. Może być to kurczak, indyk, wieprzowina lub wołowina, można mięsa mieszać, lub użyć tylko jednego rodzaju.
Farsz zrobiony z drobiu jest dość suchy, dlatego dodaję do niego 2-3 łyżki rozpuszczonego masła (ilość masła zależy od ilości i suchości mięsa).
Ciasto
Ciasto użyte do tego przepisu jest niezwykle delikatne i puszyste, nie zawiera jajek dzięki temu jest mięciusieńkie.
Tego rodzaju ciasta można użyć do przygotowania pierogów wytrawnych jak i słodkich.
Przechowywanie
Pierogi z mięsem można przechowywać w lodówce lub zamrozić.
Mrozimy pierogi po wcześniejszym całkowitym wystudzeniu i polaniu ich niewielką ilością masła lub oleju, tłuszcz zapobiega sklejaniu.
W lodówce pierogi przechowujemy do 3 dni.
Zamrożone pierogi można w warunkach domowych przechowywać do 2 m-ca.
Rozmrażamy pierogi, wrzucając je zamrożone na lekko osolony wrzątek, gotujemy do wypłynięcia, a następnie jeszcze 2 min.
Woda powinna gotować się wolno i delikatnie, żeby pierogi się nie rozpadły.
Dodatki/Okrasa
Lubię pierogi okraszone drobno pokrojoną cebulą, a następnie zrumienioną na oleju. Smażę Cebulę na sporej ilości oleju, na małym ogniu przez 5-8 min.
W ten sposób cebulka nie spali się, a jedynie pięknie zezłoci.
Jeszcze gorącą pierogi z mięsem okrasą polewam pierogi i natychmiast podaję.
Polecam i życzę smacznego 🙂
Przepisy na PIEROGI
Składniki na Pierogi z Mięsem
ok. 40-45 szt.
Ciasto
ok. 400 g mąki pszennej
ok. 210 ml. wrzątku
1 łyżeczka soli
50 g rozpuszczonego masła
Farsz:
ok. 700 g ugotowanego mięsa (kurczaka, wołowiny, indyka, wieprzowiny) może być mięso z zupy
sól i pieprz do smaku
1 średnia cebula
olej do smażenia
Filmy z Przepisami
Steps
1 Done | Przygotowanie ciasta:Mąkę, sól, wrzątek i masło mieszam razem w misce, robię to łyżką, a następnie wyrabiam ręką. Ciasto powinno być sprężyste i miękkie. Formuję z niego kulę, przykrywam miską i odstawiam na czas przygotowania farszu, lub na ok. 30 min, żeby odpoczęło. |
2 Done | Farsz:Farsz przygotowuję z mięsa z rosołu. U mnie to kurczak i żeberka wieprzowe. Oddzieliłam je od kości kiedy mięso był jeszcze ciepłe. Zimne mięso kroję na kawałki. Cebulę obieram, kroję w drobną kostkę i podsmażam na oleju przez kilka minut. Cebula powinna zmięknąć i być szklista. Zdejmuję. |
3 Done | |
4 Done | Przygotowanie pierogów:Wyjmuję ciasto, dzielę na dwie części. Jedną przykrywam miską. Z ciasta wałkuję cienki placek. Na każdym kółku z ciasta kładę porcję farszu, u mnie ok. 1 czubatej łyżeczki do herbaty. Gotowe pierogi odkładam na talerz oprószony mąką. Pierogi można przykryć ściereczką żeby nie wysychały, jeśli lepimy ich dużą ilość. |
5 Done | Gotowanie pierogów:Kiedy wszystkie pierogi są ulepione w dużym garnku gotuję wodę. Wody powinno być ok. 1/2-2/3 garnka, solę ją i doprowadzam do gotowania. Na gotującą wodę wkładam ostrożnie porcję pierogów, nie za dużo powinny swobodnie pływać, lekko mieszam drewnianą łyżką aby nie skleiły się z sobą. Gotuję do wypłynięcia, a następnie jeszcze 3-4 min. Ugotowane pierogi wyjmuję łyżką cedzakową i odkładam na sitko, można przelać je zimną wodą, ale ja smaruję odrobiną masła, delikatnie podrzucam na sitku, aby każdy pokrył się masłem. Zapobiega to sklejaniu się pierogów. |
6 Done |