Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepyszne, kruche ciasta z owocami i budyniem. Deser na każdą okazję. Można użyć owoców świeżych jak i tych mrożonych.
Ciasteczka z Owocami i Budyniem
Składniki na 16 szt.
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 1 (15g) łyżka cukru pudru
- 120 g jogurtu greckiego (lub śmietany 18%)
- szczypta soli
Owoce:
- ok. 250 g owoców (truskawki, maliny, porzeczki) mrożone lub świeże
- 70 g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny (15g)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (30g)
- 4 łyżki wody (zimnej) (60g)
Budyń:
- 1 opakowanie budyniu śmietankowe lub waniliowego (40g)
- 50 g cukru
- 300 ml. mleka
1 jajko + 1 łyżka wody do posmarowania ciastek przed pieczeniem
Steps
1 Done | Przygotowanie ciasta:Mąkę, masło, cukier, sól łączymy i siekamy najlepiej w malakserze. Kiedy powstaną okruchy dodajemy jogurt, miksujemy do chwili kiedy powstanie gęste, lepkie ciasto. |
2 Done | Przygotowanie frużeliny owocowej:Owoce łączymy z cukrem, mieszamy i odstawimy żeby puściły sok. Mąkę ziemniaczaną łączymy z wodą, mieszamy żeby całkowicie się rozpuściła. Owoce razem z sokiem wkładamy do garnuszka i doprowadzamy do zagotowania, gotujemy na średnim ogniu przez ok. 10 min bez przykrycia. Kiedy owoce się rozpadną wlewamy do nich mąkę ziemniaczaną i od razu energicznie mieszamy, bardzo szybko zgęstnieją. Mieszamy i podgrzewamy jeszcze chwilę, zdejmujemy z ognia, mieszamy. Następnie gorące owoce przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do wystygnięcia. Powinny wystygnąć w ciągu 1,5-2 godz. |
3 Done | Przygotowanie budyniu:W garnuszku zagotowujemy 2/3 mleka z cukrem. W pozostałym zimnym mieszamy budyń. |
4 Done | Przygotowanie ciastek:Wyjmujemy z lodówki ciasto, rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie na podłużny placek. Składamy do środka ciasto, na trzy, końce placka do środka. Rozwałkowujemy na cienki prostokąt. Ciasto dzielimy na pół, jedn ąpołowę składamy, owijamy folią i wkładamy do lodówki. Pozostałe ciasto wałkujemy, lekko podsypując mąką na cienki prostokąt. Na każdym całym kawałku ciasta układamy 1 łyżeczkę zimnego budyniu i 1 łyżeczkę zimnych owoców. Podobnie postępujemy z kawałkiem ciasta wcześniej włożonym do lodówki, jak również wykorzystujemy ciasto powstałe przy wycinaniu kółek. Przygotowane ciastka pieczemy lub wkładamy do zamrażarki na czas przygotowywania kolejnej partii. |
5 Done | Piekarnik rozgrzewamy do 175 st.C. z termoobiegiem.Ciasteczka przed pieczeniem smarujemy jajkiem wymieszanym z wodą. Ciastka pieczemy 20-25 min. Studzimy na kuchennej kratce. Smacznego :) |
6 Done |