Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Jagodzianki-borówczanki, przepyszne ciasta drożdżowe z borówkami amerykańskimi.
Jagodzianki z Borówkami
Składniki:
na zaczyn drożdżowy:
- 1 szklanka ciepłego mleka (2%)
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
ponadto:
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 70 g cukru
- 1 łyżka skórki otartej z cytryny
- 3 żółtka
- 50 g roztopionego
- 250 g borówki
lukier do polania jagodzianek
Sposób przygotowania:
Przygotować zaczyn:
W szklanym dzbanku rozkruszyć drożdże, dodać cukier, mąkę i mleko, dokładanie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe do wyrośnięcia. Po ok. 15 min zaczyn powinien być gotowy.
W misie miksera umieścić mąkę, wlać wyrośnięty zaczyn i cukier. Zacząć wyrabiać przy pomocy haka, jeśli nie mamy miksera wyrabiajcie ciasto drewnianą łyżką. W trakcie wyrabiania ciasta wlewamy żółtka, a kiedy wszystkie składniki się połączą na koniec wlewamy masło. Wyrabiamy przez ok. 10 min, ciasto powinno być jednolite.
Misę przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-1,5 godz.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę. Szybko zagniatamy. Rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Ciasto tniemy na mniejsze prostokąty. Na każdy kawałek ciasta kładziemy łyżeczkę borówek i zwijany wzdłuż krótszego boku (zobacz film). Powinien powstać prostokąt, krótsze boki zlepiamy. Ciastka odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (łączenie ciasta musi znajdować size na spodzie). Między jagodziankami pozostawiamy niewielkie odstępy, bo w trakcie pieczenia będą rosły.
Wyrośnięte jagodzianki smarujemy ,,rozkłóconym” jajkiem.
Piekarnik rozgrzewamy do 175 st.C. z termoobiegiem.
Pieczemy 20-25 min do zrumienienia.
Upieczone jagodzianki odstawiamy do przestygnięcia, a kiedy są już tylko lekko ciepłe oprószamy je cukrem pudrem lub lukrujemy.
Smacznego 🙂
Jeden komentarz Ukryj
te jagodzianki wyglądają prześlicznie, aż chce się je zjeść. Muszę sama spróbować Twojego przepisu 🙂
Pozdrawiam