0 0
Jagodzianki z Borówkami – przepis z filmem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Jagodzianki z Borówkami – przepis z filmem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Jagodzianki-borówczanki, przepyszne ciasta drożdżowe z borówkami amerykańskimi.

 


 

Jagodzianki

Jagodzianki z Borówkami

Składniki:

na zaczyn drożdżowy:

  • 1 szklanka ciepłego mleka (2%)
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej

ponadto:

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 70 g cukru
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny
  • 3 żółtka
  • 50 g roztopionego
  • 250 g borówki

lukier do polania jagodzianek

Sposób przygotowania:

Przygotować zaczyn:

W szklanym dzbanku rozkruszyć drożdże, dodać cukier, mąkę i mleko, dokładanie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe do wyrośnięcia. Po ok. 15 min zaczyn powinien być gotowy.

W misie miksera umieścić mąkę, wlać wyrośnięty zaczyn i cukier. Zacząć wyrabiać przy pomocy haka, jeśli nie mamy miksera wyrabiajcie ciasto drewnianą łyżką. W trakcie wyrabiania ciasta wlewamy żółtka, a kiedy wszystkie składniki się połączą na koniec wlewamy masło. Wyrabiamy przez ok. 10 min, ciasto powinno być jednolite.

Misę przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-1,5 godz.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę. Szybko zagniatamy. Rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Ciasto tniemy na mniejsze prostokąty. Na każdy kawałek ciasta kładziemy łyżeczkę borówek i zwijany wzdłuż krótszego boku (zobacz film). Powinien powstać prostokąt, krótsze boki zlepiamy. Ciastka odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (łączenie ciasta musi znajdować size na spodzie). Między jagodziankami pozostawiamy niewielkie odstępy, bo w trakcie pieczenia będą rosły.
Wyrośnięte jagodzianki smarujemy ,,rozkłóconym” jajkiem.

Piekarnik rozgrzewamy do 175 st.C. z termoobiegiem. 
Pieczemy 20-25 min do zrumienienia.

Upieczone jagodzianki odstawiamy do przestygnięcia, a kiedy są już tylko lekko ciepłe oprószamy je cukrem pudrem lub lukrujemy.

Smacznego 🙂

 

 

 

  • Drożdżówki z Jagodami
  • Jagodzianki
(Visited 309 times, 3 visits today)

Dorota

Zapiekanka z Łososiem
previous
Łosoś Pieczony z Płatkami Cukinii
next
Leczo Warzywne
Zapiekanka z Łososiem
previous
Łosoś Pieczony z Płatkami Cukinii
next
Leczo Warzywne

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię