Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pomysł na szybki i pyszny obiad, faszerowane bakłażany.
U mnie farsz z mięsa w sosie pomidorowym. Do przygotowania nadzienia można użyć mięsa wieprzowego lub drobiowego w obu przypadkach danie robi się tak samo.
Bakłażany można mrozić po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu.
Farsz można przygotwać dzień wcześniej i na chwilę przed pieczeniem napełnić nim połówki bakłażana.
Koniecznie trzeba posolić bakłażany, aby puściły cierpko-gorzki sok. Dokładnie wycieramy lub płuczemy warzywo, dzięki temu będzie znacznie delikatniejszy w smaku po upieczeniu.
Polecam i życzę smacznego 🙂
Przepisy z filmami na Dania Obiadowe
Faszerowane Bakłażany
Składniki na dwa duże bakłażany:
-
2 duże bakłażany
-
ok. 500-600 g mięsa mielonego z szynki (indyka lub kurczaka)
-
1 średnia cebula
-
ok 400 ml. (1 puszka) pomidorów krojonych
-
0,5 łyżeczki brązowego cukru (2,5g)
-
sól i pieprz olej
-
ok. 1 szklanki startego sera żółtego
Przepisy na Szybkie Obiady
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:Bakłażany umyć, odciąć końcówki, przekroić na pół, usunąć środki. |
2
Done
|
Przygotowanie farszu:Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na drugiej patelni obsmażyć mięso, doprawić solą i pieprzem, mieszać i smażyć do chwili kiedy nie będzie już widać surowych kawałków. |
3
Done
|
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. z termoobiegiem.Połówki bakłażanów wytrzeć papierowym ręcznikiem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, każdą z połówek napełnić farszem, posypać serem żółtym, przykryć. Można przykrywą lub folią aluminiową. Bakłażany podawać na gorąco. Smacznego :) |
4
Done
|