• Home
  • Filmy
  • Bakłażany Faszerowane – pomysł na szybki obiad – przepis z filmem
0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Bakłażany Faszerowane – pomysł na szybki obiad – przepis z filmem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Bakłażany Faszerowane – pomysł na szybki obiad – przepis z filmem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pomysł na szybki i pyszny obiad, faszerowane bakłażany.
U mnie farsz z mięsa w sosie pomidorowym. Do przygotowania nadzienia można użyć mięsa wieprzowego lub drobiowego w obu przypadkach danie robi się tak samo.

Bakłażany można mrozić po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu.
Farsz można przygotwać dzień wcześniej i na chwilę przed pieczeniem napełnić nim połówki bakłażana.

Koniecznie trzeba posolić bakłażany, aby puściły cierpko-gorzki sok. Dokładnie wycieramy lub płuczemy warzywo, dzięki temu będzie znacznie delikatniejszy w smaku po upieczeniu.

Polecam i życzę smacznego 🙂

 


faszerowany bakłażan

Faszerowane Bakłażany

Składniki na dwa duże bakłażany:

  • 2 duże bakłażany
  • ok. 500-600 g mięsa mielonego z szynki (indyka lub kurczaka)
  • 1 średnia cebula
  • ok 400 ml. (1 puszka) pomidorów krojonych
  • 0,5 łyżeczki brązowego cukru (2,5g)
  • sól i pieprz olej
  • ok. 1 szklanki startego sera żółtego

 

(Visited 1 070 times, 6 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Bakłażany umyć, odciąć końcówki, przekroić na pół, usunąć środki.
Miąższ włożyć na sito, solidnie posolić, odstawić żeby bakłażan puścił sok. Można przykryć talerzykiem i obciążyć np. słoikiem z wodą, przyśpieszy to puszczanie solu.
Wydrążone połówki również posolić, odstawić.

2
Done

Przygotowanie farszu:

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
Miąższ bakłażana kiedy puści sok, dokładnie wytrzeć w papierowy ręcznik i pokroić podobnie jak cebulę.
Na dużej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju i zeszklić na nim cebulę. Następnie dodać pokrojonego bakłażana, mieszać i smażyć ok. 5 min.

Na drugiej patelni obsmażyć mięso, doprawić solą i pieprzem, mieszać i smażyć do chwili kiedy nie będzie już widać surowych kawałków.
Mięso włożyć na patelnię z cebulą i bakłażanem, mieszać i smażyć ok. 5 min. Następnie wlać pomidory (u mnie ok. 3/4 przygotowanej ilości, ale można wszystkie), dokładnie wymieszać, dodać cukier, wymieszać i smażyć ok. 5-7 min. na średnim ogniu.

3
Done

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. z termoobiegiem.

Połówki bakłażanów wytrzeć papierowym ręcznikiem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, każdą z połówek napełnić farszem, posypać serem żółtym, przykryć. Można przykrywą lub folią aluminiową.
bakłażany piec 50 min., można 5 min przed końcem pieczenia odkryć i pozwolić, żeby ser się zrumienił.

Bakłażany podawać na gorąco.
Można je również wystudzić i zamrozić, lub przechowywać w lodówce.

Smacznego :)

4
Done

Dorota

previous
Leczo z Kiełbasą – przepis z filmem
Ciasto z Budyniem i Owocami
next
Ciasto z Budyniem Truskawkami i Rabarbarem – przepis z filmem
previous
Leczo z Kiełbasą – przepis z filmem
Ciasto z Budyniem i Owocami
next
Ciasto z Budyniem Truskawkami i Rabarbarem – przepis z filmem

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię