Pomysł na szybki i pyszny obiad, faszerowane bakłażany.
U mnie farsz z mięsa w sosie pomidorowym. Do przygotowania nadzienia można użyć mięsa wieprzowego lub drobiowego w obu przypadkach danie robi się tak samo.
Bakłażany można mrozić po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu.
Farsz można przygotwać dzień wcześniej i na chwilę przed pieczeniem napełnić nim połówki bakłażana.
Koniecznie trzeba posolić bakłażany, aby puściły cierpko-gorzki sok. Dokładnie wycieramy lub płuczemy warzywo, dzięki temu będzie znacznie delikatniejszy w smaku po upieczeniu.
Polecam i życzę smacznego 🙂
Przepisy z filmami na Dania Obiadowe

SKŁADNIKI
- 2 duże bakłażany
- ok. 500-600 g mięsa mielonego z szynki (indyka lub kurczaka)
- 1 średnia cebula
- ok 400 ml. (1 puszka) pomidorów krojonych
- 0,5 łyżeczki brązowego cukru (2,5g)
- sól i pieprz olej
- ok. 1 szklanki startego sera żółtego
przygotowanie
Bakłażany umyć, odciąć końcówki, przekroić na pół, usunąć środki.
Miąższ włożyć na sito, solidnie posolić, odstawić żeby bakłażan puścił sok. Można przykryć talerzykiem i obciążyć np. słoikiem z wodą, przyśpieszy to puszczanie solu.
Wydrążone połówki również posolić, odstawić.
PRZYGOTOWANIE FARSZU:
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
Miąższ bakłażana kiedy puści sok, dokładnie wytrzeć w papierowy ręcznik i pokroić podobnie jak cebulę.
Na dużej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju i zeszklić na nim cebulę. Następnie dodać pokrojonego bakłażana, mieszać i smażyć ok. 5 min.
Na drugiej patelni obsmażyć mięso, doprawić solą i pieprzem, mieszać i smażyć do chwili kiedy nie będzie już widać surowych kawałków.
Mięso włożyć na patelnię z cebulą i bakłażanem, mieszać i smażyć ok. 5 min. Następnie wlać pomidory (u mnie ok. 3/4 przygotowanej ilości, ale można wszystkie),
dokładnie wymieszać, dodać cukier, wymieszać i smażyć ok. 5-7 min. na średnim ogniu.
PIEKARNIK ROZGRZAĆ DO 180 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM.
Połówki bakłażanów wytrzeć papierowym ręcznikiem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, każdą z połówek napełnić farszem, posypać serem żółtym, przykryć.
Można przykrywą lub folią aluminiową.
Bakłażany piec 50 min., można 5 min przed końcem pieczenia odkryć i pozwolić, żeby ser się zrumienił.
Bakłażany podawać na gorąco.
Można je również wystudzić i zamrozić, lub przechowywać w lodówce.
Przepisy na Szybkie Obiady