Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis dla miłośników burgerów w nieco odmiennej formie. Burger z łososiem to jedno z moich ulubionych dań, robie go zawsze kiedy brakuje mi czasu i pomysłu na obiad,
a jednocześnie mam wielką ochotę na coś pysznego. Łososia przygotowujemy bardzo szybko, a to na jakie dodatki do burgera się zdecydujemy zależy tylko od nas, l
ub od zawartości naszej lodówki.
Pierwszy raz takiego burgera z łososiem jadłam razem z Anią z bloga ,,Cud Kultury” . Przeczytajcie historię o nasze wyprawie na wystawę w warszawskiej Zachęcie i wspólny lunch
w restauracji Momu.
Common table cześć 2 – wystawa w Zachęcie
Polecam to naprawdę pyszne i łatwe danie.
Przepisy na RYBY
Burger z Łososiem i Sosem Chrzanowym
Składniki na 2 burgery:
-
300 gr łososia (filet bez skóry)
-
3 łyżki oliwy
-
3 łyżeczki soku z cytryny
-
1 łyżeczka soli
-
2 bułki do hamburgerów
-
4-6 cienkich plasterków czerwonej cebuli
-
4 plasterki buraka w zalewie z przepisu na carpaccio z buraka
-
1 szklanka rukoli
-
2 łyżki sosu chrzanowego
Na sos chrzanowy:
-
3 łyżki majonezu (u mnie Kielecki)
-
4 łyżeczki chrzanu tartego
-
2 łyżki jogurtu greckiego
Zapraszam na KuchniaDoroty TV
Sposób przygotowania:
Sos chrzanowy:
W szklanej misce połączyć wszystkie składniki sosu, dokładnie wymieszać, odstawić.
Sos przechowywać w lodówce w szklanym słoiku do 5 dni.
Burger:
W szklanej miseczce wymieszać oliwę, sok z cytryny i sól. W marynacie zanurzyć łososia z obu stron, odstawić na min. 30 min, od czasu do czasu obrócić żeby marynował się równo z obu stron.
Rozgrzać patelnię, na gorącą położyć kawałki łososia w marynacie (nadmiar marynaty nie będzie już potrzebny). Smażyć pod przykryciem po 3-4 min z każdej strony na średnim ogniu.
Bułki do hamburgerów przekroić na pół, podpiec od wewnętrznej strony na patelni lub grillu.
Bułki posmarować sosem chrzanowym, następnie położyć połowę rukoli na nią plasterki cebuli. Na cebulę gorący kawałek łososia, posmarować go niewielką ilością sosu chrzanowego a na samej górze ułożyć po 2 plasterki buraka. Przykryć wierzchem bułki i przedziurawić długą wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków. Podawać od razu gorące z dodatkiem domowych frytek w ziołach.
Smacznego.
Więcej pomysłów na dania z Łososiem znajdziecie tutaj:
A może lubicie pieczone Pstrągi, przepisy znajdziecie tutaj:
3 komentarze Ukryj
[…] Zrobię Ci przepis na tego hamburgera. I naprawdę doceniam te frytki, grubo krojone, nawet trochę skórki od ziemniaka zostało. […]
A do tego pasta z awokado !
Mmmmm byłoby by pysznie 🙂