0 0
Pulpety w Sosie Pieczarkowym

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Pulpety w Sosie Pieczarkowym

Pyszne i delikatne pulpety z szynki w gęstym, aromatycznym sosie pieczarkowym

  • 4 porcje
  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

Zawsze robię ich większą ilość, bo są nie tylko bardzo smaczne i smakują całej mojej rodzinie, ale można je podawać z wieloma dodatkami, np. z kaszą gryczaną, ziemniakami, makaronem lub świeżym pieczywem. Dzięki tym zabiegom mam przez kilka dni inny obiad, a pracę muszę wykonać tylko raz.

Pulpety doskonale się przechowuje, można je zamrozić. Wystarczy całkowicie wystudzić klopsiki razem z sosem, a następnie zapakować odpowiednie porcje do plastykowych pojemników. W zamrażalniku mogą stać do 5 tygodni.

Pulpety są bardzo delikatne w smaku, dzięki temu, że do ich przyrządzenia, używam kajzerek namoczonych w mleku i odciśniętych jedynie z nadmiaru mleka, a nie bardzo dokładnie wyciśniętych. Mięso z którego formujemy pulpety powinno być luźne i delikatne, a nie zbite, bo wtedy klopsiki wyjdą znacznie twardsze.

Polecam wszystkim miłośnikom klasycznych polskich dań 🙂

 

Pulpety w Sosie Pieczarkowym

Pulpety w Sosie Pieczarkowym

Składniki na pulpety:

  • 1 kg. mielonego mięsa z szynki
  • 2 kajzerki
  • 2 jajka
  • 1 szkl. mleka do namoczenia kajzerek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1,5 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczka papryki ostrej
  • ok. 2 szkl. mąki do obtoczenia klopsików
  • olej do smażenia

Składniki na sos pieczarkowy:

  • ok. 200 g pieczarek
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 2 szklanki bulionu warzywnego (lub nieco więcej)
  • 2 łyżki masła
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania pulpetów:

Kajzerki porwać na kawałki i namoczyć w mleku. Kiedy zmiękną odcisnąć, ale nie bardzo dokładnie, wciąż powinny być lekko wilgotne.

W dużej misce połączyć mięso, sól, papryki, pieprz, jajka i odciśnięte kajzerki, dokładnie wymieszać.

Z mięsa formować kulki wielkości dużego jajka, odkładać. Kiedy całe mięso jest wykorzystane klopsiki obtaczamy w mące, namiar mąki strzepujemy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej
i obsmażamy na nim pulpety, tak aby zrumieniły się z każdej strony.

Do dużego garnka wlewamy bulion, zagotowujemy i przekładamy do niego obsmażone pulpety. Kiedy wszystkie pulpety są już w garnku, zmniejszamy płomień i pod przykryciem gotujemy
je ok. 30 min.

W międzyczasie przygotowujemy Sos Pieczarkowy.

Pieczarki myjemy, jeśli są starsze zdejmujemy skórkę z kapeluszy, jeśli mamy młode pieczarki  kroimy bez obierania. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzewamy ok. 2 łyżek oleju wrzucamy najpierw cebulę i smażymy mieszając kilka minut, żeby zmiękła. Następnie dodajemy pieczarki, solimy i na dużym ogniu smażymy do chwili kiedy cały sos odparuje. Dodajemy 1 łyżkę masła i smażymy na małym ogniu ok. 7-8 min, mieszając od czasu do czasu.

Obsmażone pieczarki przekładamy do garnka z pulpetami, mieszamy, nadal gotujemy na małym ogniu pod przykryciem.

Na patelni na, której smażyły się pieczarki rozgrzewamy pozostałe masło (średni ogień).
Na roztopione masło wrzucamy 1 łyżkę mąki i mieszamy, żeby dokładnie się połączyły. Następnie wlewamy na patelnię ok. 1/2 szklanki bulionu z gotowania pulpetów, natychmiast mieszamy najlepiej kuchenną rózgą. Sos zgęstnieje i potrzeba będzie więcej bulionu, dodajemy jeszcze trochę, a następnie przelewamy wszystko do garnka z pulpetami i delikatnie mieszamy. Doprowadzamy
do zagotowania, zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze 7-8 min.
Mieszamy delikatnie od czasu do czasu.

Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Smacznego 🙂

  • Klopsiki w Sosie Pieczarkowym
  • Klopsiki w Sosie Pieczarkowym
  • Pulpety w Sosie
  • Pulpety w Sosie Pieczarkowym

 

(Visited 335 526 times, 1 visits today)

Dorota

Gofry
previous
Gofry Lekkie i Chrupiące – przepis z filmem
Burger z Łososiem
next
Burger z Łososiem i Sosem Chrzanowym
Gofry
previous
Gofry Lekkie i Chrupiące – przepis z filmem
Burger z Łososiem
next
Burger z Łososiem i Sosem Chrzanowym

28 komentarzy Ukryj

jeszcze ich nie robiłam ,ale już mam ochotę na nie i napewno wyjdą przepyszne.Bardzo dziękuje za ciekawy przepis i pozdrawiam serdecznie-Iwonka.

Dziękuję za ten przepis! Od kilku miesięcy miałam problem z moją 7latką,bo każde mięso było “ble”. Właśnie pożarła 4 pulpety i powiedziała że jest mega pyszne. Trafiłam tu przez fb wpis o pomyśle na weekendowy obiad. Zaczynam przeglądanie pani strony! Aż znów chce się gotować!

Pani Aniu, niesamowicie się cieszę 😀 Takie słowa to dla mnie największa radość i satysfakcja, zapraszam jak najczęściej i trzymam kciuki, żeby córci smakowały kolejne dania. Pozdrawiam 🙂

Pulpeciki mega smaczne .Z kasza i buraczkami smakuja jak obiadzik u Babci.Dzieki za podsuniecie przepisu.Pozdrawiam

Pulpety pyszne! Jestem tylko mega przerażona tym co piszecie!! Dzieciom nie podaje się grzybów!! Zawarta w grzybach chityna może podrażnić przewód pokarmowy. Nie powinny być podawane wcześniej niż po 10 roku życia.

Pieczarki to grzyby hodowlane, dlatego można je podawać dzieciom nawet już od początku rozszerzania diety, czyli po skończonym 6 miesiącu życia. Grzyby leśne po 12 roku życia.

Niesamowite w smaku, faktyczne nie do końca odcisnieta bułka robi robotę, są soczyste mięciutkie pycha, a moja 7 letnia niejadka nie chce jeść nic innego tylko pulpeciki z tego przepisu. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję 👍

Pani Aniu, te słowa to miód na moje serce, ogromnie się cieszę, że pulpety smakowały 😀 Pozdrawiam bardzo serdecznie 🙂

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »