Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Zawsze robię ich większą ilość, bo są nie tylko bardzo smaczne i smakują całej mojej rodzinie, ale można je podawać z wieloma dodatkami, np. z kaszą gryczaną, ziemniakami, makaronem lub świeżym pieczywem. Dzięki tym zabiegom mam przez kilka dni inny obiad, a pracę muszę wykonać tylko raz.
Pulpety doskonale się przechowuje, można je zamrozić. Wystarczy całkowicie wystudzić klopsiki razem z sosem, a następnie zapakować odpowiednie porcje do plastykowych pojemników. W zamrażalniku mogą stać do 5 tygodni.
Pulpety są bardzo delikatne w smaku, dzięki temu, że do ich przyrządzenia, używam kajzerek namoczonych w mleku i odciśniętych jedynie z nadmiaru mleka, a nie bardzo dokładnie wyciśniętych. Mięso z którego formujemy pulpety powinno być luźne i delikatne, a nie zbite, bo wtedy klopsiki wyjdą znacznie twardsze.
Polecam wszystkim miłośnikom klasycznych polskich dań 🙂

Pulpety w Sosie Pieczarkowym
Składniki na pulpety:
- 1 kg. mielonego mięsa z szynki
- 2 kajzerki
- 2 jajka
- 1 szkl. mleka do namoczenia kajzerek
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1,5 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczka papryki ostrej
- ok. 2 szkl. mąki do obtoczenia klopsików
- olej do smażenia
Składniki na sos pieczarkowy:
- ok. 200 g pieczarek
- 1 średnia czerwona cebula
- 2 szklanki bulionu warzywnego (lub nieco więcej)
- 2 łyżki masła
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- olej do smażenia
- natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania pulpetów:
Kajzerki porwać na kawałki i namoczyć w mleku. Kiedy zmiękną odcisnąć, ale nie bardzo dokładnie, wciąż powinny być lekko wilgotne.
W dużej misce połączyć mięso, sól, papryki, pieprz, jajka i odciśnięte kajzerki, dokładnie wymieszać.
Z mięsa formować kulki wielkości dużego jajka, odkładać. Kiedy całe mięso jest wykorzystane klopsiki obtaczamy w mące, namiar mąki strzepujemy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej
i obsmażamy na nim pulpety, tak aby zrumieniły się z każdej strony.
Do dużego garnka wlewamy bulion, zagotowujemy i przekładamy do niego obsmażone pulpety. Kiedy wszystkie pulpety są już w garnku, zmniejszamy płomień i pod przykryciem gotujemy
je ok. 30 min.
W międzyczasie przygotowujemy Sos Pieczarkowy.
Pieczarki myjemy, jeśli są starsze zdejmujemy skórkę z kapeluszy, jeśli mamy młode pieczarki kroimy bez obierania. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy ok. 2 łyżek oleju wrzucamy najpierw cebulę i smażymy mieszając kilka minut, żeby zmiękła. Następnie dodajemy pieczarki, solimy i na dużym ogniu smażymy do chwili kiedy cały sos odparuje. Dodajemy 1 łyżkę masła i smażymy na małym ogniu ok. 7-8 min, mieszając od czasu do czasu.
Obsmażone pieczarki przekładamy do garnka z pulpetami, mieszamy, nadal gotujemy na małym ogniu pod przykryciem.
Na patelni na, której smażyły się pieczarki rozgrzewamy pozostałe masło (średni ogień).
Na roztopione masło wrzucamy 1 łyżkę mąki i mieszamy, żeby dokładnie się połączyły. Następnie wlewamy na patelnię ok. 1/2 szklanki bulionu z gotowania pulpetów, natychmiast mieszamy najlepiej kuchenną rózgą. Sos zgęstnieje i potrzeba będzie więcej bulionu, dodajemy jeszcze trochę, a następnie przelewamy wszystko do garnka z pulpetami i delikatnie mieszamy. Doprowadzamy
do zagotowania, zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze 7-8 min.
Mieszamy delikatnie od czasu do czasu.
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Smacznego 🙂
29 komentarzy Ukryj
Pulpety są mega smaczne, świetny przepis 🙂
Polecam 😉 bardzo pyszne
Bardzo się cieszę 🙂
Dzień dobry a czy można zrobić bulion warzywny z kostki ?
Można, oczywiście 🙂
Wyszły przepyszne😋 polecam ten przepis
Przepyszne!
dzisiaj robiłam pulpety, są przepyszne
jeszcze ich nie robiłam ,ale już mam ochotę na nie i napewno wyjdą przepyszne.Bardzo dziękuje za ciekawy przepis i pozdrawiam serdecznie-Iwonka.
Pyszności
Dziękuję za ten przepis! Od kilku miesięcy miałam problem z moją 7latką,bo każde mięso było “ble”. Właśnie pożarła 4 pulpety i powiedziała że jest mega pyszne. Trafiłam tu przez fb wpis o pomyśle na weekendowy obiad. Zaczynam przeglądanie pani strony! Aż znów chce się gotować!
Pani Aniu, niesamowicie się cieszę 😀 Takie słowa to dla mnie największa radość i satysfakcja, zapraszam jak najczęściej i trzymam kciuki, żeby córci smakowały kolejne dania. Pozdrawiam 🙂
Pulpeciki mega smaczne .Z kasza i buraczkami smakuja jak obiadzik u Babci.Dzieki za podsuniecie przepisu.Pozdrawiam
Przepyszne pulpeciki 😊
Bardzo dziękuję i cieszę się 🙂
Pulpeciki pyszne, nawet mojej 18 mies. córci smakowały.
Hura!!! bardzo się cieszę 😀
Pulpety pyszne! Jestem tylko mega przerażona tym co piszecie!! Dzieciom nie podaje się grzybów!! Zawarta w grzybach chityna może podrażnić przewód pokarmowy. Nie powinny być podawane wcześniej niż po 10 roku życia.
Z tego co wiem nie można grzybów, poza pieczarkami 🙂
Pieczarki to grzyby hodowlane, dlatego można je podawać dzieciom nawet już od początku rozszerzania diety, czyli po skończonym 6 miesiącu życia. Grzyby leśne po 12 roku życia.
Niesamowite w smaku, faktyczne nie do końca odcisnieta bułka robi robotę, są soczyste mięciutkie pycha, a moja 7 letnia niejadka nie chce jeść nic innego tylko pulpeciki z tego przepisu. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję 👍
Pani Aniu, te słowa to miód na moje serce, ogromnie się cieszę, że pulpety smakowały 😀 Pozdrawiam bardzo serdecznie 🙂
Świetny przepis, polecam, smaczego 😁
Bardzo fajny przepis. Dziękuję 😘
Fantastyczny przepis. Sosik i klopsiki rozpływają się w ustach. Dziękuję za przepis! Już zapisany 🤗
Smaczne i to jak
genialny przepis! dziękuje!
dobre,bede robil
Świetny przepis, wyszło pysznie!