• Home
  • Ciastka
  • Gofry Lekkie i Chrupiące – przepis z filmem
0 0
Gofry Lekkie i Chrupiące – przepis z filmem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Liczba porcji:
2 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szklanka wody gazowanej
1 szklanka mleka
1 czubata łyżeczka cukru
2 Jajka białka i żółtka osobno
1/4 szklanki oleju

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Gofry Lekkie i Chrupiące – przepis z filmem

  • 8 porcje
  • Prosty

Składniki

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Gofry w 10 min, pyszne, chrupiące i puszyste.

Tak naprawde, żeby gofry się udały potrzebujemy nie tylko dobrego i sprawdzonego ciasta, ale również sprzętu, czyli gofrownicy.

Przeszłam już przez kilka egzemplarzy i wiem jedno, najważniejsza jest moc, czyli najlepsze są gofrownice o mocy 1400-1300 watt-ów, ja mam taką 110 wat-ów i ta jest OK, piecze ładnie i równo. Zdecydowanie nie polecam tych o mocy 700 wattów, są słabe i pieczenie w nich z reguły się nie udaje.
Dlatego warto zainwestować w dobry sprzęt, jeśli lubicie gofry bo dzięki temu macie większą gwarancję doskonałego wypieku.

 

 

 

Gofry Chrupiące i Lekkie

(Visited 15 283 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Mąkę, proszek i sól łączymy w dużej mis ce, mieszamy Odstawiamy.

2
Done

Jajka dzielimy na żółtka i białka. Białka wrzucamy do osobnej średniej misce.
Żółtka dodajemy do mąki, wlewamy wodę gazowaną i olej, miksujemy na wolnych obrotach.
Dodajemy mleko, jednocześnie miksując ciasto.
Ciasto powinno być gęste ale lejące. Ja dodaję ok 3/4 szklanki mleka.

3
Done

Z białek i cukru ubijamy sztywną pianę.

4
Done

Pianę dodajemy do ciasta i mieszamy delikatnie do całkowitego połączenia składników.
Powstanie puszyste, dość gęste ciasto.

5
Done

Rozgrzać gofrownicę.
Na gorącą wlewać porcje ciasta, rozprowadzać równą warstwą, żeby gofry piekły się równomiernie.
Pieczemy do zrumienienia, ja w gofrownicy o mocy 1100 watt, piekę 6-7 min.
Jednak musimy znaleźć odpowiedni czas dla naszego urządzenia.

6
Done

Gofry po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem lub podajemy z owocami, dżemem lub bitą śmietaną.

7
Done

Dorota

Naleśniki ze szpinakiem
previous
Naleśniki ze Szpinakiem
Pulpety w Sosie Pieczarkowym
next
Pulpety w Sosie Pieczarkowym
Naleśniki ze szpinakiem
previous
Naleśniki ze Szpinakiem
Pulpety w Sosie Pieczarkowym
next
Pulpety w Sosie Pieczarkowym

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »