Składniki
-
2 szklanki mąki pszennej
-
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-
szczypta soli
-
1 szklanka wody gazowanej
-
1 szklanka mleka
-
1 czubata łyżeczka cukru
-
2 Jajkabiałka i żółtka osobno
-
1/4 szklanki oleju
Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Gofry w 10 min, pyszne, chrupiące i puszyste.
Tak naprawde, żeby gofry się udały potrzebujemy nie tylko dobrego i sprawdzonego ciasta, ale również sprzętu, czyli gofrownicy.
Przeszłam już przez kilka egzemplarzy i wiem jedno, najważniejsza jest moc, czyli najlepsze są gofrownice o mocy 1400-1300 watt-ów, ja mam taką 110 wat-ów i ta jest OK, piecze ładnie i równo. Zdecydowanie nie polecam tych o mocy 700 wattów, są słabe i pieczenie w nich z reguły się nie udaje.
Dlatego warto zainwestować w dobry sprzęt, jeśli lubicie gofry bo dzięki temu macie większą gwarancję doskonałego wypieku.
Steps
1
Done
|
Mąkę, proszek i sól łączymy w dużej mis ce, mieszamy Odstawiamy. |
2
Done
|
Jajka dzielimy na żółtka i białka. Białka wrzucamy do osobnej średniej misce. |
3
Done
|
Z białek i cukru ubijamy sztywną pianę. |
4
Done
|
Pianę dodajemy do ciasta i mieszamy delikatnie do całkowitego połączenia składników. |
5
Done
|
Rozgrzać gofrownicę. |
6
Done
|
Gofry po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem lub podajemy z owocami, dżemem lub bitą śmietaną. |
7
Done
|