Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 szklanka wody gazowanej
- 1 szklanka mleka
- 1 czubata łyżeczka cukru
- 2 Jajkabiałka i żółtka osobno
- 1/4 szklanki oleju
Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Gofry w 10 min, pyszne, chrupiące i puszyste.
Tak naprawde, żeby gofry się udały potrzebujemy nie tylko dobrego i sprawdzonego ciasta, ale również sprzętu, czyli gofrownicy.
Przeszłam już przez kilka egzemplarzy i wiem jedno, najważniejsza jest moc, czyli najlepsze są gofrownice o mocy 1400-1300 watt-ów, ja mam taką 110 wat-ów i ta jest OK, piecze ładnie i równo. Zdecydowanie nie polecam tych o mocy 700 wattów, są słabe i pieczenie w nich z reguły się nie udaje.
Dlatego warto zainwestować w dobry sprzęt, jeśli lubicie gofry bo dzięki temu macie większą gwarancję doskonałego wypieku.
Steps
1 Done | Mąkę, proszek i sól łączymy w dużej mis ce, mieszamy Odstawiamy. |
2 Done | Jajka dzielimy na żółtka i białka. Białka wrzucamy do osobnej średniej misce. |
3 Done | Z białek i cukru ubijamy sztywną pianę. |
4 Done | Pianę dodajemy do ciasta i mieszamy delikatnie do całkowitego połączenia składników. |
5 Done | Rozgrzać gofrownicę. |
6 Done | Gofry po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem lub podajemy z owocami, dżemem lub bitą śmietaną. |
7 Done |