Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszne, lekkie placuszki bananowe z truskawkami, idealne na śniadanie lub podwieczorek.
Truskawki można zastąpić borówkami lub malinami, również mrożonymi.
Placuszki posypujemy cukrem pudrem, dla chętnych cukier puder mieszamy ze szczyptą mielonego cynamonu, albo polewamy je słodką śmietaną.
Polecam.

Placki Bananowe z Truskawkami
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/2 szklanki mleka (2%)
- 1 jajko
- 1 bardzo dojrzały banan
- 4-5 truskawek pokrojonych w półplasterki
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- olej lub klarowane masło do smażenia
Sposób przygotowania
Banana rozgnieść widelcem na papkę. Truskawki umyć, pokroić na średniej grubości półplasterki.
W misce połączyć mąkę, cukier i sól, zamieszać.
Do suchych składników wlać mleko, dokładnie wymieszać przy pomocy rózgi kuchennej, aby nie było w cieście żadnych grudek. Do ciasta dodać jajko i ponownie bardzo dokładnie wymieszać. Następnie wrzucić rozgniecionego banan i mieszać aż wszystkie składniki dokładnie się połączą i powstanie jednolite ciasto. Na koniec wrzucić pokrojone truskawki, zamieszać.
Na patelni rozgrzać olej lub *masło klarowane
Na gorący tłuszcz kłaść łyżką małe placuszki, smażyć po 2-3 min z każdej strony na średnim ogniu.
Usmażone placuszki odkładać na na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Podawać ciepłe posypane cukrem pudrem.
Smacznego.
*Masło klarowane: do smażenia używamy tylko masła klarowanego bo jego temperatura ,,palenia” jest znacznie wyższa niż zwykłego masła z białkiem.

10 komentarzy Ukryj
ale pysznie wyglądają 🙂
Coś w naszym stylu, moje dzieci uwielbiają każde placki
ja też je lubię
Z truskawkami jeszcze nie jadłem, ale same placuszki bananowe już tak 🙂 Pyszota!
Moim dzieciom, a zwłaszcza córce bardzo smakowało 😀
To najmilsza i najważniejsza opinia. Dziękuję i bardzo się cieszę 🙂
Ależ one muszą pachnieć.
Czy smak banana jest mocno wyczuwalny? Czy ewentualnie można go dodać mniej lub zastąpić czymś innym?
No cóż, smak bananów jest wyczuwalny, ale jeśli chciałaby Pani tego uniknąć zapraszam do działu ,,placki” jest tu sporo łatwych przepisów, również bez bananów, tuta: https://www.kuchniadoroty.pl/?s=placki
Jeśli użyjemy mocno dojrzałego banana, takiego którego nikt już nie chce jeść to nie trzeba dodawać cukru. Nie smażyłam zbytnio na tłuszczu, więc zajada sie tez mój niemowlak. Nic nie wylądowalo na podłodze!