Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Kurczak duszony z jednego z najłatwiejszych i szybkich przepisów. Danie przygotowuje się niezwykle szybko i nie wymaga właściwie więcej niż 10 min na przygotowanie.
Kurczak jest niezwykle aromatyczny, dzięki duszeniu na małym ogniu pod przykryciem. Masło sprawia, że powstały sos jest pyszny i gęsty. Nie trzeba go dodatkowo zagęszczać czy odparowywać.
Znakomicie nadaje się do mrożenia i odgrzewania. Warto więc przygotować większą ilość i mieć rezerwę w lodówce.
Idealnym dodatkiem będą tu ziemniaki pod każdą postacią, makaron i ryż. Jest to idealne danie dla wszystkich zabieganych i zapracowanych, czyli dla nas wszystkich.
Luzowanego kurczaka kupuję w sklepie, nie luzuję go sama. Jeśli nie wiecie gdzie takiego kupić, można użyć mięso z kośćmi, nie ma to wpływu na smak,
jedynie nieco dłużej (ok. 10-15 min.) trzeba mięso dusić.
Dusimy cały czas pod przykryciem, żeby mięso było soczyste.
Polecam to jedno z moich ulubionych dań 🙂
Kurczak Duszony
Składniki:
- ok. 600 g podudzi kurczaka (u mnie luzowany, ale może być również z kością)
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 2 łyżki majeranku otartego
- 1 łyżka masła
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Kurczaka umyć, dokładnie wytrzeć.
W misce wymieszać dokładnie wszystkie przyprawy bez majeranku. Włożyć kurczaka i dokładnie oprószyć przyprawami, każdy kawałek.
Wszystkie kawałki włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce
na 1 godz., lub zostawić w lodówce na całą noc.
Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki ojeju, na gorący układać kawałki mięsa i obsmażyć do zrumienienia. Przewróci kurczaka na drugą stronę, posypać majerankiem, włożyć łyżkę masła, przykryć patelnię. Zmniejszyć płomień do minimum i tak dusić mięso przez ok. 30 min. Nie podnosić pokrywki.
Gotowego kurczaka podawać gorącego polewając sosem, który utworzył się na patelni.
Sos powinien być lśniący i dość gęsty.
Smacznego 🙂
Idealne do kurczaka duszonego będą ziemniaki w każdy prawie wydaniu:
12 komentarzy Ukryj
Pysznie wygląda! Czy na płycie indukcyjnej, na 30 minut zostawić na poziomie 2-3 grzania, czy będzie za niski?
Nie wiem jak jest z płytą indukcyjną, mam zwykłą płytę elektryczną i u mnie to jest ,,1″, więc najniższy możliwy stopień, sos powinien tylko lekko ,,mrugać”, nie gotować się, nie wrzeć.
Pani Doroto, czy kurczak musi być luzowany?Nie bardzo wiem, jak się za to zabrać… PS. Barszo lubię Pani bloga:-)
Pani Emilio, bardzo dziękują i cieszę się 🙂 Kurczak może być oczywiście również z kośćmi. Luzowanego kurczaka kupuję w sklepie, ale tak naprawdę można w ten sposób zrobić każdy rodzaj kurczaka. Pozdrawiam 🙂
Pani Doroto dziekuje za swietny przepis. Zaoszczedzil mi czas ktory moglam poswiecic na sprzatanie. A co najwazniejsze smakowalo calej rodzinie, nawet moj synek niejadek oproznil talerz 🙂
Bardzo się cieszę 😀
Pyszny! 🙂
Bardzo się cieszę 😀
Mechanika kwantowa wydaje mi się prostsza, niż kulinarna. Dziś jednak czeka mnie wyzwanie 😉
Pozdrawiam.
Dziękuję za przepis!
Kurczak wychodzi bardzo dobry, świetnie poprawiony.
użyłem głębokiej patelni , wyszło świetnie na ile osób jest to danie ? jak odgrzewać by kurczak nie był zimny w środku
Proszę do odgrzewania dolać odrobinę bulionu, doprowadzić do wrzenia, a następnie na maleńkim ogniu, pod przykryciem podgrzewać 10 min. Kurczak lubi być odgrzewany więc będzie smakował naprawdę doskonale.