Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Bakłażan faszerowany mielonym mięsem i zapieczony w intensywnie pomidorowym sosie. Doskonały na obiad lub ciepły lunch, chociaż ja faszerowane bakłażany lubię również na zimno.
Dodatkiem do bakłażana może być sałata z rukoli i pomidorów lekko skropiona oliwą, można również podawać go ze świeżym pieczywem. Właściwie to danie uniwersalne, trochę inna wersja naszych klasycznych gołąbków.
Ja podaję bakłażana faszerowanego posypanego obficie parmezanem.
Polecam 🙂
Bakłażany Faszerowane
Składniki:
- 2 duże bakłażany
- 1 cebula
- 1 kg mięsa mielonego (od szynki)
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- Sól
- Pieprz
- Po 1 łyżeczce suszonej bazylii i oregano
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 mała wysuszona papryczka chili (z pestkami) lub 1 łyżeczka kruszonej chili
- Olej do smażenia
Sposób przyrządzenia faszerowanego bakłażana:
- Bakłażany umyć, osuszyć, przeciąć na pół i łyżką wydrążyć środek (powinny wyglądać jak na jednym ze zdjęć).
- Miąższ z bakłażana pokroić w sporą kostkę, oprószyć solą, położyć na sicie i odstawić na 10-15 min, aby odciekł.
- Na dużej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, na średnio gorący olej wrzucić 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, pokruszoną papryczkę chili, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystkie przyprawy smażyć na małym ogniu, przez chwilę, aż zaczną pachnieć. Wtedy dodać posiekaną cebulę i odciśnięty miąższ z bakłażana. Smażyć prze ok. 5 min na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Usmażoną cebulę i bakłażana przełożyć do osobnego naczynia.
- Na patelnię wlać 2 łyżki oleju i obsmażyć mięso, następnie dodać cebulę, wymieszać i smażyć przez chwilę. Do mięsa dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego i suszone oregano i bazylię, dokładnie wymieszać (można dodać więcej pomidorów), smażyć ok. 5 min na małym ogniu.
- Piekarnik rozgrzać do 180 oC.
- Połówki bakłażanów napełnić mięsnym farszem, zalać sosem pomidorowym i wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 40-45 min.
- Posypać tartym parmezanem.
Podawać z dodatkiem sałaty.
Sos pomidorowy:
- 1 duży słoik przecieru pomidorowego (180 ml.)
- 1 cebula
- 1 łyżeczka cukru
- 1 garść świeżych listków bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 szklanka wody lub bulionu warzywnego
- Sol i pieprz
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania sosu pomidorowego:
- W średnim garnku rozgrzać olej, podsmażyć sól, pieprz, drobno posiekany czosnek. Kiedy przyprawy zaczną delikatnie pachnieć wlać przecier pomidorowy wymieszany z wodą lub bulionem. Dokładnie wymieszać. Wsypać cukier i suszone zioła.
- Spróbować, jeśli to konieczne doprawić, solą lub pieprzem.
- Gotować na małym ogniu przez ok. 5-7 min.
- Na koniec wrzucić drobno posiekane listki bazylii, wymieszać.
Sos jest gotowy, można zużyć go od razu lub przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Smacznego 🙂
(Visited 1 114 times, 1 visits today)
4 komentarze Ukryj
Ależ bym chętnie wróciła znów nad morze, choć od mojego pobytu tam minął niecały miesiąc… Czy w Kuźnicy psy są mile widziane na plaży?
Bakłażany wyglądają rewelacyjnie, intensywnie pomidorowo. Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013 🙂
Drogi Mopsie, psy w Kuźnicy są tak samo kochane i wyczekiwane jak ich państwo 🙂 Na naszej plaży jest ich zawsze kilkanaście i nigdy nikomu nie przyszło do głowy wprowadzać jakich głupich zakazów 🙂 Może kiedyś do zobaczenia na Helu 🙂
Super, dobrze wiedzieć 🙂 Dziękuję za dodanie wpisu do akcji.
Ślinka cieknie na sam widok! 😀