0 0
Bakłażany Faszerowane Pieczone w Sosie Pomidorowym

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Bakłażany Faszerowane Pieczone w Sosie Pomidorowym

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

 

Bakłażan faszerowany mielonym mięsem i zapieczony w intensywnie pomidorowym sosie. Doskonały na obiad lub ciepły lunch, chociaż ja faszerowane bakłażany lubię również na zimno.

Dodatkiem do bakłażana może być sałata z rukoli i pomidorów lekko skropiona oliwą, można również podawać go ze świeżym pieczywem. Właściwie to danie uniwersalne, trochę inna wersja naszych klasycznych gołąbków.

Ja podaję bakłażana faszerowanego posypanego obficie parmezanem.

Polecam 🙂

 Bakłażan Faszerowany

 

Bakłażany Faszerowane

Składniki:

  • 2 duże bakłażany
  • 1 cebula
  • 1 kg mięsa mielonego (od szynki)
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • Sól
  • Pieprz
  • Po 1 łyżeczce suszonej bazylii i oregano
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 mała wysuszona papryczka chili (z pestkami) lub 1 łyżeczka kruszonej chili
  • Olej do smażenia

Sposób przyrządzenia faszerowanego bakłażana:

  1. Bakłażany umyć, osuszyć, przeciąć na pół i łyżką wydrążyć środek (powinny wyglądać jak na jednym ze zdjęć).
  2. Miąższ z bakłażana pokroić w sporą kostkę, oprószyć solą, położyć na sicie i odstawić na 10-15 min, aby odciekł.
  3. Na dużej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, na średnio gorący olej wrzucić 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, pokruszoną papryczkę chili, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystkie przyprawy smażyć na małym ogniu, przez chwilę, aż zaczną pachnieć. Wtedy dodać posiekaną cebulę i odciśnięty miąższ z bakłażana. Smażyć prze ok. 5 min na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Usmażoną cebulę i bakłażana przełożyć do osobnego naczynia.
  4. Na patelnię wlać 2 łyżki oleju i obsmażyć mięso, następnie dodać cebulę, wymieszać i smażyć przez chwilę. Do mięsa dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego i suszone oregano i bazylię, dokładnie wymieszać (można dodać więcej pomidorów), smażyć ok. 5 min na małym ogniu.
  5. Piekarnik rozgrzać do 180 oC.
  6. Połówki bakłażanów napełnić mięsnym farszem, zalać sosem pomidorowym i wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 40-45 min.
  7. Posypać tartym parmezanem.

Podawać z dodatkiem sałaty.

Sos pomidorowy:

  • 1 duży słoik przecieru pomidorowego (180 ml.)
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 garść świeżych listków bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 szklanka wody lub bulionu warzywnego
  • Sol i pieprz
  • Olej do smażenia
Sposób przygotowania sosu pomidorowego:
  1. W średnim garnku rozgrzać olej, podsmażyć sól, pieprz, drobno posiekany czosnek. Kiedy przyprawy zaczną delikatnie pachnieć wlać przecier pomidorowy wymieszany z wodą lub bulionem. Dokładnie wymieszać. Wsypać cukier i suszone zioła.
  2. Spróbować, jeśli to konieczne doprawić, solą lub pieprzem.
  3. Gotować na małym ogniu przez ok. 5-7 min.
  4. Na koniec wrzucić drobno posiekane listki bazylii, wymieszać.

Sos jest gotowy, można zużyć go od razu lub przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Smacznego 🙂

 

 

 Bakłażan Faszerowany

 

 

Bakłażan Faszerowany Mięsem

 

 

 

 


Pieczone warzywa

(Visited 1 018 times, 1 visits today)

Dorota

Ciasto Pomarańczowe
previous
Ciasto jogurtowe z syropem pomarańczowym
next
Chia Pudding z Mango
Ciasto Pomarańczowe
previous
Ciasto jogurtowe z syropem pomarańczowym
next
Chia Pudding z Mango

4 komentarze Ukryj

Ależ bym chętnie wróciła znów nad morze, choć od mojego pobytu tam minął niecały miesiąc… Czy w Kuźnicy psy są mile widziane na plaży?
Bakłażany wyglądają rewelacyjnie, intensywnie pomidorowo. Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013 🙂

Drogi Mopsie, psy w Kuźnicy są tak samo kochane i wyczekiwane jak ich państwo 🙂 Na naszej plaży jest ich zawsze kilkanaście i nigdy nikomu nie przyszło do głowy wprowadzać jakich głupich zakazów 🙂 Może kiedyś do zobaczenia na Helu 🙂

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »