Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Jeden z najmodniejszych ostatnio deserów lub śniadań. Maleńkie, chrupiące nasiona chia są niezwykle łatwe do przygotowania. Smak puddingu jest dość trudny do opisania, to smak który, albo się lubi, albo nie. Przypomina delikatną galaretkę z chrupiącymi ziarnami. Pudding jest zupełnie niesłodki, ma lekki smak kokosa, ale zero cukru i dopiero dodatek puree z mango nadaje całości bardzo delikatnej słodyczy.
Jeśli zdecydujecie się przygotować sobie pudding z nasion chia dokładnie czytajcie etykiety na opakowaniu, znajdziecie tam informację, że maksymalna dzienna dawka chia nie powinna przekraczać 15 g, na osobę, czyli ok. 1 łyżki do zupy suchych nasion.
Polecam poszukiwaczom oryginalnych smaków, mnie chia smakuje bardzo, zwłaszcza z dodatkiem świeżych owoców.
Polecam 🙂

Chia Pudding z Mango
Składniki dla 1 osoby:
1 łyżka suchych nasion chia (ok. 15g zalecana max. dawka dzienna)
1/4 szklanki mleka kokosowego
1/2 dużego dojrzałego mango
1/2 banana
Sposób przygotowania Puddingu z Chia:
Mleko kokosowe wlać do garnuszka i podgrzać, nie powinno się gotować, ale być bardzo ciepłe.
Do miski wsypać nasiona chia i zalać je gorącym mlekiem, dokładnie wymieszać. Przykryć talerzykiem i zostawić na ok. 15 min.
Mango obrać i zmiksować na puree, banana obrać i pokroić w cienkie plasterki.
Odkryć pudding, zamieszać, wlać na wierzch puree z mango i ułożyć na nim pokrojonego banana.
Podawać od razu.
Smacznego 🙂
5 komentarzy Ukryj
Mi też zasmakowało; z mango musi być pysznie! 🙂
Gin, mango dodaje słodyczy, ale czasami słodzę pudding dodatkowo miodem 🙂
Tak, jak pudding z tapioki wielbię, tak do chia nie mogę się przekonać…
Może źle ją przygotowuję. Spróbuję Twojego przepisu, możliwe, że zmienię zdanie 🙂
Karmetlitko, ja też wolę tapiokę, ale chia po mału coraz częściej gości na moim stole 🙂
Fajnie jest odkrywac “NOWE” przed chwileczka wstawilam chia do lodowki na kilka godzin ale Twoj przepis jest szybszy, pod wplywem cieplego mleka nasionka szybciej pecznieja i szybciej mozna delektowac sie puddingiem. Czekam na kolejne przepisy z chia w roli glownej. pozdrawiam