• Home
  • Ciasta
  • Mazurek Mikado – ryżowy mazurek wielkanocny
0 0
Mazurek Mikado – ryżowy mazurek wielkanocny

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Bookmark this recipe

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Mazurek Mikado – ryżowy mazurek wielkanocny

  • Medium

Directions

Share

Bardzo pyszny, wilgotny i intensywny w smaku mazurek wielkanocny z gotowanym ryżem – Mazurek Mikado. To bardzo oryginalne staropolskie ciasto z dodatkiem gotowanego ryżu, który nadaje mu delikatności i wyjątkowej wilgoci, a nawet pewnej lepkości.

Do mazurka używamy ryżu przeznaczonego do risotto, dostaniecie go w każdym sklepie w dziale ze zwykłym ryżem, nie trzeba szukać w działach z żywnością orientalną, ja upiłam chyba najtańszy ryż Kupca, sprawdził się doskonale.

Wbrew pozorom mazurek Mikado to przepis rdzennie polski i jeden z klasycznych przepisów Kuchni Polskiej, chociaż wydaje się dość oryginalny.

Ciasto pieczemy w foremce okrągłej (u mnie 20 cm) lub kwadratowej. Po upieczeniu, wystudzeniu i polaniu czekoladową polewą najlepiej jest zostawić mazurek na noc do całkowitego zastygnięcia.
Dopiero bardzo dokładnie wystudzone ciasto można kroić bez obawy, że zacznie się kruszyć.

Bardzo polecam to naprawdę pyszne ciasto 🙂

 

 

mazurek, mazurek wielkanocny, mazurek chałwowy, mazurek przepis, mazurek wielkanocny przepis, łatwy mazurek wielkanocny , ciasto, ciasto przepis, czekolada, czekolada przepisy, mazurek czekoladowy, mazurek czekoladowy przepis, przepisy, czekolada przepis, czekolada przepisy, mazurek mikado, mazurek mikado przepisy

 

 

Mazurek Mikado – ryżowy mazurek wielkanocny

Składniki na mazurek:

Składniki a polewę:

  • 50 g czekolady gorzkiej ( u mnie Wedla) 
  • 3-4 łyżki mleka (3,2%)
  • 1 łyżka masła 
  • migdały do przybrania

Sposób przygotowania mazurek:

Ryż zalać wrzątkiem i gotować na maleńkim ogniu przez 30 min.

Ugotowany ryż przetrzeć przez sito lub przepuścić przez praskę do ziemniaków.

Migdały i czekoladę drobno posiekać, ja zmiksowałam w malakserze.
Skórkę pomarańczową posiekać drobno.

Piekarnik rozgrzać do 175 st.C.

Żółtka z cukrem i zapachem zmiksować na jasną masę. Do żółtek dodać migdały z czekoladą, skórkę pomarańczową i ryż, dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, u mnie okrągła 20 cm, ale może być nieco większa, najlepiej prostokątna.

Piec w 175 st.C. przez ok. 30 min.

Wyjąć i wystudzić, zimny mazurek polać czekoladową polewą i przybrać migdałami.

Polewa czekoladowa:W niewielkim garnuszku umieścić połamaną na kawałki czekoladę, masło
i mleko, podgrzewać na średnim ogniu cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia czekolady.

Zdjąć z ognia i odstawić na kilka minut do przestygnięcia.
Ciepłą polać mazurek, udekorować migdałami i odstawić do całkowitego zastygnięcia.

Smacznego 🙂

Mazurek Wielkanocny

 

Mazurek Wielkanocny

 

Mazurek Wielkanocny

 

  • Ryżowy Mazurek Wielkanocny
  • Mazurek Wielkanocny

 

 

Więcej przepisów na Mazurki znajdziecie tutaj: Mazurek Wielkanocny Bakaliowy

 

 

 

(Visited 252 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Mazurek krucho – rozetkowy z masą czekoladową
next
Ciasto Drożdżowe z Cytrynowym Nadzieniem – pull apart bread
previous
Mazurek krucho – rozetkowy z masą czekoladową
next
Ciasto Drożdżowe z Cytrynowym Nadzieniem – pull apart bread

3 Comments Hide Comments

Add Your Comment