Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Bardzo pyszny, wilgotny i intensywny w smaku mazurek wielkanocny z gotowanym ryżem – Mazurek Mikado. To bardzo oryginalne staropolskie ciasto z dodatkiem gotowanego ryżu, który nadaje mu delikatności i wyjątkowej wilgoci, a nawet pewnej lepkości.
Do mazurka używamy ryżu przeznaczonego do risotto, dostaniecie go w każdym sklepie w dziale ze zwykłym ryżem, nie trzeba szukać w działach z żywnością orientalną, ja upiłam chyba najtańszy ryż Kupca, sprawdził się doskonale.
Wbrew pozorom mazurek Mikado to przepis rdzennie polski i jeden z klasycznych przepisów Kuchni Polskiej, chociaż wydaje się dość oryginalny.
Ciasto pieczemy w foremce okrągłej (u mnie 20 cm) lub kwadratowej. Po upieczeniu, wystudzeniu i polaniu czekoladową polewą najlepiej jest zostawić mazurek na noc do całkowitego zastygnięcia.
Dopiero bardzo dokładnie wystudzone ciasto można kroić bez obawy, że zacznie się kruszyć.
Bardzo polecam to naprawdę pyszne ciasto 🙂
Mazurek Mikado – ryżowy mazurek wielkanocny
Składniki na mazurek:
- 75 g ryżu Arborio – na risotto (u mnie Kupiec)
- 1 szklanka wrzątku
- 130 g cukru
- 130 g migdałów
- 4 żółtka
- 70 g czekolady gorzkiej (u mnie Wedla)
- zapach waniliowy lub pomarańczowy
- 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Składniki a polewę:
- 50 g czekolady gorzkiej ( u mnie Wedla)
- 3-4 łyżki mleka (3,2%)
- 1 łyżka masła
- migdały do przybrania
Sposób przygotowania mazurek:
Ryż zalać wrzątkiem i gotować na maleńkim ogniu przez 30 min.
Ugotowany ryż przetrzeć przez sito lub przepuścić przez praskę do ziemniaków.
Migdały i czekoladę drobno posiekać, ja zmiksowałam w malakserze.
Skórkę pomarańczową posiekać drobno.
Piekarnik rozgrzać do 175 st.C.
Żółtka z cukrem i zapachem zmiksować na jasną masę. Do żółtek dodać migdały z czekoladą, skórkę pomarańczową i ryż, dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, u mnie okrągła 20 cm, ale może być nieco większa, najlepiej prostokątna.
Piec w 175 st.C. przez ok. 30 min.
Wyjąć i wystudzić, zimny mazurek polać czekoladową polewą i przybrać migdałami.
Polewa czekoladowa:W niewielkim garnuszku umieścić połamaną na kawałki czekoladę, masło
i mleko, podgrzewać na średnim ogniu cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia czekolady.
Zdjąć z ognia i odstawić na kilka minut do przestygnięcia.
Ciepłą polać mazurek, udekorować migdałami i odstawić do całkowitego zastygnięcia.
Smacznego 🙂
Więcej przepisów na Mazurki znajdziecie tutaj:
3 komentarze Ukryj
Czym mozna zastapic ryz?
Ryżu niczym nie zstąpimy,przykro mi
Już nie mogę się doczekać wielkanocnych pyszności. MAZURKI UWIELBIAM!!!