Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszne i bardzo łatwe o zrobienia klopsiki w białym sosie z warzywami. Delikatne i lekkie pulpeciki, które można zrobić z każdego rodzaju mięsa, kurczaka, indyka, a nawet białego mięsa ryb.
Pulpety doskonale się przechowuje, bardzo dobre są równie do zamrożenia. Sos gęstnieje za każdym razem, kiedy danie jest odgrzewane dlatego ja robię na początek dość rzadki sos, ale jeśli danie będzie zjedzone od razu, najlepiej dodajcie do sosu nieco więcej mąki (3 łyżki).
Warzywa jakich użyjecie do przygotowania sosu zależy od was, można dodać również czerwoną cebulę, pora, selera, kapustę.
Polecam klopsiki bo są bardzo lubiane przez dzieci i dorosłych.
Klopsiki w Białym Sosie z Warzywami
Składniki:
- 1 kg szynki mielonej (kurczaka lub indyka)
- 1 kajzerka + 1 szklanka mleka do namoczenia
- 1 duża cebula pokrojona i zeszklona na oleju
- 1,5 łyżeczki soli (8 g)
- 1 łyżeczka pieprzu (5 g)
- 1 łyżka papryki słodkiej (15 g)
- 1 łyżeczka papryki ostrej( 5 g)
- 2 duże marchewki
- 1 duża pietruszka
- 1 mała papryka
- 2 szklanki bulionu warzywnego (ok. 500 ml.)
- 1 listek laurowy, 4 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu (opcjonalnie)
Na biały sos:
- 1 łyżka masła (20 g )
- 2 łyżki mąki (30 g)
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka (220 ml.)
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:Kajzerkę namoczyć w mleku. Odstawić. Mięso zmielić, lub użyć mięsa mielonego. |
2
Done
|
W misce lub misie miksera umieścić zmielone mięso z cebulą, odciśniętą bulkę, sól, pieprz i papryki. Dokładnie całość wymieszać, powstanie jednolita masa. Z mięsa formujemy niewielkie klopsiki, można to zrobić ręcznie, lub przy pomocy łyżki do lodów. Na patelni rozgrzewamy olej (2-3 łyżki) klopsiki obsmażamy ze wszystkich stron. |
3
Done
|
W dużym garnku rozpuszczamy masło, obsmażamy na nim pokrojoną marchewkę, pietruszkę i paprykę, smażymy kilka minut. Wlewamy bulion i dodajemy liść laurowy, pieprz i ziele angielskie. Gotujemy chwilę. przyprawy |
4
Done
|
Do garnka z warzywami przekładamy obsmażone klopsiki. Mieszamy, przykrywamy i na małym ogniu dusimy ok. 20-30 min. |
5
Done
|
Przygotowanie białego sosu:W małym garnku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i od razu energicznie mieszamy. Kiedy mąka zacznie się smażyć (ogień powinien być średni) czekamy ok. 2 min i wlewamy trochę mleka, mieszamy, żeby składniki się wymieszały, sos szybko zgęstnieje, więc dolewamy połowę pozostałego mleka, znowu mieszamy. Sos będzie gęstniał, powinien mieć konsystencję śmietany. Ja dodałam 3/4 przygotowanego mleka, ale jeśli lubicie sos rzadki dodajcie całe mleko. |
6
Done
|
Do garnka z warzywami i klopsikami wlewamy biały sos (można wcześniej rozrobić go odrobiną gorącego bulionu z garnka). Mieszamy całość i gotujemy jeszcze kilka minut (3-4). Smacznego :) |
7
Done
|