• Home
  • Klopsiki
  • Klopsiki w Sosie z Warzywami – przepis z filmem
0 0
Klopsiki w Sosie z Warzywami – przepis z filmem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Klopsiki w Sosie z Warzywami – przepis z filmem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pyszne i bardzo łatwe o zrobienia klopsiki w białym sosie z warzywami. Delikatne i lekkie pulpeciki, które można zrobić z każdego rodzaju mięsa, kurczaka, indyka, a nawet białego mięsa ryb.

Pulpety doskonale się przechowuje, bardzo dobre są równie do zamrożenia. Sos gęstnieje za każdym razem, kiedy danie jest odgrzewane dlatego ja robię na początek dość rzadki sos, ale jeśli danie będzie zjedzone od razu, najlepiej dodajcie do sosu nieco więcej mąki (3 łyżki).

Warzywa jakich użyjecie do przygotowania sosu zależy od was, można dodać również czerwoną cebulę, pora, selera, kapustę.

Polecam klopsiki bo są bardzo lubiane przez dzieci i dorosłych.

 

Klopsiki z Warzywami

Klopsiki w Białym Sosie z Warzywami

Składniki:

  • 1 kg szynki mielonej (kurczaka lub indyka)
  • 1 kajzerka + 1 szklanka mleka do namoczenia
  • 1 duża cebula pokrojona i zeszklona na oleju
  • 1,5 łyżeczki soli (8 g)
  • 1 łyżeczka pieprzu (5 g)
  • 1 łyżka papryki słodkiej (15 g)
  • 1 łyżeczka papryki ostrej( 5 g)
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1 mała papryka 
  • 2 szklanki bulionu warzywnego (ok. 500 ml.)
  • 1 listek laurowy, 4 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu (opcjonalnie)

Na biały sos:

  • 1 łyżka masła (20 g )
  • 2 łyżki mąki (30 g)
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka (220 ml.)
(Visited 2 083 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Kajzerkę namoczyć w mleku. Odstawić.
Cebulę pokroić i zeszklić na oleju.
Marchewkę, pietruszkę i paprykę pokroić w średniej grubości plasterki, lub kostkę.

Mięso zmielić, lub użyć mięsa mielonego.
Jeśli sami mielimy mięso, zmielić również zeszkloną cebulę.

2
Done

W misce lub misie miksera umieścić zmielone mięso z cebulą, odciśniętą bulkę, sól, pieprz i papryki. Dokładnie całość wymieszać, powstanie jednolita masa.

Z mięsa formujemy niewielkie klopsiki, można to zrobić ręcznie, lub przy pomocy łyżki do lodów.
Na duży talerz wsypujemy mąkę i obtaczamy w niej klopsiki.

Na patelni rozgrzewamy olej (2-3 łyżki) klopsiki obsmażamy ze wszystkich stron.

3
Done

W dużym garnku rozpuszczamy masło, obsmażamy na nim pokrojoną marchewkę, pietruszkę i paprykę, smażymy kilka minut. Wlewamy bulion i dodajemy liść laurowy, pieprz i ziele angielskie. Gotujemy chwilę. przyprawy

4
Done

Do garnka z warzywami przekładamy obsmażone klopsiki. Mieszamy, przykrywamy i na małym ogniu dusimy ok. 20-30 min.

5
Done

Przygotowanie białego sosu:

W małym garnku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i od razu energicznie mieszamy. Kiedy mąka zacznie się smażyć (ogień powinien być średni) czekamy ok. 2 min i wlewamy trochę mleka, mieszamy, żeby składniki się wymieszały, sos szybko zgęstnieje, więc dolewamy połowę pozostałego mleka, znowu mieszamy. Sos będzie gęstniał, powinien mieć konsystencję śmietany. Ja dodałam 3/4 przygotowanego mleka, ale jeśli lubicie sos rzadki dodajcie całe mleko.
W miarę odgrzewania sos będzie gęstniał.

6
Done

Do garnka z warzywami i klopsikami wlewamy biały sos (można wcześniej rozrobić go odrobiną gorącego bulionu z garnka). Mieszamy całość i gotujemy jeszcze kilka minut (3-4).
Posypujemy całość drobno posiekaną pietruszką i podajemy z ziemniakami, kaszą, ryżem lub kluskami kładzionymi.

Smacznego :)

7
Done

Dorota

Ciasto z Truskawkami
previous
Ciasto z Truskawkami – Pyszne i Łatwe – przepis z filmem
Drożdżówki z serem i truskawkami
next
Drożdżówki z Truskawkami i Serem – przepis z filmem
Ciasto z Truskawkami
previous
Ciasto z Truskawkami – Pyszne i Łatwe – przepis z filmem
Drożdżówki z serem i truskawkami
next
Drożdżówki z Truskawkami i Serem – przepis z filmem

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »