• Home
  • Ciasta
  • Drożdżówki z Truskawkami i Serem – przepis z filmem
0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Drożdżówki z Truskawkami i Serem – przepis z filmem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Drożdżówki z Truskawkami i Serem – przepis z filmem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pyszne, puszyste i słodkie, czyli to co w cieście najważniejsze.

Drożdżówki z dużą ilością sera i truskawek. Masę serową przygotowałam z sera sernikowego z wiaderka. Drożdżówki są bardzo łatwe do przygotowania, wymagają jednak długiego wyrabiania. Ciasto drożdżowe najlepiej przygotwać, więc w mikserze. Długo wyrabiane ciasto, będzie bardzo puszyste i lekkie i naprawdę długo zachowa świeżość.

Drożdżówki sprawdzą się na podwieczorek lub na drogie śniadanie.

Polecam 🙂

 

Drożdżówki z Truskawkami

Drożdżówki z Truskawkami i Serem

Ciasto drożdżowe:

  • 200 ml. mleka
  • 380 g mąki pszennej tortowej
  • 60 g cukru
  • 1 łyżeczka suchych drożdży (5g)
  • 1 cukier wanilinowy
  • 75 g masła (roztopionego)
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • skórka otarta z cytryny
  • odrobina oleju do podlewania
  • ok 500 g truskawek

Masa serowa:

  • 300-350 g sera sernikowego z wiaderka
  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (30 g)
  • 1 żółtko szczypta soli

Kruszonka:

  • 30 g masła
  • 45 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżki cukru brązowego (25 g)
  • zapach waniliowy, cytrynowy, pomarańczowy (do wyboru)
(Visited 377 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Przygotowanie ciasta drożdżowego:

Do ciepłego mleka (25-28 st.C.) wsypać 2 łyżeczki cukru, drożdże i 2 łyżeczki mąki, dokładnie wymieszać, odstawić na kilka minut. Zaczyn powinien lekko się spienić.
Następnie do zaczynu dodać jajko i żółtko, dokładnie wymieszać.

2
Done

W misie miksera mąkę wymieszać z pozostałym cukrem, dodać startą skórkę cytrynową, wymieszać. Zrobić w mące dołek i wlać do niego zaczyn, wymieszać. Następnie wyrabiać ciasto, można ręcznie lub mikserem. Polecam mikser, bo ciasto wyrabiamy długo, ok. 10 min mikserem i 15 min, ręcznie. Kiedy wszystkie składniki połączą się po ok. 2 min, wlewamy masło i wyrabiamy aż ciasto będzie delikatne i jednolite.

3
Done

Na polany olejem blat wykładamy ciasto, formujemy kulę, wkładamy do misy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia, na ok. 1 godz.

4
Done

Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat, będzie się lepiło, więc lekko polewamy blat olejem. Ciasto dzielimy na równe kawałki, u mnie 8 po 120 g, ale można zrobić je mniejsze, lub większe.
Z każdego kawałka formujemy kulkę.
Kulki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy bo ciasto mocno rośnie. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 10 min.

W każdej kulce ciasta robimy miejsce na nadzienie, ja użyłam słoika zanurzonego w mące, ale można również skorzystać ze szklanki, lub zrobić miejsce palcam.
Ciasto smarujemy jajkiem wymieszanym z łyżką wody (ciasto będzie się dzięki temu pięknie rumieniło).

Drożdżówki napełniamy *masą serową, a na ser kładziemy kilka kawałków *truskawek, każde ciastko posypujemy *kruszonką.

5
Done

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.C. grzałki góra/dół

Drożdżówki pieczemy 18-20 min.
Studzimy na kuchennej kratce.

6
Done

*Masa serowa:

Do sera dodajemy cukier, zapach i żółtko, dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę i ponownie dokładnie mieszamy. Odstawiamy, można przez noc zostawić do lodówki.

7
Done

*Kruszonka:

W misce umieścić mąkę, pokrojone w kostkę masło, cukier i zapach, wszystkie składniki rozcierać palcami do uzyskania okruchów. Odstawić do lodówki, można na noc.

8
Done

Dorota

Pulpety w Sosie
previous
Klopsiki w Sosie z Warzywami – przepis z filmem
Prawdziwe Włoskie Ciabatty
next
Ciabatty – Prawdziwe Włoskie Bułki
Pulpety w Sosie
previous
Klopsiki w Sosie z Warzywami – przepis z filmem
Prawdziwe Włoskie Ciabatty
next
Ciabatty – Prawdziwe Włoskie Bułki

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię