Pyszne, puszyste i słodkie, czyli to co w cieście najważniejsze.
Drożdżówki z dużą ilością sera i truskawek. Masę serową przygotowałam z sera sernikowego z wiaderka. Drożdżówki są bardzo łatwe do przygotowania, wymagają jednak długiego wyrabiania. Ciasto drożdżowe najlepiej przygotwać, więc w mikserze. Długo wyrabiane ciasto, będzie bardzo puszyste i lekkie i naprawdę długo zachowa świeżość.
Drożdżówki sprawdzą się na podwieczorek lub na drogie śniadanie.
Polecam 🙂

SKŁADNIKI
- 200 ml. mleka
- 380 g mąki pszennej tortowej
- 60 g cukru
- 1 łyżeczka suchych drożdży (5g)
- 1 cukier wanilinowy
- 75 g masła (roztopionego)
- 1 jajko + 1 żółtko
- skórka otarta z cytryny
- odrobina oleju do podlewania
- ok 500 g truskawek
- Masa serowa:
- 300-350 g sera sernikowego z wiaderka
- 50 g cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (30 g)
- 1 żółtko szczypta soli
- Kruszonka:
- 30 g masła
- 45 g mąki pszennej
- 1,5 łyżki cukru brązowego (25 g)
- zapach waniliowy, cytrynowy, pomarańczowy (do wyboru)
przygotowanie
PRZYGOTOWANIE CIASTA DROŻDŻOWEGO:
Do ciepłego mleka (25-28 st.C.) wsypać 2 łyżeczki cukru, drożdże i 2 łyżeczki mąki, dokładnie wymieszać, odstawić na kilka minut.
Zaczyn powinien lekko się spienić.
Następnie do zaczynu dodać jajko i żółtko, dokładnie wymieszać.
W misie miksera mąkę wymieszać z pozostałym cukrem, dodać startą skórkę cytrynową, wymieszać. Zrobić w mące dołek i wlać do niego zaczyn, wymieszać.
Następnie wyrabiać ciasto, można ręcznie lub mikserem. Polecam mikser, bo ciasto wyrabiamy długo, ok. 10 min mikserem i 15 min, ręcznie.
Kiedy wszystkie składniki połączą się po ok. 2 min, wlewamy masło i wyrabiamy aż ciasto będzie delikatne i jednolite.
Na polany olejem blat wykładamy ciasto, formujemy kulę, wkładamy do misy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia, na ok. 1 godz.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat, będzie się lepiło, więc lekko polewamy blat olejem. Ciasto dzielimy na równe kawałki, u mnie 8 po 120 g, ale można zrobić je mniejsze, lub większe.
Z każdego kawałka formujemy kulkę.
Kulki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy bo ciasto mocno rośnie. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 10 min.
W każdej kulce ciasta robimy miejsce na nadzienie, ja użyłam słoika zanurzonego w mące, ale można również skorzystać ze szklanki, lub zrobić miejsce palcam.
Ciasto smarujemy jajkiem wymieszanym z łyżką wody (ciasto będzie się dzięki temu pięknie rumieniło).
Drożdżówki napełniamy *masą serową, a na ser kładziemy kilka kawałków *truskawek, każde ciastko posypujemy *kruszonką.
PIEKARNIK ROZGRZEWAMY DO 180 ST.C. GRZAŁKI GÓRA/DÓŁ
Drożdżówki pieczemy 18-20 min.
Studzimy na kuchennej kratce.
*MASA SEROWA:
Do sera dodajemy cukier, zapach i żółtko, dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę i ponownie dokładnie mieszamy.
Odstawiamy, można przez noc zostawić do lodówki.
*KRUSZONKA:
W misce umieścić mąkę, pokrojone w kostkę masło, cukier i zapach, wszystkie składniki rozcierać palcami do uzyskania okruchów.
Odstawić do lodówki, można na noc.