Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszne, puszyste i słodkie, czyli to co w cieście najważniejsze.
Drożdżówki z dużą ilością sera i truskawek. Masę serową przygotowałam z sera sernikowego z wiaderka. Drożdżówki są bardzo łatwe do przygotowania, wymagają jednak długiego wyrabiania. Ciasto drożdżowe najlepiej przygotwać, więc w mikserze. Długo wyrabiane ciasto, będzie bardzo puszyste i lekkie i naprawdę długo zachowa świeżość.
Drożdżówki sprawdzą się na podwieczorek lub na drogie śniadanie.
Polecam 🙂
Drożdżówki z Truskawkami i Serem
Ciasto drożdżowe:
- 200 ml. mleka
- 380 g mąki pszennej tortowej
- 60 g cukru
- 1 łyżeczka suchych drożdży (5g)
- 1 cukier wanilinowy
- 75 g masła (roztopionego)
- 1 jajko + 1 żółtko
- skórka otarta z cytryny
- odrobina oleju do podlewania
- ok 500 g truskawek
Masa serowa:
- 300-350 g sera sernikowego z wiaderka
- 50 g cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (30 g)
- 1 żółtko szczypta soli
Kruszonka:
- 30 g masła
- 45 g mąki pszennej
- 1,5 łyżki cukru brązowego (25 g)
- zapach waniliowy, cytrynowy, pomarańczowy (do wyboru)
Steps
1
Done
|
Przygotowanie ciasta drożdżowego:Do ciepłego mleka (25-28 st.C.) wsypać 2 łyżeczki cukru, drożdże i 2 łyżeczki mąki, dokładnie wymieszać, odstawić na kilka minut. Zaczyn powinien lekko się spienić. |
2
Done
|
W misie miksera mąkę wymieszać z pozostałym cukrem, dodać startą skórkę cytrynową, wymieszać. Zrobić w mące dołek i wlać do niego zaczyn, wymieszać. Następnie wyrabiać ciasto, można ręcznie lub mikserem. Polecam mikser, bo ciasto wyrabiamy długo, ok. 10 min mikserem i 15 min, ręcznie. Kiedy wszystkie składniki połączą się po ok. 2 min, wlewamy masło i wyrabiamy aż ciasto będzie delikatne i jednolite. |
3
Done
|
Na polany olejem blat wykładamy ciasto, formujemy kulę, wkładamy do misy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia, na ok. 1 godz. |
4
Done
|
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat, będzie się lepiło, więc lekko polewamy blat olejem. Ciasto dzielimy na równe kawałki, u mnie 8 po 120 g, ale można zrobić je mniejsze, lub większe. W każdej kulce ciasta robimy miejsce na nadzienie, ja użyłam słoika zanurzonego w mące, ale można również skorzystać ze szklanki, lub zrobić miejsce palcam. Drożdżówki napełniamy *masą serową, a na ser kładziemy kilka kawałków *truskawek, każde ciastko posypujemy *kruszonką. |
5
Done
|
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.C. grzałki góra/dółDrożdżówki pieczemy 18-20 min. |
6
Done
|
*Masa serowa:Do sera dodajemy cukier, zapach i żółtko, dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę i ponownie dokładnie mieszamy. Odstawiamy, można przez noc zostawić do lodówki. |
7
Done
|
*Kruszonka:W misce umieścić mąkę, pokrojone w kostkę masło, cukier i zapach, wszystkie składniki rozcierać palcami do uzyskania okruchów. Odstawić do lodówki, można na noc. |
8
Done
|