Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszne i łatwe do upieczenia ciasto z truskawkami. Ciasto robi się bardzo szybko, a piecze zaledwie pół godziny.
Ciasto z truskawkami smakuje fantastycznie i jest idealnym letnim deserem. Dobrze się przechowuje, po całkowitym wystudzeniu wkładamy ciasto do plastykowego pojemnika lub na noc przykrywamy folią spożywczą i mamy pewność, że następnego dnia będzie równie pyszne jak w dniu pieczenia.
Żeby ciasto się udało wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, dlatego najlepiej wyjąć je noc przed pieczeniem z lodówki.
Zobacz film jak łatwo piecze się to ciasto. Gorąco polecam 🙂
Ciasto Ucierane z Truskawkami
Składniki muszą być w temperaturze pokojowej:
- ok. 300 g truskawek
- 0,5 szklanki brązowego cukru
na ciasto:
- 200 g miękkiego masła
- 1,5 szklanki cukru
- 4 jajka (L)
- 1 cukier wanilinowy
- 4-5 kropli zapachu cytrynowego
- 3 szklanki mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
ponadto:
- cukier puder do oprószenia ciasta
Sposób przygotowania ciasta z truskawkami:
Truskawki umyć, oczyścić, przekroić na pół. W misce wymieszać truskawki z brązowym cukrem. Odstawić na czas przygotowywania ciasta.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C., grzałki góra/dół.
Masło i cukier zmiksować razem do połączenia, pojedynczo dodawać jajka, miksować po każdym dodaniu.
Mąkę, sól i proszek wymieszać razem.
Do masy maślano-jajecznej wsypać w trzech partiach mąkę, zmiksować tylko do połączenia składników, nie miksować zbyt długo.
Formę do ciasta prostokątną (29 x 24 cm) lub okrągłą (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Do formy przełożyć ok. 2/3 ciasta na ciasto wyłożyć truskawki, na wierzch łyżką wyłożyć pozostałe ciasto. Piec ok. 30-35 min.
Wyjąć wystudzić na kuchennej kratce, wyjąć z formy, oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego 🙂