Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Trufle czekoladowe to przepyszne domowe czekoladki, które zrobicie w 10 min.
Polecam 🙂
Trufle Czekoladowe
Składniki:
240 g mleka skondensowanego (słodzonego)
80 g kakao
80 g bakali (suszonej żurawiny, orzechów laskowych, migdałów)
+ ok. 30 g żurawiny i orzechów i kakao do oprószenia
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:Mleko podgrzać, powinno być gorące, ale nie może się zagotować. W czasie podgrzewania mieszać bo łatwo się przypala. Do mleka partiami przesiewać kakao, mieszać dokładnie. Wsypać bakalie i ponownie bardzo dokładnie wymieszać. Powinna powstać bardzo gęsta i klejąca masa. |
2
Done
|
Foremkę wyłożyć folią spożywczą, wielkość i kształt foremki zależy od Was, u mnie kamionkowa keksówka 21x13 cm. Masą wylepić foremkę bardzo dokładnie, na wierzch położyć pozostałe nieposiekane bakalie. Zakryć szczelnie folią. Wyjąć truflę z lodówki, zdjąć folię, pokroić na kawałki, oprószyć kakao lub cukrem pudrem. Smacznego :) |
3
Done
|