Trufle czekoladowe to przepyszne domowe czekoladki, które zrobicie w 10 min.
Polecam 🙂

SKŁADNIKI
- 240 g mleka skondensowanego (słodzonego)
- 80 g kakao
- 80 g bakalii (suszonej żurawiny, orzechów laskowych, migdałów)
- + ok. 30 g żurawiny i orzechów i kakao do oprószenia
przygotowanie
Mleko podgrzać, powinno być gorące, ale nie może się zagotować. W czasie podgrzewania mieszać bo łatwo się przypala.
Bakalie zmiksować lub posiekać drobno. U mnie po 20 g żurawiny, orzechów i migdałów, ale można użyć innych ulubionych owoców.
Do mleka partiami przesiewać kakao, mieszać dokładnie. Wsypać bakalie i ponownie bardzo dokładnie wymieszać.
Powinna powstać bardzo gęsta i klejąca masa.
Foremkę wyłożyć folią spożywczą, wielkość i kształt foremki zależy od Was, u mnie kamionkowa keksówka 21x13 cm.
Masą wylepić foremkę bardzo dokładnie, na wierzch położyć pozostałe nieposiekane bakalie. Zakryć szczelnie folią.
Wstawić do lodówki na minimum 2 godz, można zostawić na całą noc.
Wyjąć truflę z lodówki, zdjąć folię, pokroić na kawałki, oprószyć kakao lub cukrem pudrem.