Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pieróg lub Placek Osetyński, ciasto drożdżowe wypełnione delikatnym farszem ziemniaczano serowym.
Pyszny na ciepło i na zimno. Można podać na kolację, lub jako dodatek do grilla, piwa lub jako pieczywo.
Można odgrzewać w piekarniku, tosterze lub na grillu.
Przekąska kuchni wschodniej. Doskonale się przechowuje, w lodówce.
Pieróg Osetyński
Składniki na 3 szt.:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 400 ml. ciepłego mleka (25-28 st.C.)
- 50 g masło
- 10 g cukier (1,5 łyżeczki)
- 7 gr. soli (1 łyżeczka)
- 7,5 g suchych drożdży (lub 15-20 g świeżych)
Farsz:
- 200 g gotowanych ziemniaków (gorących)
- 400 gr sera (200 g Korycińskiego i 200 g mozzarella)
- 10 g masło
- sól, pieprz do smaku (w razie potrzeby)
Steps
1 Done | Przygotowanie ciasta drożdżowego:Do mleka wsypać cukier i drożdże, wymieszać, odstawić na 5-10 min, żeby zaczyn ,,ruszył". |
2 Done | Mąkę wymieszać z solą. |
3 Done | Po upływie 60 min, ciasto wyjąc na oprószony mąką blat, podzielić na 3 części. Jedną z kulek ciasta formujemy na placek wystarczająco duży, żeby zawiną ć w nim kulkę farszu. Postarajcie się ciasto rozciągać palcami, a nie wałkować, będzie delikatniejsze i ładniej wyrośnie. Można również rozwałkować, jeśli są trudności z rozciąganiem ręcznym. |
4 Done | Na każdy placek z ciasta kładziemy kulkę z *farszu, ciasto bardzo dokładnie zlepiamy, lekko posypujemy mąką. |
5 Done | Piekarnik rozgrzać do 220 st.C.grzałki góra/dółPlacki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kiedy jeden placek się piecze pozostałe czekają w temperaturze pokojowej. Zrumieniony placek układamy na kuchennej kratce, smarujemy kawałkiem masła. Ja lubię kroić placki natychmiast po wyjęciu, pojedynczo. |
6 Done | *Farsz:Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy. Rozgniatamy na bardzo gładką masę. Do gorących ziemniaków dodajemy sery, odrobinę soli i pieprzu i dokładnie mieszamy. Kulki farszu odstawiamy. Można farsz przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. |
7 Done |
4 komentarze Ukryj
Placek z farszem ziemniaczano-serowym jest naprawdę smaczny. Jakoś wcześniej pierogi osetyńskie miałam okazję jeść zawsze z farszem mięsnym, a taka wersja jest równie smaczna, jak nie lepsza!
Przypuszczam, że w różnych domach robi się bardzo różne farsze, jak to zawsze z takimi regionalnymi przysmakami. Z mięsem też może być pyszny, muszę spróbować 🙂
rewelacja!!! do farszu dodałam pokrojony boczek i cebulkę, a na górę zamiast masła sypnęłam serem i tak upiekłam. PYCHA
Bardzo się cieszę, że smakował 🙂 Ja go uwielbiam, a takie urozmaicenia są świetne 🙂