0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Sałatka Grecka

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Sałatka Grecka

  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Doskonały dodatek do mięs pieczonych lub z grilla. Sałatka grecka z dodatkiem pieczywa może być znakomitym pomysłem na lunch. Polecam

2 copy

Sałatka Grecka

Składniki:

  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielona 
  • 1 mała cebula czerwona 
  • 1 średni ogórek
  • ok. 1/2 szklanki oliwek czarnych lub zielonych 
  • 3 Średnie pomidory 
  • 1 opakowanie fety 

Sos

  • ok. 1/3 szklanki oliwy z oliwek 
  • 1 duży ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę) 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej 

Sposób przygotowania:

Sos:

W słoiku umieścić wszystkie składniki sosu, zakręcić i potrząsając dokładnie wymieszać. Odstawić (powinien się trochę ,,przegryźć” )

Sałatka:

Paprykę i ogórka umyć, osuszyć. Papryki przekroić na pół usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski, następnie w kostkę wielkości jednego ,,kęsa”. Włożyć do dużego naczynia.

Ogórki przekroić na pół a następnie na ćwiartki i w kostkę (podobnej wielkości jak papryka), dodać do papryki.

Cebulę czerwoną przekroić na pół, zdjąć łupinę. Pokroić w cieniutkie półplasterki, dodać do pozostałych warzyw. Dodać również oliwki.

Do naczynia z warzywami wlać sos, wymieszać dokładnie.

Fetę odcedzić, pokroić w średniej wielkości kostkę połączyć z warzywami.

Wymieszać bardzo delikatnie,  feta jest miękka i należy uważać aby z sałatki nie zrobiła się brzydka papka.

Podawać ze świeżą bagietką lub jako dodatek do mięs.

Smacznego.

  • grecka-sałatka-przepis
  • Sałatka z makaronu pełnoziarnistego 
Składniki :
ok. 400 g makaronu kokardki (u mnie Farfalle pełnoziarniste - Lubella) 
ok. 300 g pomidorków cherry
2 szklanki brokułów
1 średnia cebula czerwona
1 szklanka mini mozzarelli 
ok. 200 g  rucoli
świeże listki bazylii
na sos:
ok. 1/2 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżka musztardy gruboziarnistej
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu 
1 maleńki lub połowa większego ząbka czosnku, przepuszczony przez paskę. 
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, dodać klika kropel oliwy i wymieszać, żeby się nie skleił. Odstawić do wystudzenia.
Brokuły podzielić na niewielkie kawałki. Obgotować 3 min w osolonej wodzie, odcedzić, odstawić do wystygnięcia. 
Pomidory umyć pokroić na ćwiartki, jeśli są bardzo małe na połówki. 
Cebulę obrać pokroić w cieniutkie plasterki.
Rucolę umyć, odwirować. 
Przygotwać sos:
Wszystkie składniki sosu umieścić w misce i bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 min. 
Przygotowanie sałatki:
Na dnie naczynia kładziemy 2 łyżki sosu, następnie 1/2 makaronu, 1/2 rukoli, 1/2 pomidorków, cebuli i mozarelli na wierzch wylewamy kilka łyżek sosu, a następnie powtarzamy warstwy makaronu, rukoli, pomidorów, cebuli i mozarelli. Na koniec wszystko polewamy pozostałym sosem. Odstawiamy na ok. 10 min w chłodne miejsce. Sałatki nie trzeba mieszać, w trakcie nakładania wszystkie warstwy wymieszają się z sobą. 
Podajemy z pieczywem czosnkowym i najłatwiejszym kurczakiem na zimno (klip-przepis).
Smacznego :)
  • Sałatka z makaronu pełnoziarnistego 
Składniki :
ok. 400 g makaronu kokardki (u mnie Farfalle pełnoziarniste - Lubella) 
ok. 300 g pomidorków cherry
2 szklanki brokułów
1 średnia cebula czerwona
1 szklanka mini mozzarelli 
ok. 200 g  rucoli
świeże listki bazylii
na sos:
ok. 1/2 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżka musztardy gruboziarnistej
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu 
1 maleńki lub połowa większego ząbka czosnku, przepuszczony przez paskę. 
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, dodać klika kropel oliwy i wymieszać, żeby się nie skleił. Odstawić do wystudzenia.
Brokuły podzielić na niewielkie kawałki. Obgotować 3 min w osolonej wodzie, odcedzić, odstawić do wystygnięcia. 
Pomidory umyć pokroić na ćwiartki, jeśli są bardzo małe na połówki. 
Cebulę obrać pokroić w cieniutkie plasterki.
Rucolę umyć, odwirować. 
Przygotwać sos:
Wszystkie składniki sosu umieścić w misce i bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 min. 
Przygotowanie sałatki:
Na dnie naczynia kładziemy 2 łyżki sosu, następnie 1/2 makaronu, 1/2 rukoli, 1/2 pomidorków, cebuli i mozarelli na wierzch wylewamy kilka łyżek sosu, a następnie powtarzamy warstwy makaronu, rukoli, pomidorów, cebuli i mozarelli. Na koniec wszystko polewamy pozostałym sosem. Odstawiamy na ok. 10 min w chłodne miejsce. Sałatki nie trzeba mieszać, w trakcie nakładania wszystkie warstwy wymieszają się z sobą. 
Podajemy z pieczywem czosnkowym i najłatwiejszym kurczakiem na zimno (klip-przepis).
Smacznego :)
(Visited 1 964 times, 1 visits today)

Dorota

Pstrąg Pieczony w Maśle
previous
Pstrąg Pieczony w Maśle
Sernik z Rabarbarem
next
Sernik z Rabarbarem i Mascarpone
Pstrąg Pieczony w Maśle
previous
Pstrąg Pieczony w Maśle
Sernik z Rabarbarem
next
Sernik z Rabarbarem i Mascarpone

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię