Doskonały dodatek do mięs pieczonych lub z grilla. Sałatka grecka z dodatkiem pieczywa może być znakomitym pomysłem na lunch. Polecam
Sałatka Grecka
Składniki:
-
1 papryka czerwona
-
1 papryka żółta
-
1 papryka zielona
-
1 mała cebula czerwona
-
1 średni ogórek
-
ok. 1/2 szklanki oliwek czarnych lub zielonych
-
3 Średnie pomidory
-
1 opakowanie fety
Sos
-
ok. 1/3 szklanki oliwy z oliwek
-
1 duży ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
-
1 łyżeczka soli
-
1/2 łyżeczka pieprzu
-
1 łyżka soku z cytryny
-
1 łyżeczka bazylii suszonej
Sposób przygotowania:
Sos:
W słoiku umieścić wszystkie składniki sosu, zakręcić i potrząsając dokładnie wymieszać. Odstawić (powinien się trochę ,,przegryźć” )
Sałatka:
Paprykę i ogórka umyć, osuszyć. Papryki przekroić na pół usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski, następnie w kostkę wielkości jednego ,,kęsa”. Włożyć do dużego naczynia.
Ogórki przekroić na pół a następnie na ćwiartki i w kostkę (podobnej wielkości jak papryka), dodać do papryki.
Cebulę czerwoną przekroić na pół, zdjąć łupinę. Pokroić w cieniutkie półplasterki, dodać do pozostałych warzyw. Dodać również oliwki.
Do naczynia z warzywami wlać sos, wymieszać dokładnie.
Fetę odcedzić, pokroić w średniej wielkości kostkę połączyć z warzywami.
Wymieszać bardzo delikatnie, feta jest miękka i należy uważać aby z sałatki nie zrobiła się brzydka papka.
Podawać ze świeżą bagietką lub jako dodatek do mięs.
Smacznego.