0 0
Bułki Pszenne – English Muffins – przepis z filmem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Bułki Pszenne – English Muffins – przepis z filmem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pyszne i nieco inne niż nasze klasyczne kajzerki, English Muffins to bułeczki pszenne, które po wyrośnięciu zrumieniamy na suchej patelni, a dopiero poźniej krótko pieczemy.

Bułeczki są bardzo smaczne i co ważne wyjątkowo dobrze smakują po opieczeniu w tosterze. To doskonałe pieczywo do przechowywania w lodówce lub mrożenia.

W lodówce można przechowywać je do 2 tyg, a zamrożone do 3 m-cy.

Bardzo polecam, smak jest delikatnie inny od tego do którego jesteśmy przyzwyczajeni 🙂

 

 

Bułeczki Pszenne

Bułki Pszenne – English Muffins

Składniki na 8 szt.:

380 g mąki pszennej

1 szklanka maślanki (220 ml.)

1 płaska łyżeczka soli (5g)

1,5  suchych drożdży (7,5g)

1 łyżka cukru (10 g)

1 jajko

2 łyżki masła (40 g)

ok. 1 szklanki kaszy manny (do podsypywania)

(Visited 220 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Maślankę wymieszać z cukrem i drożdżami, odstawić na 5 min.
Mąkę połączyć z solą, wymieszać.

2
Done

W misie miksera połączyć mąkę z maślanką i przy pomocy haka lub łyżką wymieszać do połączenia składników.
Następnie wyrabiamy ok. 5 min do chwili, kiedy powstanie gładkie sprężyste ciasto.

Misę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godz., do wyrośnięcia. Miejsce wyrastania powinno być ciepłe i nieprzewiewne.

3
Done

Po wyrośnięciu ciasto wyjmujemy na oprószony kaszą manną blat, ważne aby nie była to mąka tylko kasza manną lub drobna kasza kukurydziana.
Z ciasta formujemy kulę i dzielimy ją na 8 lub 10 części. Z każdego kawałka formujemy kulkę, odkładamy ją na bok.

Na dużej bardzo gorącej, suchej patelni układamy kilka bułeczek i smażymy je z obu stron po 3-4 min., do zrumienienia.
Patelnię można przykryć, ale nie jest to konieczne.
Podsmażone bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

4
Done

Piekarnik rozgrzać do 160 st.C. grzałka góra/dół.

Bułeczki piec 10-15 min., ja piekłam 12 min.
Bułeczki wyjąć i studzić na kratce.

Zimne bułki można przechowywać w lodówce lub zamrozić.

Pyszne dzień po upieczeniu opieczone w tosterze.

Smacznego :)

5
Done

Dorota

Pieczone Młode Ziemniaki
previous
Młode Ziemniaki Pieczone z Ziołami
Pstrąg Pieczony w Maśle
next
Pstrąg Pieczony w Maśle
Pieczone Młode Ziemniaki
previous
Młode Ziemniaki Pieczone z Ziołami
Pstrąg Pieczony w Maśle
next
Pstrąg Pieczony w Maśle

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię