Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszne i nieco inne niż nasze klasyczne kajzerki, English Muffins to bułeczki pszenne, które po wyrośnięciu zrumieniamy na suchej patelni, a dopiero poźniej krótko pieczemy.
Bułeczki są bardzo smaczne i co ważne wyjątkowo dobrze smakują po opieczeniu w tosterze. To doskonałe pieczywo do przechowywania w lodówce lub mrożenia.
W lodówce można przechowywać je do 2 tyg, a zamrożone do 3 m-cy.
Bardzo polecam, smak jest delikatnie inny od tego do którego jesteśmy przyzwyczajeni 🙂
Bułki Pszenne – English Muffins
Składniki na 8 szt.:
380 g mąki pszennej
1 szklanka maślanki (220 ml.)
1 płaska łyżeczka soli (5g)
1,5 suchych drożdży (7,5g)
1 łyżka cukru (10 g)
1 jajko
2 łyżki masła (40 g)
ok. 1 szklanki kaszy manny (do podsypywania)
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:Maślankę wymieszać z cukrem i drożdżami, odstawić na 5 min. |
2
Done
|
W misie miksera połączyć mąkę z maślanką i przy pomocy haka lub łyżką wymieszać do połączenia składników. Misę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godz., do wyrośnięcia. Miejsce wyrastania powinno być ciepłe i nieprzewiewne. |
3
Done
|
Po wyrośnięciu ciasto wyjmujemy na oprószony kaszą manną blat, ważne aby nie była to mąka tylko kasza manną lub drobna kasza kukurydziana. Na dużej bardzo gorącej, suchej patelni układamy kilka bułeczek i smażymy je z obu stron po 3-4 min., do zrumienienia. |
4
Done
|
Piekarnik rozgrzać do 160 st.C. grzałka góra/dół.Bułeczki piec 10-15 min., ja piekłam 12 min. Zimne bułki można przechowywać w lodówce lub zamrozić. Pyszne dzień po upieczeniu opieczone w tosterze. Smacznego :) |
5
Done
|