Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Klasyczny, tradycyjny wielkanocny mazurek chałwowy. Mazurek specjalnie dla miłośników chałwy.
Nie jest przesadnie słodki bo gorzka czekolada delikatnie tonuje słodycz chałwy.
Ten mazurek upiekłam specjalnie z myślą o mojej przyjaciółce Ilonie, która uwielbia chałwę.
Obiecałam sobie, że upiekę kiedyś coś specjalnie dla Niej i ten mazurek jest właśnie taki 😀
Bardzo polecam

Mazurek Chałwowo-Czekoladowy
Składniki:
- 110 g masła zimnego
- 150 g mąki pszennej krupczatki
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 80 g cukru
- cukier waniliowy
- 1 jajko (L) + 1 białko do posmarowania ciasta
- 1 łyżka śmietany (12%-18%)
- szczypta soli
Na wierzch:
- 160 g chałwy śmietankowej
- 2 łyżki śmietany kremówki 36%
- 80 g czekolady gorzkiej
- 2-3 łyżki mleka 3,2%
Sposób przygotowania mazurka chałwowego:
Kruche ciasto:
Masło pokroić na małe kawałki.
W malakserze umieścić wszystkie składniki (bez śmietany), mąkę, cukry, jajko, sól, masło. Wszytko dokładnie posiekać na koniec dodać śmietanę i posiekać do całkowitego połączenia si składników. Powinno powstać lepkie, wilgotne ciasto.
Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat lub stolnicę. Uformować kulę, lekko spłaszczyć,
zawiną w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min.
Przygotować foremkę do tart (u mnie 34 x 11 cm, ale może być również okrągła 24 cm), posmarować masłem i wysypać mąką. Odstawić.
Wyjąć ciasto z lodówki, umieścić między dwoma kawałkami oprószonej mąką folii spożywczej . Rozwałkować na wielkość foremki. wylepić foremkę ciastem, będzie bardzo lepiące więc najlepiej najpierw zdjąć jedną cześć folii a następnie dopiero po wylepieniu foremki zdjąć drugi, wierzchni.
Widelcem nakłuć dno ciasta, posmarować białkiem, przy pomocy pędzla kuchennego.
Wstawić do zamrażalnika na ok. 40 min lub na całą noc, ciasto powinno być dobrze schłodzone.
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
Piec ciasto przez 15-18 min do zrumienienia, powinno być całkowicie upieczone i złociste.
Wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie do całkowitego wystygnięcia.
Wierzch mazurka:
Chałwę pokruszyć do niewielkiego garnuszka, dodać śmietanę kremówkę, podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia. Powinna powstać jednolita masa w niezbyt zachęcającym kolorze 😉
Podgrzewać na średnim ogniu, tylko do chwili, kiedy składniki całkowicie się połączą.
Zdjąć z ognia i pozostawić do przestygnięcia.
Zimną masę chałwową wylać na zimne ciasto, pozostawić do zastygnięcia.
W międzyczasie przygotować polewę czekoladową.
Czekoladę połamać dodać mleko i rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Wymieszać aby powstała jednolita, gęsta masa. Lekko przestudzić. Wyłożyć na masę chałwową
i delikatnie, żeby masy się nie pomieszały rozsmarować czekoladę po całej powierzchni mazurka.
Zostawić do całkowitego wystygnięcia i zastygnięcia wszystkich mas. Zajmie to min. 30 min.
Mazurek udekorować np. ciasteczka wyciętymi z pozostałego ciasta kruchego, owocami lub sezamem.
Smacznego.
3 komentarze Ukryj
U mnie też będzie mazurek chałwowy, ale troch w innej odsłonie. Twój przepis zapisuję, jako miłośniczka chałwy muszę wypróbować 🙂
Rewelacyjnie wygląda, chętnie wypróbuję przepis:)
pikne ciacho!!!, pozazdroscic przyjaciolce przyjaciolke!!!haha,pozdrawiam Dorotko