Pyszne i bardzo łatwe do upieczenia ciasto czyli babka marmurkowa, waniliowo-czekoladowa.
Przepisy na WIELKANOC

SKŁADNIKI
- 5 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka wody gazowanej
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 2,5 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 5-6 kropli zapach waniliowy
przygotowanie
Białka ubić na pianę, na wysokich obrotach miksera. Stopniowo dodawać cukier, miksować.
Do piany dodać po jednym żółtka, cały czas miksować na średnich obrotach, składniki muszą się dokładnie połączyć. W międzyczasie dodać zapach waniliowy.
Wlać olej, miksować aż składniki dokładnie się połączą.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sól, połączyć wymieszać.
Do piany przesiać mąkę w dwóch partiach, mieszać delikatnie.
Na koniec wlać w dwóch częściach wodę gazowaną, wymieszać ciasto po każdym dodaniu.Ciasto podzielić na dwie połowy.
Do jednej dodać kakao, wymieszać. Do drugiej części nie dodawać niczego. Ciasto będzie miało nieco inną gęstość, ale to nie szkodzi.
Formę do babki, posmarować roztopionym masłem i oprószyć mąką.
Ciasto przełożyć do foremki na przemian raz białe, raz czekoladowe. Na koniec przemieszać je widelcem, nożem, lub tak jak u mnie patyczkiem do chińskiego jedzenia. Chcemy, aby kolory się przemieszały.
CIASTO WSTAWIĆ DO PIEKARNIKA NAGRZANEGO DO 180 ST.C., GRZAŁKA GÓRA/DÓŁ. PIEC 45-50 MIN., DO SUCHEGO PATYCZKA.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika odstawiamy je do przestygnięcia na kuchenną kratkę.
Po 10 min wyjmujemy ciasto i studzimy.
Zimną babkę można polukrować.
2 komentarze
Babka bardzo dobra, polecam przepis! Jedyna moja modyfikacja – ja dałam 1 szklankę cukru, zamiast 1,5 🙂
Przepyszna. Super przepis, wszystko zrozumiale. Dziekuje bardzo.😊