Składniki
- 5 jajekbiałka i żółtka osobno
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka wody gazowanej
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 2,5 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 5-6 kropli zapach waniliowy
Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszne i bardzo łatwe do upieczenia ciasto czyli babka marmurkowa, waniliowo-czekoladowa.
Przepisy na WIELKANOC
Steps
1 Done | Białka ubić na pianę, na wysokich obrotach miksera. Stopniowo dodawać cukier, miksować. |
2 Done | Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sól, połączyć wymieszać. |
3 Done | Do piany przesiać mąkę w dwóch partiach, mieszać delikatnie. |
4 Done | Ciasto podzielić na dwie połowy. |
5 Done | Formę do babki, posmarować roztopionym masłem i oprószyć mąką. |
6 Done | Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C., grzałka góra/dół. Piec 45-50 min., do suchego patyczka.Po wyjęciu ciasta z piekarnika odstawiamy je do przestygnięcia na kuchenną kratkę. |
7 Done |
2 komentarze Ukryj
Babka bardzo dobra, polecam przepis! Jedyna moja modyfikacja – ja dałam 1 szklankę cukru, zamiast 1,5 🙂
Przepyszna. Super przepis, wszystko zrozumiale. Dziekuje bardzo.😊