Składniki
-
5 jajekbiałka i żółtka osobno
-
1,5 szklanki cukru
-
1 szklanka oleju
-
1 szklanka wody gazowanej
-
2 szklanki mąki pszennej
-
1 szklanka mąki ziemniaczanej
-
2,5 łyżki kakao
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
szczypta soli
-
5-6 kropli zapach waniliowy
-
Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszne i bardzo łatwe do upieczenia ciasto czyli babka marmurkowa, waniliowo-czekoladowa.
Przepisy na WIELKANOC
Steps
1
Done
|
Białka ubić na pianę, na wysokich obrotach miksera. Stopniowo dodawać cukier, miksować. |
2
Done
|
Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sól, połączyć wymieszać. |
3
Done
|
Do piany przesiać mąkę w dwóch partiach, mieszać delikatnie. |
4
Done
|
Ciasto podzielić na dwie połowy. |
5
Done
|
Formę do babki, posmarować roztopionym masłem i oprószyć mąką. |
6
Done
|
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C., grzałka góra/dół. Piec 45-50 min., do suchego patyczka.Po wyjęciu ciasta z piekarnika odstawiamy je do przestygnięcia na kuchenną kratkę. |
7
Done
|
2 komentarze Ukryj
Babka bardzo dobra, polecam przepis! Jedyna moja modyfikacja – ja dałam 1 szklankę cukru, zamiast 1,5 🙂
Przepyszna. Super przepis, wszystko zrozumiale. Dziekuje bardzo.😊