0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Jajka Faszerowane Szpinakiem – Pyszne

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Jajka Faszerowane Szpinakiem – Pyszne

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Błyskawiczny przepis na pyszne jajka faszerowane szpinakiem. Tradycyjny przepis z mojego wielkanocnego stołu, te jajka robię od lat i zawsze znikają błyskawicznie.

Przepis polecam na wielkanocne śniadanie, ale i na codzienne rozpoczęcie dnia. Jajka robi się niezwykle szybko i łatwo, a smakują naprawdę doskonale. Tak przygotowane jajka są bardzo delikatne i miękkie.

Jajka gotuję wcześniej, szpinak przygotwuję nawet dzień przed podaniem i przechowuję go po całkowitym wystudzeniu w lodówce pod folią spożywczą. W ostaniej chwili łączę wszystkie składniki, dodaję majonez, a powstałą masę przekładam do rękawa cukierniczego i napełniam białka masą. Oczywiście jeśli nie macie rękawa cukierniczego jajka można napełnić przy pomocy małej łyżeczki.

Polecam posypanie jajek przed podaniem listkami świeżej rzeżuchy. Jak i kiedy siać rzeżuchę, żeby na Wielkanoc była najładniejsza doradzam tutaj

,,Jak i kiedy siać rzeżuchę”

Więcej pomysłów na wielkanocne ozdoby znajdziecie również w magazynie, który możecie bezpłatnie pobrać tutaj:  Magazyn Wielkanocny Kuchnia Doroty

 

Smacznego 🙂

 

 

Jajka Faszerowane

Jajka Faszerowane Szpinakiem

Składniki:

  • 4 jajka (L)
  • 250 g szpinaku świeżego
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu świeżomielonego
  • 1 – 1,5 łyżki majonezu (u mnie Kielecki)
  • rzeżucha do ozdoby

Sposób przygotowania jajek faszerowanych:

Szpinak umyć, odwirować. Na średniej patelni rozgrzać olej, wrzucić na niego szpinak na chwilę przykryć patelnię (1 min). Odkryć i mieszać szpinak, będzie go teraz znacznie mniej.

Posoli i doprawić pieprzem, smażyć na dużym ogniu, żeby szpinak odparował. Smażymy ok 4-5 min, często mieszając. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia. Chłodny szpinak posiekać drobno.

Jajka ugotować na twardo, wystudzić. Zimne jajka obrać ze skorupek. przekroić na pół.
Żółtka wyjąć z białek i włożyć do miseczki. Rozgnieść dokładnie widelcem.

Do żółtek dodać szpinak, majonez i dokładnie wymieszać.

Powstałą pastą napełniać białka, oprószyć rzeżuchą i podawać.

Smacznego 🙂

  • Jajka Faszerowane Szpinakiem
  • Jajka Faszerowane Szpinakiem
  • Jajka Faszerowane Szpinakiem

 

Więcej przepisów na tradycyjnie podane jajka znajdziecie tutaj:

 

Jajka Faszerowane

 

 

 

 

(Visited 1 751 times, 1 visits today)

Dorota

Drożdżowe Zające
previous
Drożdżowe Króliczki Wielkanocne
Babeczki z Budyniem
next
Babeczki z Budyniem
Drożdżowe Zające
previous
Drożdżowe Króliczki Wielkanocne
Babeczki z Budyniem
next
Babeczki z Budyniem

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię