Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Błyskawiczny przepis na pyszne jajka faszerowane szpinakiem. Tradycyjny przepis z mojego wielkanocnego stołu, te jajka robię od lat i zawsze znikają błyskawicznie.
Przepis polecam na wielkanocne śniadanie, ale i na codzienne rozpoczęcie dnia. Jajka robi się niezwykle szybko i łatwo, a smakują naprawdę doskonale. Tak przygotowane jajka są bardzo delikatne i miękkie.
Jajka gotuję wcześniej, szpinak przygotwuję nawet dzień przed podaniem i przechowuję go po całkowitym wystudzeniu w lodówce pod folią spożywczą. W ostaniej chwili łączę wszystkie składniki, dodaję majonez, a powstałą masę przekładam do rękawa cukierniczego i napełniam białka masą. Oczywiście jeśli nie macie rękawa cukierniczego jajka można napełnić przy pomocy małej łyżeczki.
Polecam posypanie jajek przed podaniem listkami świeżej rzeżuchy. Jak i kiedy siać rzeżuchę, żeby na Wielkanoc była najładniejsza doradzam tutaj
Więcej pomysłów na wielkanocne ozdoby znajdziecie również w magazynie, który możecie bezpłatnie pobrać tutaj: Magazyn Wielkanocny Kuchnia Doroty
Smacznego 🙂
Przepisy na JAJKA FASZEROWANE
Jajka Faszerowane Szpinakiem
Składniki:
- 4 jajka (L)
- 250 g szpinaku świeżego
- 1 łyżeczka oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu świeżomielonego
- 1 – 1,5 łyżki majonezu (u mnie Kielecki)
- rzeżucha do ozdoby
Sposób przygotowania jajek faszerowanych:
Szpinak umyć, odwirować. Na średniej patelni rozgrzać olej, wrzucić na niego szpinak na chwilę przykryć patelnię (1 min). Odkryć i mieszać szpinak, będzie go teraz znacznie mniej.
Posoli i doprawić pieprzem, smażyć na dużym ogniu, żeby szpinak odparował. Smażymy ok 4-5 min, często mieszając. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia. Chłodny szpinak posiekać drobno.
Jajka ugotować na twardo, wystudzić. Zimne jajka obrać ze skorupek. przekroić na pół.
Żółtka wyjąć z białek i włożyć do miseczki. Rozgnieść dokładnie widelcem.
Do żółtek dodać szpinak, majonez i dokładnie wymieszać.
Powstałą pastą napełniać białka, oprószyć rzeżuchą i podawać.
Smacznego 🙂
Więcej przepisów na tradycyjnie podane jajka znajdziecie tutaj: