0 0
Jajka Faszerowane Szpinakiem – Pyszne

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Jajka Faszerowane Szpinakiem – Pyszne

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Błyskawiczny przepis na pyszne jajka faszerowane szpinakiem. Tradycyjny przepis z mojego wielkanocnego stołu, te jajka robię od lat i zawsze znikają błyskawicznie.

Przepis polecam na wielkanocne śniadanie, ale i na codzienne rozpoczęcie dnia. Jajka robi się niezwykle szybko i łatwo, a smakują naprawdę doskonale. Tak przygotowane jajka są bardzo delikatne i miękkie.

Jajka gotuję wcześniej, szpinak przygotwuję nawet dzień przed podaniem i przechowuję go po całkowitym wystudzeniu w lodówce pod folią spożywczą. W ostaniej chwili łączę wszystkie składniki, dodaję majonez, a powstałą masę przekładam do rękawa cukierniczego i napełniam białka masą. Oczywiście jeśli nie macie rękawa cukierniczego jajka można napełnić przy pomocy małej łyżeczki.

Polecam posypanie jajek przed podaniem listkami świeżej rzeżuchy. Jak i kiedy siać rzeżuchę, żeby na Wielkanoc była najładniejsza doradzam tutaj

,,Jak i kiedy siać rzeżuchę”

Więcej pomysłów na wielkanocne ozdoby znajdziecie również w magazynie, który możecie bezpłatnie pobrać tutaj:  Magazyn Wielkanocny Kuchnia Doroty

 

Smacznego 🙂

 

Przepisy na JAJKA FASZEROWANE 

 

Jajka Faszerowane

Jajka Faszerowane Szpinakiem

Składniki:

  • 4 jajka (L)
  • 250 g szpinaku świeżego
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu świeżomielonego
  • 1 – 1,5 łyżki majonezu (u mnie Kielecki)
  • rzeżucha do ozdoby

Sposób przygotowania jajek faszerowanych:

Szpinak umyć, odwirować. Na średniej patelni rozgrzać olej, wrzucić na niego szpinak na chwilę przykryć patelnię (1 min). Odkryć i mieszać szpinak, będzie go teraz znacznie mniej.

Posoli i doprawić pieprzem, smażyć na dużym ogniu, żeby szpinak odparował. Smażymy ok 4-5 min, często mieszając. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia. Chłodny szpinak posiekać drobno.

Jajka ugotować na twardo, wystudzić. Zimne jajka obrać ze skorupek. przekroić na pół.
Żółtka wyjąć z białek i włożyć do miseczki. Rozgnieść dokładnie widelcem.

Do żółtek dodać szpinak, majonez i dokładnie wymieszać.

Powstałą pastą napełniać białka, oprószyć rzeżuchą i podawać.

Smacznego 🙂

  • Jajka Faszerowane Szpinakiem
  • Jajka Faszerowane Szpinakiem
  • Jajka Faszerowane Szpinakiem

 

Więcej przepisów na tradycyjnie podane jajka znajdziecie tutaj:

Jajka Faszerowane

 

 

 

 

(Visited 7 049 times, 10 visits today)

Dorota

Żurek Wielkanocny
previous
Żurek Wielkanocny na Zakwasie
Mazurek Chałwowy
next
Chałwowy Mazurek Wielkanocny
Żurek Wielkanocny
previous
Żurek Wielkanocny na Zakwasie
Mazurek Chałwowy
next
Chałwowy Mazurek Wielkanocny

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »