• Home
  • Ciasta
  • Salceson Czekoladowy – ciasto bez pieczenia
0 0
Salceson Czekoladowy – ciasto bez pieczenia

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Salceson Czekoladowy – ciasto bez pieczenia

  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pyszne ciasto bez pieczenia o bardzo niefortunnej nazwie, czyli Salceson czekoladowy.

Ciasto do złudzenia przypomina salceson ozorkowy, chociaż po za wyglądem nie ma z nim oczywiście nic wspólnego.
Wielu z nas ten deser kojarzy się z dzieciństwem, może tym nieco starszym, bo chyba mojemu dziecku już nie.

 

Orzechy

Do przygotowania deseru można użyć każdego rodzaju orzechów, lub innych bakalii.

Do masy można dodać rodzynki, żurawiny, morele, itp.

Orzechy każde będą doskonałe, włoskie, laskowe, czy pistacje.
Dla miłośników można również wykorzystać pianki mashmello, najlepsze będą te drobniutkie.

Bardzo polecam ten łatwy przepis 😀

 

 

 

 

 

 

Salceson Czekoladowy

Składniki:

  • 250 g herbatników

  • 150 g orzechów (u mnie 100 g migdałów i 50 g włoskich)

  • 200 ml. słodkiego mleka skondensowanego

  • 150 g czekolady (u mnie 120 gorzkiej i 30 g białej)

  • 3 łyżki kakao

  • 180 g masła

  • 2 łyżki cukru brązowego (u mnie Demerara, może być biały)

  • cukier puder do oprószenia

 

 

 

 

 

(Visited 1 274 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Orzechy siekam z grubsza.
Herbatniki kruszę drobno.

herbatniki i orzechy łączę w dużej misce, mieszam. Odstawiam.

2
Done

W garnku rozpuszczam masło, kakao, czekoladę, cukier i mleko skondensowane.
Podgrzewam na średnim ogniu, cały czas mieszam, tylko do rozpuszczenia wszystkich składników.

3
Done

Do herbatników i orzechów wlewam ciepłą masę czekoladową, mieszam bardzo dokładnie.
Zajmie chwilę zanim wszystkie składniki dokładnie się połączą.

Przygotowuję ok. 1 m kawałek foli spożywczej. Ja układam jeden na drugim, a by był jak najszerszy.
Na folię wykładam masę herbatnikową.
Zwijam i jednocześnie formuję rulon.

4
Done

Roluję masę przez dłuższą chwilę, jeśli trzeba owijam ją kolejną warstwą folii.

Formuję rulon do chwili kiedy jest równy i możliwie jednolity.
Końcówki folii związuję.

Ciasto wkładam do zamrażarki na 2-3 h, aby całkowicie zastygło i stwardniało.
Nie zostawiam na noc, nie chcę aby zamarzło. ma się jedynie bardzo dokładnie schłodzić.

5
Done

Kiedy salceson jest już zimny i twardy, wyjmuję go z lodówki, zdejmuję folię.
Oprószam ciasto cukrem pudrem.

Kroję na średnie plastry.
Przechowuję w lodówce.

Smacznego 😀

6
Done

Dorota

Ciasto Na pierogi
previous
Pierogi z Mięsem i najlepsze ciasto na pierogi
Strogonow
next
Strogonow – Potrawka Wołowa w Sosie
Ciasto Na pierogi
previous
Pierogi z Mięsem i najlepsze ciasto na pierogi
Strogonow
next
Strogonow – Potrawka Wołowa w Sosie

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »