Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszne ciasto bez pieczenia o bardzo niefortunnej nazwie, czyli Salceson czekoladowy.
Ciasto do złudzenia przypomina salceson ozorkowy, chociaż po za wyglądem nie ma z nim oczywiście nic wspólnego.
Wielu z nas ten deser kojarzy się z dzieciństwem, może tym nieco starszym, bo chyba mojemu dziecku już nie.
Orzechy
Do przygotowania deseru można użyć każdego rodzaju orzechów, lub innych bakalii.
Do masy można dodać rodzynki, żurawiny, morele, itp.
Orzechy każde będą doskonałe, włoskie, laskowe, czy pistacje.
Dla miłośników można również wykorzystać pianki mashmello, najlepsze będą te drobniutkie.
Bardzo polecam ten łatwy przepis 😀
Salceson Czekoladowy
Składniki:
250 g herbatników
150 g orzechów (u mnie 100 g migdałów i 50 g włoskich)
200 ml. słodkiego mleka skondensowanego
150 g czekolady (u mnie 120 gorzkiej i 30 g białej)
3 łyżki kakao
180 g masła
2 łyżki cukru brązowego (u mnie Demerara, może być biały)
cukier puder do oprószenia
Steps
1 Done | Sposób przygotowania:Orzechy siekam z grubsza. herbatniki i orzechy łączę w dużej misce, mieszam. Odstawiam. |
2 Done | W garnku rozpuszczam masło, kakao, czekoladę, cukier i mleko skondensowane. |
3 Done | Do herbatników i orzechów wlewam ciepłą masę czekoladową, mieszam bardzo dokładnie. Przygotowuję ok. 1 m kawałek foli spożywczej. Ja układam jeden na drugim, a by był jak najszerszy. |
4 Done | Roluję masę przez dłuższą chwilę, jeśli trzeba owijam ją kolejną warstwą folii. Formuję rulon do chwili kiedy jest równy i możliwie jednolity. Ciasto wkładam do zamrażarki na 2-3 h, aby całkowicie zastygło i stwardniało. |
5 Done | Kiedy salceson jest już zimny i twardy, wyjmuję go z lodówki, zdejmuję folię. Kroję na średnie plastry. Smacznego 😀 |
6 Done |