Strogonow – Potrawka Wołowa w Sosie

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Strogonow – Potrawka Wołowa w Sosie

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Strogonow to trochę przypominająca gulasz potrawa z mięsa wołowego w sosie śmietanowo-musztardowym z dodatkiem przecieru pomidorowego. Strogonowa można podawać z dodatkiem ryżu, ziemniaków lub pieczywa. Najczęściej jednak Strogonow podawany jest w miseczkach jak bardzo gęsta zupa z dodatkiem pieczywa.

Przepis który tutaj znajdziecie to wersja czysta i podstawowa, bo do Strogonowa można dodać również grzyby – pieczarki lub leśne, a nawet ogórki kiszone pokrojone w drobną kostkę lub świeżą paprykę.

Danie można urozmaicać na wiele sposobów, ale ja na początek prezentuję wersję podstawową, oryginalną i najłatwiejszą.

Najczęściej poleca się ugotowanie Strogonowa z polędwicy wołowej, ale to bardzo drogie mięso i zawsze szkoda mi robić z niej coś a’la gulasz zamiast usmażyć z polędwicy steki, dlatego ja do tego dania używam dobrego mięsa wołowego, którego nie trzeba długo dusić, ale jest zdecydowanie tasze niż najszlachetniejsza polędwica. Ja gotuję Strogonowa z polędwicy krzyżowej, sprawdza się w tym przypadku doskonale.

Danie a’la Strogonow można ugotować również z mięsa wieprzowego lub drobiowego.
Strogonowa doskonale można przechowywać w lodówkach lub mrozić. Najlepiej do tego celu sprawdzają się plastikowe pojemniki w których przechowujemy określone porcje potrawki. Polecam to doskonały przepis na zimowe i jesienne, rozgrzewające obiady 🙂

 

Strogonow

Strogonow

Składniki na Strogonowa:

  • 1 kg. polędwicy krzyżowej
  • 2 szklanki rosołu wołowego
  • 1 cebulę białą i 1 czerwoną
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 czubata łyżka papryki słodkiej w proszku
  • 2 łyżeczki papryki ostrej w proszku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka musztardy (Sarepska, Dijone)
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • olej do smażenia
  • mąka do oprószenia mięsa

Sposób przygotowania Strogonowa:

Mięso kroimy w poprzek włókien w słupki.

W dużej misce łączymy papryki ostrą i słodką, pieprz i sól. Do przypraw wrzucamy mięso i dokładnie obtaczamy je w przyprawach. Odstawiamy na ok. 1-2 godz, ale można również zostawić mięso na całą noc w lodówce (ja tak robię).

Cebule obieramy i kroimy w średnią kostkę. Odstawiamy.

Do miski lub dużego talerza wsypujemy ok. 1/2 szklanki mąki, obtaczamy w niej mięso, najlepiej robić to partiami.

Obtoczone mięso wrzucamy na dużą patelnię z rozgrzanym olejem i obsmażamy na dużym ogniu, żeby mięso lekko się zrumieniło.

W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju i przekładamy do niego obsmażone mięso. Na małym ogniu smażymy mięso od czasu do czasu mieszając.

Kiedy całe mięso jest już obsmażone i znajduje się w garnku na patelnię wrzucamy cebulę i chwilę obsmażamy ją w pozostałym tłuszczu, następnie dodajemy do mięsa, mieszamy.  Całość smażymy na niewielkim ogniu chwilę, a następnie wlewamy do garnka rosół, zagotowujemy, zmniejszamy płomień i pod przykryciem dusimy całość ok. 15 min. Mieszamy od czasu do czasu.

Do garnka dodajemy przecier pomidorowy i musztardę, mieszamy dokładnie, ponownie
dusimy ok. 15 min.
Jeśli stwierdzimy, że płynu jest za mało można dolać więcej rosołu lub gorącej wody.

Na koniec kiedy mięso jest już miękkie, w miseczce mieszamy śmietanę z kilkoma łyżkami gorącego sosu, następnie wlewamy śmietanę do garnka, mieszamy, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Próbujemy i jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze ok. 2 min.

Strogonow jest gotowy.

Smacznego 🙂

  • Strogonow
  • Strogonow

Przepis na doskonałą i rozgrzewającą zupę gulaszową znajdziecie tutaj:

Zupa Gulaszowa

 

Przepis na pyszny Gulasz z czerwonym winem znajdziecie tutaj:

Gulasz Wołowy

(Visited 284 times, 3 visits today)

Dorota

previous
Pleśniak
Placki z Dyni
next
Placki z Dyni – krok po kroku
previous
Pleśniak
Placki z Dyni
next
Placki z Dyni – krok po kroku

2 komentarze Ukryj

Czy zamiast polędwicy krzyżowej może być łata wołowa? Bardzo rzadko robię wołowinę,więc nie jestem zbyt dobra w jej przyrządzaniu, dlatego też to pytanie….
Pozdrawiam

Łata może być, ale Strogonow będzie się dłużej gotował. Można użyć również udziec wołowy, lepszy niż łata.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię