Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Strogonow to trochę przypominająca gulasz potrawa z mięsa wołowego w sosie śmietanowo-musztardowym z dodatkiem przecieru pomidorowego. Strogonowa można podawać z dodatkiem ryżu, ziemniaków lub pieczywa. Najczęściej jednak Strogonow podawany jest w miseczkach jak bardzo gęsta zupa z dodatkiem pieczywa.
Przepis który tutaj znajdziecie to wersja czysta i podstawowa, bo do Strogonowa można dodać również grzyby – pieczarki lub leśne, a nawet ogórki kiszone pokrojone w drobną kostkę lub świeżą paprykę.
Danie można urozmaicać na wiele sposobów, ale ja na początek prezentuję wersję podstawową, oryginalną i najłatwiejszą.
Najczęściej poleca się ugotowanie Strogonowa z polędwicy wołowej, ale to bardzo drogie mięso i zawsze szkoda mi robić z niej coś a’la gulasz zamiast usmażyć z polędwicy steki, dlatego ja do tego dania używam dobrego mięsa wołowego, którego nie trzeba długo dusić, ale jest zdecydowanie tasze niż najszlachetniejsza polędwica. Ja gotuję Strogonowa z polędwicy krzyżowej, sprawdza się w tym przypadku doskonale.
Danie a’la Strogonow można ugotować również z mięsa wieprzowego lub drobiowego.
Strogonowa doskonale można przechowywać w lodówkach lub mrozić. Najlepiej do tego celu sprawdzają się plastikowe pojemniki w których przechowujemy określone porcje potrawki. Polecam to doskonały przepis na zimowe i jesienne, rozgrzewające obiady 🙂

Strogonow
Składniki na Strogonowa:
1 kg. polędwicy krzyżowej
2 szklanki rosołu wołowego
1 cebulę białą i 1 czerwoną
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
1 czubata łyżka papryki słodkiej w proszku
2 łyżeczki papryki ostrej w proszku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka musztardy (Sarepska, Dijone)
1/2 szklanki śmietany 18%
olej do smażenia
mąka do oprószenia mięsa
Sposób przygotowania Strogonowa:
Mięso kroimy w poprzek włókien w słupki.
W dużej misce łączymy papryki ostrą i słodką, pieprz i sól. Do przypraw wrzucamy mięso i dokładnie obtaczamy je w przyprawach. Odstawiamy na ok. 1-2 godz, ale można również zostawić mięso na całą noc w lodówce (ja tak robię).
Cebule obieramy i kroimy w średnią kostkę. Odstawiamy.
Do miski lub dużego talerza wsypujemy ok. 1/2 szklanki mąki, obtaczamy w niej mięso, najlepiej robić to partiami.
Obtoczone mięso wrzucamy na dużą patelnię z rozgrzanym olejem i obsmażamy na dużym ogniu, żeby mięso lekko się zrumieniło.
W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju i przekładamy do niego obsmażone mięso. Na małym ogniu smażymy mięso od czasu do czasu mieszając.
Kiedy całe mięso jest już obsmażone i znajduje się w garnku na patelnię wrzucamy cebulę i chwilę obsmażamy ją w pozostałym tłuszczu, następnie dodajemy do mięsa, mieszamy. Całość smażymy na niewielkim ogniu chwilę, a następnie wlewamy do garnka rosół, zagotowujemy, zmniejszamy płomień i pod przykryciem dusimy całość ok. 15 min. Mieszamy od czasu do czasu.
Do garnka dodajemy przecier pomidorowy i musztardę, mieszamy dokładnie, ponownie
dusimy ok. 15 min.
Jeśli stwierdzimy, że płynu jest za mało można dolać więcej rosołu lub gorącej wody.
Na koniec kiedy mięso jest już miękkie, w miseczce mieszamy śmietanę z kilkoma łyżkami gorącego sosu, następnie wlewamy śmietanę do garnka, mieszamy, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Próbujemy i jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze ok. 2 min.
Strogonow jest gotowy.
Smacznego 🙂
Przepis na doskonałą i rozgrzewającą zupę gulaszową znajdziecie tutaj:
Przepis na pyszny Gulasz z czerwonym winem znajdziecie tutaj:
4 komentarze Ukryj
Czy zamiast polędwicy krzyżowej może być łata wołowa? Bardzo rzadko robię wołowinę,więc nie jestem zbyt dobra w jej przyrządzaniu, dlatego też to pytanie….
Pozdrawiam
Łata może być, ale Strogonow będzie się dłużej gotował. Można użyć również udziec wołowy, lepszy niż łata.
Pani Doroto, planuje zrobić strogonowa dla 20 osób. Ile potrzebuje mięsa? Podań przez Panią proporcje są dla ilu osób?
Pani Dominiko, ja liczę na 1 osobę ok. 120-140 g mięsa, wszystko zależy od tego czy danie jest podawane jako jedyne, czy jest jednym z wielu. W Pani przypadku zrobiłabym potrójną porcję, żeby być spokojną, a jeśli zostanie trochę Strogonowa zawsze można go zamrozić, ale przy 20 osobach, nie powinno zostać dużo potrawki.