Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Piersi z kurczaka w pysznym musztardowym sosie.
Kurczak Dijone, czyli łatwy pomysł na codzienny lub świąteczny obiad.
Mięso
Najczęściej do tego przepisu używam piersi z kurczaka, ale równie dobre będzie mięso z piersi indyka, lub polędwica wieprzowa.
Sos
Do tego dania niezbędny jest sos.
Do jego przygotowania używam szalotki i to właśnie tę cebulę polecam.
Szalotki są delikatne, słodsze od wszystkich innych cebul.
Dodatki
Kurczak podaję najczęściej z puree ziemniaczany, lub ziemniakami pieczonymi.
Nie mniej smaczne jest podanie kurczaka z makaronem, kluskami kładzionymi lub kopytkami.
Przechowywanie
Danie przechowuję w lodówce. PO całkowitym wystudzeniu i podzieleniu na porcje, można je również zamrozić.
Mrożąc kroję kurczaka w plastry, wkładam do pojemnika i zalewam porcją sosu, zamykam. Tak wstawiam do lodówki.
Rozmrażam wkładając do garnuszka i na malutkim ogniu podgrzewam przez ok. 10 min.
Można również rozmrażać piersi z sosem w kuchence mikrofalowej.
Pamiętaj tylko, aby uchylić wieczko pojemnika, żeby w czasie podgrzewania pojemnik nie wybuchł.
Polecam i życzę Ci smacznego 😀
Wpadnij na mój kanał YT
Domowe OBIADY zobacz
Kurczak Dijone
Składniki:
-
2 duże piersi z kurczaka (lub więcej)
-
1 łyżeczka pieprzu
-
1,5 łyżeczki soli
-
2-3 łyżki musztardy Dijone
-
1 łyżka masła olej
-
500 ml. bulionu
-
1 łyżka masła
-
2 średnie szalotki
-
1 łyżeczka musztardy Dijone
-
1 ząbek czosnku
-
sól i pieprz
-
2 płaskie łyżki mąki
-
gałązka świeżego rozmarynu
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:Piersi myję, wycieram. W misce łączę sól i pieprz, obtaczam w nich mięso. Odstawiam na 1-2 godz, lub na noc do lodówki. |
2
Done
|
Na patelni rozgrzewam masło i olej. Przekładam do naczynia żaroodpornego, razem z 1 łyżką masła. |
3
Done
|
Piekarnik rozgrzewam do 180 st.C. z termoobiegiemMięso wstawiam do piekarnika i piekę ok. 30 min. |
4
Done
|
Przygotowanie sosu: |
5
Done
|
Na podsmażoną szalotkę wsypuję mąkę, chwilę smażę, a następnie wlewam bulion i od razu mieszam. Na małym ogniu smażę całość kilka minut. Doprawiam solą i pieprzem. |
6
Done
|
Upieczone piersi z kurczaka wkładam do gorącego sosu, polewam nim mięso. Danie jest gotowe do podania. Smacznego 😀 |
7
Done
|
Jeden komentarz Ukryj
mięso w naczyniu żaroodpornym przykrywam folią spożywczą czy aluminiową. , bo potem do piekarnika i nie wiem czy piec pod folią aluminiową czy zdjąć spożywczą i piec bez