0 0
Kurczak Dijone – piersi z kurczaka w sosie musztardowym

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kurczak Dijone – piersi z kurczaka w sosie musztardowym

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Piersi z kurczaka w pysznym musztardowym sosie.

Kurczak Dijone, czyli łatwy pomysł na codzienny lub świąteczny obiad.

Mięso

Najczęściej do tego przepisu używam piersi z kurczaka, ale równie dobre będzie mięso z piersi indyka, lub polędwica wieprzowa.

 

Sos

Do tego dania niezbędny jest sos.
Do jego przygotowania używam szalotki i to właśnie tę cebulę polecam.
Szalotki są delikatne, słodsze od wszystkich innych cebul.

 

Dodatki

Kurczak podaję najczęściej z puree ziemniaczany, lub ziemniakami pieczonymi.

Puree ziemniaczane 

Ziemniaki Pieczone 

Nie mniej smaczne jest podanie kurczaka z makaronem, kluskami kładzionymi lub kopytkami.

 

Przechowywanie

Danie przechowuję w lodówce. PO całkowitym wystudzeniu i podzieleniu na porcje, można je również zamrozić.
Mrożąc kroję kurczaka w plastry, wkładam do pojemnika i zalewam porcją sosu, zamykam. Tak wstawiam do lodówki.
Rozmrażam wkładając do garnuszka i na malutkim ogniu podgrzewam przez ok. 10 min.

Można również rozmrażać piersi z sosem w kuchence mikrofalowej.
Pamiętaj tylko, aby uchylić wieczko pojemnika, żeby w czasie podgrzewania pojemnik nie wybuchł.

 

Polecam i życzę Ci smacznego  😀

 

Wpadnij na mój kanał YT 

 

 

 

Domowe OBIADY zobacz 

 

 

Kurczak Dijone

Składniki:

  • 2 duże piersi z kurczaka (lub więcej)

  • 1 łyżeczka pieprzu

  • 1,5 łyżeczki soli

  • 2-3 łyżki musztardy Dijone

  • 1 łyżka masła olej

 

  • 500 ml. bulionu

  • 1 łyżka masła

  • 2 średnie szalotki

  • 1 łyżeczka musztardy Dijone

  • 1 ząbek czosnku

  • sól i pieprz

  • 2 płaskie łyżki mąki

 

  • gałązka świeżego rozmarynu

 

(Visited 733 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Piersi myję, wycieram.

W misce łączę sól i pieprz, obtaczam w nich mięso.
Następnie smaruję je musztardą Dijone ze wszystkich stron (najłatwiej będzie zrobić to pędzlem).

Odstawiam na 1-2 godz, lub na noc do lodówki.

2
Done

Na patelni rozgrzewam masło i olej.
Piersi obsmażam na patelni z obu stron.

Przekładam do naczynia żaroodpornego, razem z 1 łyżką masła.
Naczynie przykrywam przykrywką lub folią spożywczą.

3
Done

Piekarnik rozgrzewam do 180 st.C. z termoobiegiem

Mięso wstawiam do piekarnika i piekę ok. 30 min.

4
Done

Przygotowanie sosu:

Szalotki kroję w średniej grubości półplasterki.

Na patelni rozgrzewam masłó i na nim podsmażam szalotki.
Po kilku minutach dodaję czosnek, mieszam i pod przykryciem duszę ok. 6-8 min.

5
Done

Na podsmażoną szalotkę wsypuję mąkę, chwilę smażę, a następnie wlewam bulion i od razu mieszam.
Sos zacznie gęstnieć.

Na małym ogniu smażę całość kilka minut.
Następnie dodaję musztardę, mieszam całość, aż składniki się połączą.
W trakcie dolewa bulion, aby sos ļył średnio gęsty.

Doprawiam solą i pieprzem.
Duszę pod przykryciem ok. 5-7,min.

6
Done

Upieczone piersi z kurczaka wkładam do gorącego sosu, polewam nim mięso.
Podgrzewam razem przez kilka minut.

Danie jest gotowe do podania.

Smacznego 😀

7
Done

Dorota

Strogonow
previous
Strogonow – Potrawka Wołowa w Sosie
next
Przyprawa Cajun – domowa przyprawa do mięs
Strogonow
previous
Strogonow – Potrawka Wołowa w Sosie
next
Przyprawa Cajun – domowa przyprawa do mięs

Jeden komentarz Ukryj

mięso w naczyniu żaroodpornym przykrywam folią spożywczą czy aluminiową. , bo potem do piekarnika i nie wiem czy piec pod folią aluminiową czy zdjąć spożywczą i piec bez

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »