Piersi z kurczaka w pysznym musztardowym sosie Dijone.
Kurczak Dijone, czyli łatwy pomysł na codzienny lub świąteczny obiad.
Mięso
Najczęściej do tego przepisu używam piersi z kurczaka, ale równie dobre będzie mięso z piersi indyka, lub polędwica wieprzowa.
Sos
Do tego dania niezbędny jest sos.
Do jego przygotowania używam szalotki i to właśnie tę cebulę polecam.
Szalotki są delikatne, słodsze od wszystkich innych cebul.
Wpadnij na mój kanał YT
Dodatki
Kurczak podaję najczęściej z puree ziemniaczany, lub ziemniakami pieczonymi.
Puree ziemniaczane
Ziemniaki Pieczone
Nie mniej smaczne jest podanie kurczaka z makaronem, kluskami kładzionymi lub kopytkami.
Przechowywanie
Danie przechowuję w lodówce. PO całkowitym wystudzeniu i podzieleniu na porcje, można je również zamrozić.
Mrożąc kroję kurczaka w plastry, wkładam do pojemnika i zalewam porcją sosu, zamykam. Tak wstawiam do lodówki.
Rozmrażam wkładając do garnuszka i na malutkim ogniu podgrzewam przez ok. 10 min.
Można również rozmrażać piersi z sosem w kuchence mikrofalowej.
Pamiętaj tylko, aby uchylić wieczko pojemnika, żeby w czasie podgrzewania pojemnik nie wybuchł.
Polecam i życzę Ci smacznego 😀
Domowe OBIADY zobacz

SKŁADNIKI
- 2 duże piersi z kurczaka (lub więcej)
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1,5 łyżeczki soli
- 2-3 łyżki musztardy Dijone
- 1 łyżka masła olej
- 500 ml. bulionu
- 1 łyżka masła
- 2 średnie szalotki
- 1 łyżeczka musztardy Dijone
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- 2 płaskie łyżki mąki
- gałązka świeżego rozmarynu
przygotowanie
Piersi myję, wycieram.
W misce łączę sól i pieprz, obtaczam w nich mięso.
Następnie smaruję je musztardą Dijone ze wszystkich stron (najłatwiej będzie zrobić to pędzlem).
Odstawiam na 1-2 godz, lub na noc do lodówki.
Na patelni rozgrzewam masło i olej.
Piersi obsmażam na patelni z obu stron.
Przekładam do naczynia żaroodpornego, razem z 1 łyżką masła.
Naczynie przykrywam przykrywką lub folią spożywczą.
PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO 180 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM
Mięso wstawiam do piekarnika i piekę ok. 30 min.
PRZYGOTOWANIE SOSU
Szalotki kroję w średniej grubości półplasterki.
Na patelni rozgrzewam masłó i na nim podsmażam szalotki.
Po kilku minutach dodaję czosnek, mieszam i pod przykryciem duszę ok. 6-8 min.
Na podsmażoną szalotkę wsypuję mąkę, chwilę smażę, a następnie wlewam bulion i od razu mieszam.
Sos zacznie gęstnieć.
Na małym ogniu smażę całość kilka minut.
Następnie dodaję musztardę, mieszam całość, aż składniki się połączą.
W trakcie dolewa bulion, aby sos był średnio gęsty.Doprawiam solą i pieprzem.
Duszę pod przykryciem ok. 5-7 min.
Upieczone piersi z kurczaka wkładam do gorącego sosu, polewam nim mięso.
Podgrzewam razem przez kilka minut.
Danie jest gotowe do podania.
1 komentarz
mięso w naczyniu żaroodpornym przykrywam folią spożywczą czy aluminiową. , bo potem do piekarnika i nie wiem czy piec pod folią aluminiową czy zdjąć spożywczą i piec bez