0 0
Drożdżówki z Budyniem – film

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Drożdżówki z Budyniem – film

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Drożdżówki z budyniem i kruszonką, są naprawdę idealne na deser, podwieczorek lub drugie śniadanie.
Pyszne w dniu pieczenia, ale ja najbardziej lubię je kolejnego dnia po przygotowaniu, kiedy i ciasto i budyń dokładnie wystygną. Drożdżówki są dość duże i sycące dlatego doskonale nadają się do zabrania ze sobą w podróż lub na piknik. Jestem ich wielką fanką bo są naprawdę przepyszne.

 

Nadzienie

Nadzienie z budyniu z dodatkiem masła jest jedwabiste i delikatne.

Doskonale nadaje się do nadziewania ciasta, trzeba je jednak przed przygotowanie drożdżówek dokładnie wystudzić,
aby budyń był sztywny, a nie płynny. Często przygotowuję nadzienie dzień przed pieczeniem drożdżówek, wstawiam na noc do lodówki i mam pewność, że będzie wystarczająco gęste.
Budyń potrzebuje ok. 2 godz, aby nadawać się do pieczenia. Najpierw godzinę studzę go na blacie, a następnie na kolejną godzinę wstawiam do lodówki, to wystarczy.

 

Kruszonka

Można upiec drożdżówki z kruszonką, lub z niej zrezygnować jeśli ktoś jej nie lubi.

Ja najczęściej robię większą ilość kruszonki i przechowuję ją w zamrażarce, a kiedy potrzebuję odrobinę do posypania drożdżówek lub ciasta, wyjmuję pojemnik i tylko posypuję okruchami wypiek.
Kruszonkę można przechowywać w zamrażarce do miesiąca, więc nie musicie za każdym razem robić jej na świeżo.

 

Ciasto Drożdżowe

Ciasto z tego przepisu doskonale nadaje się do zrobienia jagodzianek, lub innych drożdżówek z nadzieniem.

Można je również wykorzystać do przygotowania chałki.

Ciasto jest dość luźne, ale dziki temu długo zachowuje świeżość i jest bardzo puszyste i delikatne.
To jeden z moich ulubionych przepisów na ciasto drożdżowe i korzystam z niego bardzo często.

 

Bardzo polecam, spróbujcie nie będziecie żałować 😀

 

Drożdżówki z Budyniem i Kruszonką

 

 

Drożdżówki z Budyniem i Kruszonką

Składniki na ok. 9-10 sporych drożdżówek:

  • 500 g mąki pszennej tortowej

  • 150 g cukru

  • 20 g drożdży

  • 220 ml mleka

  • 80 g masła  rozpuszczonego

  • 1 jajko i 2 żółtka

 

Nadzienie budyniowe:

  • 300 ml. mleka

  • 4 łyżki cukru

  • 1 budyń śmietankowy

  • 2 łyżki masła

 

Kruszonka:

  • 40 g masła

  • 40 g mąki pszennej

  • 40 g cukru

  • skórka otarta z cytryny

 

  • 1 żółtko + 1 łyżka wody do posmarowania drożdżówek

 

Kruszonka

 

 

Przepisy na Drożdżówki 

(Visited 3 127 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Masa Budyniowa:

W garnuszku zagotowuję ok. 2/3 przygotowanego mleka z cukrem.
W pozostałym zimnym mleku rozrabiam budyń.

Kiedy mleko zaczyna się gotować wlewam budyń, od razu mieszam. Gotuję na małym ogniu przez 2-3 min.
Zdejmuję garnek z ognia, wkładam do budyniu masło, mieszam do całkowitego rozpuszczenia.

Budyń przekładam do miski, przykrywam folią spożywczą, aby nie powstał ,,kożuch". Odstawiam do całkowitego wystygnięcia.
Można zostawić w lodówce na noc.

2
Done

Ciasto Drożdżowe:

Do misy miksera wlewam mleko, dodaję po 1 łyżce mąki i cukru i rozkruszone drożdże, mieszam. Przykrywam, zostawiam na 10 min.
W ten sposób robię zaczyn do ciast drożdżowych.

3
Done

Do wyrośniętego zaczynu dodaję pozostałą mąkę, cukier, żółtka i jajko zaczynam wyrabiać mikserem z hakiem.
Kiedy wszystkie składniki się połączą wlewam przestudzone masło i wyrabiam.

W sumie ciasto wyrabiam ok. 7-8 min na średnich obrotach.
Wyłączam mikser, ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na 1-1,5 godz do wyrośnięcia.

4
Done

Przygotowanie drożdżówek:

Wyrośnięte ciasto drożdżowe wykładam na oprószony mąką blat.

Dzielę na 8-9 lub 10 części.
Ciasto jest lepiące więc często oprószam ręce niewielką ilością mąki.

Z kawałków ciasta formuję kulki.

5
Done

Następnie każdą kulkę rozpłaszczam na średniej wielkości placek, na środku kładę porcję (1-2 łyżeczki) budyniu.
Dokładnie zlepiam ciasto, aby budyń znalazł się w środku.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układam drożdżówki zlepieniem do dołu.

6
Done

Kiedy wszystkie drożdżówki są gotowe, przykrywam je ściereczką i zostawiam do podrośnięcia.

W międzyczasie rozgrzewam piekarnik do 175 st.C. z teroobiegiem.

Odkrywam drożdżówki, smaruję je żółtkiem wymieszanym z wodą i posypuję kruszonką.
Wstawiam do piekarnika.

7
Done

Piekarnik 175 st.C z termoobiegiem piekę 20-25 min.

Upieczone drożdżówki wyjmuję. Na chwilę zostawiam na blasze, a następnie przenoszę na kuchenną kratkę.
Zostawiam do całkowitego wystygnięcia.

Pyszne są delikatnie ciepłe, ale moim zdaniem najlepsze są kolejnego dnia po upieczeniu.
Smacznego 😀

8
Done

Kruszonka:

Masło wkładam na 10 min do zamrażarki.

Wyjmuję ścieram je na tarce, dodaję cukier, mąkę i skórkę z cytryny, rozcieram palcami aż powstaną okruchy.

Wstawiam do zamrażarki.

9
Done

Dorota

Makaron z Kurczakiem
previous
Kurczak po Chińsku z Makaronem Ryżowym
Pierogi z Jagodami Przepis
next
Pierogi z Jagodami – Borówkami
Makaron z Kurczakiem
previous
Kurczak po Chińsku z Makaronem Ryżowym
Pierogi z Jagodami Przepis
next
Pierogi z Jagodami – Borówkami

Jeden komentarz Ukryj

Świetna opcja do porannej lub popołudniowej kawki! Takie drożdżówki z budyniem powinny znakomicie sprawdzić się także w opcji na wynos np. na letnie wyjazdy. 🙂

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »