Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Drożdżówki z budyniem i kruszonką, są naprawdę idealne na deser, podwieczorek lub drugie śniadanie.
Pyszne w dniu pieczenia, ale ja najbardziej lubię je kolejnego dnia po przygotowaniu, kiedy i ciasto i budyń dokładnie wystygną. Drożdżówki są dość duże i sycące dlatego doskonale nadają się do zabrania ze sobą w podróż lub na piknik. Jestem ich wielką fanką bo są naprawdę przepyszne.
Nadzienie
Nadzienie z budyniu z dodatkiem masła jest jedwabiste i delikatne.
Doskonale nadaje się do nadziewania ciasta, trzeba je jednak przed przygotowanie drożdżówek dokładnie wystudzić,
aby budyń był sztywny, a nie płynny. Często przygotowuję nadzienie dzień przed pieczeniem drożdżówek, wstawiam na noc do lodówki i mam pewność, że będzie wystarczająco gęste.
Budyń potrzebuje ok. 2 godz, aby nadawać się do pieczenia. Najpierw godzinę studzę go na blacie, a następnie na kolejną godzinę wstawiam do lodówki, to wystarczy.
Kruszonka
Można upiec drożdżówki z kruszonką, lub z niej zrezygnować jeśli ktoś jej nie lubi.
Ja najczęściej robię większą ilość kruszonki i przechowuję ją w zamrażarce, a kiedy potrzebuję odrobinę do posypania drożdżówek lub ciasta, wyjmuję pojemnik i tylko posypuję okruchami wypiek.
Kruszonkę można przechowywać w zamrażarce do miesiąca, więc nie musicie za każdym razem robić jej na świeżo.
Ciasto Drożdżowe
Ciasto z tego przepisu doskonale nadaje się do zrobienia jagodzianek, lub innych drożdżówek z nadzieniem.
Można je również wykorzystać do przygotowania chałki.
Ciasto jest dość luźne, ale dziki temu długo zachowuje świeżość i jest bardzo puszyste i delikatne.
To jeden z moich ulubionych przepisów na ciasto drożdżowe i korzystam z niego bardzo często.
Bardzo polecam, spróbujcie nie będziecie żałować 😀
Drożdżówki z Budyniem i Kruszonką
Składniki na ok. 9-10 sporych drożdżówek:
500 g mąki pszennej tortowej
150 g cukru
20 g drożdży
220 ml mleka
80 g masła rozpuszczonego
1 jajko i 2 żółtka
Nadzienie budyniowe:
300 ml. mleka
4 łyżki cukru
1 budyń śmietankowy
2 łyżki masła
Kruszonka:
40 g masła
40 g mąki pszennej
40 g cukru
skórka otarta z cytryny
1 żółtko + 1 łyżka wody do posmarowania drożdżówek
Przepisy na Drożdżówki
Steps
1 Done | Masa Budyniowa:W garnuszku zagotowuję ok. 2/3 przygotowanego mleka z cukrem. Kiedy mleko zaczyna się gotować wlewam budyń, od razu mieszam. Gotuję na małym ogniu przez 2-3 min. Budyń przekładam do miski, przykrywam folią spożywczą, aby nie powstał ,,kożuch". Odstawiam do całkowitego wystygnięcia. |
2 Done | Ciasto Drożdżowe: |
3 Done | Do wyrośniętego zaczynu dodaję pozostałą mąkę, cukier, żółtka i jajko zaczynam wyrabiać mikserem z hakiem. W sumie ciasto wyrabiam ok. 7-8 min na średnich obrotach. |
4 Done | Przygotowanie drożdżówek: |
5 Done | |
6 Done | |
7 Done | Piekarnik 175 st.C z termoobiegiem piekę 20-25 min. |
8 Done | Kruszonka: |
9 Done |
Jeden komentarz Ukryj
Świetna opcja do porannej lub popołudniowej kawki! Takie drożdżówki z budyniem powinny znakomicie sprawdzić się także w opcji na wynos np. na letnie wyjazdy. 🙂