Drożdżówki z budyniem i kruszonką, są naprawdę idealne na deser, podwieczorek lub drugie śniadanie.
Pyszne w dniu pieczenia, ale ja najbardziej lubię je kolejnego dnia po przygotowaniu, kiedy i ciasto i budyń dokładnie wystygną. Drożdżówki są dość duże i sycące dlatego doskonale nadają się do zabrania ze sobą w podróż lub na piknik. Jestem ich wielką fanką bo są naprawdę przepyszne.
Nadzienie
Nadzienie z budyniu z dodatkiem masła jest jedwabiste i delikatne.
Doskonale nadaje się do nadziewania ciasta, trzeba je jednak przed przygotowanie drożdżówek dokładnie wystudzić,
aby budyń był sztywny, a nie płynny. Często przygotowuję nadzienie dzień przed pieczeniem drożdżówek, wstawiam na noc do lodówki i mam pewność, że będzie wystarczająco gęste.
Budyń potrzebuje ok. 2 godz, aby nadawać się do pieczenia. Najpierw godzinę studzę go na blacie, a następnie na kolejną godzinę wstawiam do lodówki, to wystarczy.
Kruszonka
Można upiec drożdżówki z kruszonką, lub z niej zrezygnować jeśli ktoś jej nie lubi.
Ja najczęściej robię większą ilość kruszonki i przechowuję ją w zamrażarce, a kiedy potrzebuję odrobinę do posypania drożdżówek lub ciasta, wyjmuję pojemnik i tylko posypuję okruchami wypiek.
Kruszonkę można przechowywać w zamrażarce do miesiąca, więc nie musicie za każdym razem robić jej na świeżo.
Ciasto Drożdżowe
Ciasto z tego przepisu doskonale nadaje się do zrobienia jagodzianek, lub innych drożdżówek z nadzieniem.
Można je również wykorzystać do przygotowania chałki.
Ciasto jest dość luźne, ale dziki temu długo zachowuje świeżość i jest bardzo puszyste i delikatne.
To jeden z moich ulubionych przepisów na ciasto drożdżowe i korzystam z niego bardzo często.
Bardzo polecam, spróbujcie nie będziecie żałować 😀
Do misy miksera wlewam mleko, dodaję po 1 łyżce mąki i cukru i rozkruszone drożdże, mieszam. Przykrywam, zostawiam na 10 min.
W ten sposób robię zaczyn do ciast drożdżowych.
Do wyrośniętego zaczynu dodaję pozostałą mąkę, cukier, żółtka i jajko zaczynam wyrabiać mikserem z hakiem.
Kiedy wszystkie składniki się połączą wlewam przestudzone masło i wyrabiam.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe wykładam na oprószony mąką blat. Dzielę na 8-9 lub 10 części.
Następnie każdą kulkę rozpłaszczam na średniej wielkości placek, na środku kładę porcję (1-2 łyżeczki) budyniu.
Dokładnie zlepiam ciasto, aby budyń znalazł się w środku.
Kiedy wszystkie drożdżówki są gotowe, przykrywam je ściereczką i zostawiam do podrośnięcia.

SKŁADNIKI
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 150 g cukru
- 20 g drożdży
- 220 ml mleka
- 80 g masła rozpuszczonego
- 1 jajko i 2 żółtka
- Nadzienie budyniowe:
- 300 ml. mleka
- 4 łyżki cukru
- 1 budyń śmietankowy
- 2 łyżki masła
- Kruszonka:
- 40 g masła
- 40 g mąki pszennej
- 40 g cukru
- skórka otarta z cytryny
- 1 żółtko + 1 łyżka wody do posmarowania drożdżówek
przygotowanie
MASA BUDYNIOWA
W garnuszku zagotowuję ok. 2/3 przygotowanego mleka z cukrem.
W pozostałym zimnym mleku rozrabiam budyń.
Kiedy mleko zaczyna się gotować wlewam budyń, od razu mieszam. Gotuję na małym ogniu przez 2-3 min.
Zdejmuję garnek z ognia, wkładam do budyniu masło, mieszam do całkowitego rozpuszczenia.
Budyń przekładam do miski, przykrywam folią spożywczą, aby nie powstał ,,kożuch". Odstawiam do całkowitego wystygnięcia.
Można zostawić w lodówce na noc.
CIASTO DROŻDŻOWE:
Do misy miksera wlewam mleko, dodaję po 1 łyżce mąki i cukru i rozkruszone drożdże, mieszam. Przykrywam, zostawiam na 10 min.
W ten sposób robię zaczyn do ciast drożdżowych.
Do misy miksera wlewam mleko, dodaję po 1 łyżce mąki i cukru i rozkruszone drożdże, mieszam. Przykrywam, zostawiam na 10 min.
W ten sposób robię zaczyn do ciast drożdżowych.
PRZYGOTOWANIE DROŻDŻÓWEK
Wyrośnięte ciasto drożdżowe wykładam na oprószony mąką blat.
Dzielę na 8-9 lub 10 części.
Ciasto jest lepiące więc często oprószam ręce niewielką ilością mąki.
Z kawałków ciasta formuję kulki.
Następnie każdą kulkę rozpłaszczam na średniej wielkości placek, na środku kładę porcję (1-2 łyżeczki) budyniu.
Dokładnie zlepiam ciasto, aby budyń znalazł się w środku.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układam drożdżówki zlepieniem do dołu.
Kiedy wszystkie drożdżówki są gotowe, przykrywam je ściereczką i zostawiam do podrośnięcia.
W międzyczasie rozgrzewam piekarnik do 175 st.C. z teroobiegiem.
Odkrywam drożdżówki, smaruję je żółtkiem wymieszanym z wodą i posypuję kruszonką.
Wstawiam do piekarnika.
PIEKARNIK 175 ST.C Z TERMOOBIEGIEM PIEKĘ 20-25 MIN.
Upieczone drożdżówki wyjmuję. Na chwilę zostawiam na blasze, a następnie przenoszę na kuchenną kratkę.
Zostawiam do całkowitego wystygnięcia.
Pyszne są delikatnie ciepłe, ale moim zdaniem najlepsze są kolejnego dnia po upieczeniu.
KRUSZONKA
Masło wkładam na 10 min do zamrażarki.
Wyjmuję ścieram je na tarce, dodaję cukier, mąkę i skórkę z cytryny, rozcieram palcami aż powstaną okruchy.
Wstawiam do zamrażarki.
Notes
Składniki na ok. 9-10 sporych drożdżówek:
Przepisy na Drożdżówki
1 komentarz
Świetna opcja do porannej lub popołudniowej kawki! Takie drożdżówki z budyniem powinny znakomicie sprawdzić się także w opcji na wynos np. na letnie wyjazdy. 🙂