Kurczak po Chińsku z makaronem Ryżowym

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kurczak po Chińsku z makaronem Ryżowym

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share
Kurczak po chińsku z dużą ilością chrupiących warzyw.
Jeśli uda się Wam znaleźć w sklepie lub na bazarze kapustę bok choy, kupcie ją koniecznie, nadaje potrawie bardzo świeży i orientalny smak. Kapustę dodaje się w ostatniej chwili, potrzebuje zaledwie kilku minut w cieple, aby zmięknąć.
Nie gotujcie warzyw długo, niech pozostaną lekko twarde i zachowają świeży kolor.
Makaron ryżowy przygotowuje się bardzo szybko, nie wymaga gotowania, więc można przygotować go w ostatniej chwili, kiedy wrzucicie kapustę do kurczaka.
Bok choy można oczywiście pominąć i bez niej kurczak jest pyszny.
Polecam.
chin-25CC-2581ski-kurczak

Kurczak po Chińsku z Warzywami

Składniki:

  • 500 gr piersi z kurczaka bez skóry
  • ok. 120 gr pędów bambusa w zalewie
  • 2 marchewki
  • 1 średnia czerwona papryka
  • 2 duże cebulki dymki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • Kilka liści kapusty bok choy
  • 4 cm świeżego korzenia imbiru
  • Olej arachidowy lub zwykły rzepakowy do smażenia
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 paczka makaronu ryżowego (u mnie ToaTao)

Na marynatę:

  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka wina ryżowego
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzanej
  • 1 białko
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

Sposób przygotowania:

Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w średnią kostkę.

Przygotować marynatę. 
W szklanej misce połączyć wszystkie składniki marynaty, dokładnie wymieszać. Włożyć do marynaty kurczaka, wymieszać tak aby każdy kawałek pokrył się przyprawami. Odstawić na min. 1h lub na noc.

Warzywa myjemy, marchewkę obieramy, z papryki usuwamy nasiana, imbir obieramy i kroimy w cienkie paseczki.
Marchewkę, dymkę, paprykę i selera kroimy w średniej grubości, ukośne plasterki. Kapustę kroimy na średnie paski.
Bambus osączamy z zalewy, najlepiej na sitku. Odstawiamy.

W woku lub głębokiej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju (musi być bardzo gorący), wkładamy kurczaka i obsmażamy ze wszystkich stron ok 6-7 min. Kiedy kurczak jest już prawie gotowy wrzucamy do niego warzywa i imbir (bez kapusty), mieszamy dokładnie i smażymy przez 2 min, mieszając. Wlewamy bulion, doprowadzamy do zagotowania, mieszamy i gotujemy całość kolejne 2 min. Następnie wlewamy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 1/4 szklance wody. Mieszamy do chwili kiedy sos zgęstnieje, ok. 2 min. Wyłączamy grzanie pod patelnią, wrzucamy kapustę, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy.

W międzyczasie, gotujemy wodę. 
Do dużej szklanej miski wkładamy makaron ryżowy, zalewamy wrzątkiem, dodajemy 1/2 łyżeczki soli, mieszamy.  Miskę przykrywamy i czekamy 3 min. Odkrywamy, mieszamy makaron. Przelewamy prze sito, pozostawiamy, aby chwilę obciekł.

Makaron dzielimy na porcje, podajemy z przygotowanym kurczakiem i warzywami. Posypujemy świeżą kolendrą lub natką pietruszki.

Smacznego.

 

 

 

kurczaka-po-chin-25CC-2581sku

Warzywa kroimy niezbyt drobno, żeby nie ugotowały się zbyt szybko i pozostały chrupiące.

 

 

Więcej przepisów na dania z KURCZAKA znajdziecie tutaj:

Kurczak z Grilla

 

 

 

(Visited 202 times, 1 visits today)

Dorota

Placki z Dyni
previous
Placki z Dyni – krok po kroku
next
Lazania
Placki z Dyni
previous
Placki z Dyni – krok po kroku
next
Lazania

8 komentarzy Ukryj

Tak naprawdę niczego innego, ale z winem ryżowym jest problem chyba, że upoluje się je w sklepie internetowym. Ja kiedy nie mam wina daję czystą wódkę.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię