0 0
Piersi Kurczaka Pieczone z Warzywami – film

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Piersi Kurczaka Pieczone z Warzywami – film

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Piersi kurczaka pieczone z dużą ilością warzyw. Obiad prosty, że prościej już się nie da.

Tego kurczaka robię często wiosną i latem, kiedy warzywa są młode, soczyste i jest ich duża różnorodność.

Warzywa

Używam naszych ulubionych warzyw papryki, marchewki, bakłażana, cukinii i sporej ilości cebuli. Nie są to oczywiście wszystkie warzywa z jakich korzystam, często dodaję rownież pietruszkę, a nawet młode, małe ziemniaki.

Mięso

Lubię korzystać z piersi kurczaka, lub indyka. Można również w podobny sposób upiec inne części drobiu, ćwiartki, udka lub podudzia. Mięso może być z kością lub wyluzowane.

 

Przechowywanie

Jeśli nie zjecie całej porcji jednego dnia, mięso i warzywa przechowuję w lodówce. Następnego dnia po prosty odsmażam warzywa razem z kurczakiem na patelni. Przez 10 min. na małym ogniu i pod przykryciem podgrzewam danie, od czasu do czasu obracam kurczaka.

Warzywa i kurczaka doskonale smakuje z dodatkiem domowego sosu koperkowego, który robię ze zmiażdżonego czosnku, pieprzu, 2-3 łyżek śmietany i 1-2 łyżek majonezu. Wszystkie składniki mieszam, wstawiam na godzinę do lodówki. Przed podaniem dodaję drobniutko posiekany koperek, mieszam.
Doskonały dodatek. Również przechowuję w lodowce.

 

Bardzo polecam i życzę Wam smacznego 😀

 

Piersi z Kurczaka z Warzywami

Składniki:

  • 3 piersi z kurczaka (czyli 6 połówek)

 

Marynata:

  • 1 łyżeczka soli

  • 2 duże ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej

  • 1 łyżeczka papryki ostrej

  • 1 łyżeczka pieprzu

  • 2-3 łyżki oliwy

 

Warzywa:

  • 3-4 marchewki

  • kawałek selera

  • 2 papryki

  • 1 duży bakłażan

  • 1 duża cukinia

  • 2 szalotki

  • 2-3 czerwone cebule

 

 

 

Przepisy na dania z KURCZAKA

 

 

 

 

Pomysły na DOMOWY OBIAD

(Visited 3 287 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Mięso myję, osuszam.
Piersi od góry nacinam w kratkę. Nie przecinam na wylot.

Polędwiczki zostawiam bez nacinania.

2
Done

Marynata:

W sporym naczyniu mieszam, oliwę z przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i sokiem z cytryny.
Mieszam dokładnie, powstanie gęsta pasta.

3
Done

Piersi z kurczaka bardzo dokładnie obtaczam w marynacie.
Przykrywam i odstawiam na 1-2 godz w chłodne miejsce.

Najczęściej zostawiam na całą noc w lodówce.

4
Done

Warzywa:

Warzywa obieram, kroję w średniej wielkości kostkę.
Cebulę i szalotkę obieram i kroję na 4 części.

Bakłażana kroję w kostkę wkładam do osobnej miski, posypuję solą, odstawiam na 10 min.
Po tym czasie bakłażan puści sok, odsączam go na sitku lub wycieram w ręcznik papierowy.
Bakłażana osuszam możliwie dokładanie.

5
Done

Blachę do pieczenia z piekarnika wykładam papierem do pieczenia.

Na papier wykładam wszystkie warzywa.
Między warzywami układam kurczaka (ja zawsze nacięciami do góry), mięso można przykryć warzywami.
Całość polewam pozostałą marynatą.

6
Done

Piekarnik rozgrzewam do 195 st.C. z termoobiegiem piekę 45-50 min.

Blachę wstawiam do gorącego piekarnika.

Piekę 45-50 min do zrumienienia i miękkości warzyw.
Wyjmuję, odstawiam na 5 min, a następnie podaję.

Smacznego 😀

7
Done

Dorota

Sos z Kurek
previous
Sos z Kurek do Mięs i Makaronów
Makaron z Kurczakiem
next
Kurczak po Chińsku z Makaronem Ryżowym
Sos z Kurek
previous
Sos z Kurek do Mięs i Makaronów
Makaron z Kurczakiem
next
Kurczak po Chińsku z Makaronem Ryżowym

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »