Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Piersi kurczaka pieczone z dużą ilością warzyw. Obiad prosty, że prościej już się nie da.
Tego kurczaka robię często wiosną i latem, kiedy warzywa są młode, soczyste i jest ich duża różnorodność.
Warzywa
Używam naszych ulubionych warzyw papryki, marchewki, bakłażana, cukinii i sporej ilości cebuli. Nie są to oczywiście wszystkie warzywa z jakich korzystam, często dodaję rownież pietruszkę, a nawet młode, małe ziemniaki.
Mięso
Lubię korzystać z piersi kurczaka, lub indyka. Można również w podobny sposób upiec inne części drobiu, ćwiartki, udka lub podudzia. Mięso może być z kością lub wyluzowane.
Przechowywanie
Jeśli nie zjecie całej porcji jednego dnia, mięso i warzywa przechowuję w lodówce. Następnego dnia po prosty odsmażam warzywa razem z kurczakiem na patelni. Przez 10 min. na małym ogniu i pod przykryciem podgrzewam danie, od czasu do czasu obracam kurczaka.
Warzywa i kurczaka doskonale smakuje z dodatkiem domowego sosu koperkowego, który robię ze zmiażdżonego czosnku, pieprzu, 2-3 łyżek śmietany i 1-2 łyżek majonezu. Wszystkie składniki mieszam, wstawiam na godzinę do lodówki. Przed podaniem dodaję drobniutko posiekany koperek, mieszam.
Doskonały dodatek. Również przechowuję w lodowce.
Bardzo polecam i życzę Wam smacznego 😀
Piersi z Kurczaka z Warzywami
Składniki:
-
3 piersi z kurczaka (czyli 6 połówek)
Marynata:
-
1 łyżeczka soli
-
2 duże ząbki czosnku
-
1 łyżeczka papryki słodkiej
-
1 łyżeczka papryki ostrej
-
1 łyżeczka pieprzu
-
2-3 łyżki oliwy
Warzywa:
-
3-4 marchewki
-
kawałek selera
-
2 papryki
-
1 duży bakłażan
-
1 duża cukinia
-
2 szalotki
-
2-3 czerwone cebule
Przepisy na dania z KURCZAKA
Pomysły na DOMOWY OBIAD
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania: |
2
Done
|
Marynata: |
3
Done
|
|
4
Done
|
Warzywa:Warzywa obieram, kroję w średniej wielkości kostkę. Bakłażana kroję w kostkę wkładam do osobnej miski, posypuję solą, odstawiam na 10 min. |
5
Done
|
|
6
Done
|
Piekarnik rozgrzewam do 195 st.C. z termoobiegiem piekę 45-50 min. |
7
Done
|