• Home
  • Ciasta
  • Makowiec Krucho-Drożdżowy przepis z filmem
0 0
Makowiec Krucho-Drożdżowy przepis z filmem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Makowiec Krucho-Drożdżowy przepis z filmem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Postanowiłam, że te święta będą w moim domu najbardziej tradycyjne i staropolskie jak to tylko możliwe. Wyjęłam wszystkie stare i bardzo stare książki kucharskie, zaznaczyłam w nich wszelkie przepisy, które do tej tylko planowałam wykorzystać.

Tak więc zaczynam do ciasta, które do złudzenia przypomina tradycyjny makowiec, ale tak naprawdę nazywa się ,,makownik” i jest przygotowane z masy makowej i bardzo prostego do przygotowania ciasta krucho-drożdżowego.

Ciasto krucho-drożdżowe jest idealnym, dla wszystkich którzy nie lubią, lub odrobinę obawiają się przygotowywania tradycyjnego ciasta drożdżowego.  Tego co wiąże się z przygotowaniem,  czyli wyrastania, robienia zaczynu i długiego wyrabiania.

Ciasto krucho-drożdżowe robi się niezwykle łatwo, a użyć je można nie tylko do przygotowania makownika, czy innych ciast, ale również do wypieków słonych. Ciasto jest więc uniwersalne i bardzo proste do zrobienia.

Smacznego 🙂

 

Makownik z Krucho-Drożdżowy

 

 

Filmy i przepisy na ŚWIĘTA 🎄

 

 




 

Makowiec na Cieście Krucho-Drożdżowym

Składniki na makownik:

Na ciasto:
  • 150 g zimnego masła

  • 400 g mąki pszennej tortowej

  • 2 jajka

  • 2 żółtka

  • 2 czubate łyżki cukru pudru

  • 1 cukier waniliowy

  • 50 g świeżych drożdży

  • 3 łyżki śmietany (18%) lub jogurtu greckiego (u mnie jogurt)

Ponadto:

Do masy kupnej dodatkowo:

  • po 50 g – rodzynek, żurawiny, suszonych moreli, siekanych orzechów, itp. 

  • 2 łyżki płynnego miodu 

 

Przepisy na Makowce

 

Sposób przygotowania:

W miseczce rozrobić drożdże ze śmietaną lub jogurtem, mieszamy do chwili kiedy powstanie jednolita masa. Odstawić.

W malakserze lub na stolnicy dokładnie posiekać masło z mąką, cukrem, cukrem waniliowym, jajkami i śmietaną z drożdżami.
Siekać do chwili, kiedy powstanie jednolite, mokre i lepkie ciasto.

 

Stolnicę posypać mąką. Ciasto zagniatać do chwili, kiedy przestanie się lepić i stanie się zwarte
i sprężyste.
Nie posypujmy zbyt dużo mąki, tylko tyle żeby ciasto przestało by lepkie.

 

Ciasto rozwałkowujemy na placek/prostokąt średniej grubości  ok. 1 cm.
Na środek wykładamy masę makową, zostawiamy ok. 2-3 cm czystego ciasta z każdej strony.

 

Zwijamy ciasto w roladę tak, żeby łączenie znalazło się na spodzie ciasta.

 

Nakłuwamy drewnianym patyczkiem lub widelcem. Smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką. 

 

Odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 20-30 min.

 

Nagrzewamy piekarnik do 175 st.C. z termoobiegiem. 

 

Wstawiamy ciasto do gorącego piekarnika i pieczemy ok. 35 min do zrumienienia. Sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

Wyjmujemy i studzimy na kuchennej kratce w formie prze ok. 30 min., następnie wyjmujemy i studzimy całkowicie.

Zimny makownik można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.

 

 

Masa makowa:

Przygotować masę makową z tego przepisu lub użyć kupnej masy makowej.

 

Kupną masę makową przełożyć do miski, dodać do niej miód i posiekane drobno bakalie. Dokładnie wymieszać.

Smacznego 🙂

 

  • Makownik z Krucho-Drożdżowy
  • Makownik z Krucho-Drożdżowy
  • Makowec Domowy
  • Makownik - Makowiec

 

  • makowiec-1
  • makowiec-2
  • makowiec-3
  • makowiec-4
  • makowiec-5
  • makowiec-6
  • makowiec-7

 

 

 

(Visited 7 807 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Krajanka Piernikowa bardzo miękka – film
Chili z Mięsa Mielonego
next
Chili Con Carne – Najlepszy Klasyczny Przepis
previous
Krajanka Piernikowa bardzo miękka – film
Chili z Mięsa Mielonego
next
Chili Con Carne – Najlepszy Klasyczny Przepis

5 komentarzy Ukryj

czy mogłabym poprosić o podanie proporcji na lukier? ten na makowcu wygląda obłędnie, a moje poprzednie podejścia do lukru kończyły się tym, że zaraz wsiąkał w ciasto:(

Ja zawsze robię gęsty lukier najczęściej na 1 szkl. cukru pudru dodaję 2-2,5 łyżki płynu (sok cytrynowy, ciepłe mleko lub gorącą wodę), mieszam do połączenia składników. Konsystencja powinna przypominać gęstą śmietanę lub być tylko odrobinę rzadsza. Najlepiej jest lukrować lekko ciepłe lub zimne ciasto, a lukier powinien spływać po nim bardzo wolno 🙂

Makowiec w ogóle dość długo jest świeży i wilgotny, a ten moim zdaniem jeszcze dłużej niż czyste drożdżowe 🙂

Pięknie dziękuję za odpowiedź, za chwilę poświęconą:)
Zarobiłam ciasto, ale chyba wyszło mi ciut za luźne, poza tym robiłam swoją masę makową, sporo jej wyszło, oj chyba popęka mi, ale potem zakryje lukrem:)

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »