Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Krajanka Piernikowa, pyszne i bardzo łatwe kawałki piernikowego ciasta polane lukrem.
Krajankę robi się bardzo szybko. Ciasteczka są od razu miękkie, nie twardnieją, więc można je zrobić na chwilę przed świętami.
Do lukrowania potrzeba dużo lukru, więc kupcie przynajmniej 500 g cukru pudru, bo wykorzystacie sporą jego ilość.
Przyprawa Piernikowa
Do przygotowania krajanki piernikowej używam swoje domowej przyprawy piernikowej, przepis znajdziesz tutaj 👉 PRZYPRAWA Korzenna do Pierników.
Można jednak użyć również tej kupionej, ale wtedy dodajcie jej nieco więcej, ok. 4 łyżeczek.
Bardzo polecam, pierniczki są pyszne i mięciutkie.
Przechowuję je w szczelnej puszce.
Polecam ☺️
Przepisy na Święta
🎄🎄🎄
Krajanka Piernikowa
Składniki na średnią porcję:
-
135 g miodu naturalnego
-
75 g masła
-
75 g cukru
-
1 jajko (M)
-
300 g mąki pszennej tortowej
-
1 łyżka kakao
-
3 łyżeczki przyprawy piernikowej (u mnie domowa)
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
0,5 łyżeczki sody
Lukier
-
500 g cukru pudru
-
sok z połowy cytryny
-
wrzątek
Przepisy na PIERNIKI
🧡🧡🧡
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:W garnuszku podgrzewam miód, cukier i masło do chwili kiedy masło i cukier się rozpuszczą. Na średnim ogniu mieszając. Nie zagotowuję. |
2
Done
|
W misie miksera łączę mąkę, przyprawę piernikową, kakao, proszek, sodę mieszam. Do suchych składników wlewam mokre, dodaję jajko i zaczynam wyrabiać płaską końcówką. |
3
Done
|
Piekarnik rozgrzewam do 175 st.C. z termoobiegiem. |
4
Done
|
Ciepłe jeszcze ciasto kroję na średnie kawałki, kształt nie jest ważny. Zimne kawałki piernika obtaczam w lukrze ze wszystkich stron. Polukrowane pierniki odkładam na kratkę i pozostawiam do całkowitego zastygnięcia. |
5
Done
|
Przygotowanie lukru:Do miski wsypuję cukier puder, wyciskam sok z cytryny, mieszam. |
6
Done
|