Krajanka Piernikowa bardzo miękka – film

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Krajanka Piernikowa bardzo miękka – film

  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

Krajanka Piernikowa, pyszne i bardzo łatwe kawałki piernikowego ciasta polane lukrem.

Krajankę robi się bardzo szybko. Ciasteczka są od razu miękkie, nie twardnieją, więc można je zrobić na chwilę przed świętami.

Do lukrowania potrzeba dużo lukru, więc kupcie przynajmniej 500 g cukru pudru, bo wykorzystacie sporą jego ilość.

 

Przyprawa Piernikowa

Do przygotowania krajanki piernikowej używam swoje domowej przyprawy piernikowej, przepis znajdziesz tutaj 👉 PRZYPRAWA Korzenna do Pierników.
Można jednak użyć również tej kupionej, ale wtedy dodajcie jej nieco więcej, ok. 4 łyżeczek.

 

Bardzo polecam, pierniczki są pyszne i mięciutkie.

Przechowuję je w szczelnej puszce.

Polecam ☺️

 

Przepisy na Święta 
🎄🎄🎄

 

 

Krajanka Piernikowa

 

Składniki na średnią porcję:

  • 135 g miodu naturalnego

  • 75 g masła

  • 75 g cukru

  • 1 jajko (M)

  • 300 g mąki pszennej tortowej

  • 1 łyżka kakao

  • 3 łyżeczki przyprawy piernikowej (u mnie domowa)

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 0,5 łyżeczki sody

 

Lukier

  • 500 g cukru pudru

  • sok z połowy cytryny

  • wrzątek

 

 

 

 

 

 

Przepisy na PIERNIKI 
🧡🧡🧡

 

(Visited 590 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

W garnuszku podgrzewam miód, cukier i masło do chwili kiedy masło i cukier się rozpuszczą. Na średnim ogniu mieszając. Nie zagotowuję.
Zdejmuję z ognia, odstawiam, aby całość lekko przestygła.

2
Done

W misie miksera łączę mąkę, przyprawę piernikową, kakao, proszek, sodę mieszam.

Do suchych składników wlewam mokre, dodaję jajko i zaczynam wyrabiać płaską końcówką.
Powstanie jednolite i dość gęste ciasto.

3
Done

Piekarnik rozgrzewam do 175 st.C. z termoobiegiem.

Formę u mnie 26x23 cm, wykładam papierem do pieczenia.

Ciasto wkładam do formy, wyrównuję.

Piekę ok. 18 min, do suchego patyczka. Ciasto powinno być upieczone, ale nie wysuszone.
Wyjmuję z piekarnika. Studzę chwilę na kuchennej kratce.

4
Done

Ciepłe jeszcze ciasto kroję na średnie kawałki, kształt nie jest ważny.
Pozostawiam pokrojone ciasto na kuchennej kratce do całkowitego wystudzenia.

Zimne kawałki piernika obtaczam w lukrze ze wszystkich stron.
Ja robię to przy pomocy 2 widelców.

Polukrowane pierniki odkładam na kratkę i pozostawiam do całkowitego zastygnięcia.

5
Done

Przygotowanie lukru:

Do miski wsypuję cukier puder, wyciskam sok z cytryny, mieszam.
Następnie reguluję gęstość lukru za pomocą dolewanego w niewielkich ilościach wrzątku. Mieszam bardzo dokładnie.

6
Done

Dorota

Boczek rolowany
previous
Rolada z Boczku najlepszy przepis
next
Makowiec Krucho-Drożdżowy przepis z filmem
Boczek rolowany
previous
Rolada z Boczku najlepszy przepis
next
Makowiec Krucho-Drożdżowy przepis z filmem

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »