Krajanka Piernikowa, pyszne i bardzo łatwe kawałki piernikowego ciasta polane lukrem.
Krajankę robi się bardzo szybko. Ciasteczka są od razu miękkie, nie twardnieją, więc można je zrobić na chwilę przed świętami.
Do lukrowania potrzeba dużo lukru, więc kupcie przynajmniej 500 g cukru pudru, bo wykorzystacie sporą jego ilość.
Przyprawa Piernikowa
Do przygotowania krajanki piernikowej używam swoje domowej przyprawy piernikowej, przepis znajdziesz tutaj 👉 PRZYPRAWA Korzenna do Pierników.
Można jednak użyć również tej kupionej, ale wtedy dodajcie jej nieco więcej, ok. 4 łyżeczek.
Bardzo polecam, pierniczki są pyszne i mięciutkie.
Przechowuję je w szczelnej puszce.
Polecam ☺️
Przepisy na Święta
🎄🎄🎄

SKŁADNIKI
- 135 g miodu naturalnego
- 75 g masła
- 75 g cukru
- 1 jajko (M)
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka kakao
- 3 łyżeczki przyprawy piernikowej (u mnie domowa)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- Lukier
- 500 g cukru pudru
- sok z połowy cytryny
- wrzątek
przygotowanie
W garnuszku podgrzewam miód, cukier i masło do chwili kiedy masło i cukier się rozpuszczą. Na średnim ogniu mieszając. Nie zagotowuję.
Zdejmuję z ognia, odstawiam, aby całość lekko przestygła.
W misie miksera łączę mąkę, przyprawę piernikową, kakao, proszek, sodę mieszam.
Do suchych składników wlewam mokre, dodaję jajko i zaczynam wyrabiać płaską końcówką.
Powstanie jednolite i dość gęste ciasto.
PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO 175 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM.
Formę u mnie 26x23 cm, wykładam papierem do pieczenia.
Ciasto wkładam do formy, wyrównuję.
Piekę ok. 18 min, do suchego patyczka. Ciasto powinno być upieczone, ale nie wysuszone.
Wyjmuję z piekarnika. Studzę chwilę na kuchennej kratce.
Ciepłe jeszcze ciasto kroję na średnie kawałki, kształt nie jest ważny.
Pozostawiam pokrojone ciasto na kuchennej kratce do całkowitego wystudzenia.
Zimne kawałki piernika obtaczam w lukrze ze wszystkich stron.
Ja robię to przy pomocy 2 widelców.
Polukrowane pierniki odkładam na kratkę i pozostawiam do całkowitego zastygnięcia.
PRZYGOTOWANIE LUKRU
Do miski wsypuję cukier puder, wyciskam sok z cytryny, mieszam.
Następnie reguluję gęstość lukru za pomocą dolewanego w niewielkich ilościach wrzątku. Mieszam bardzo dokładnie.
Przepisy na PIERNIKI
🧡🧡🧡