Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Korzenna przyprawa do pierników do połączenie kilku lub kilkunasto zmielonych przypraw o intensywnym smaku i zapachu. Podstawą przyprawy piernikowej jest cynamon i goździki, ale równie ważny jest pieprz czarny lub kolorowy.
Przyprawa piernikowa powinna mieć intensywny zapach i lekko ostrawy smak. Jej niewielka ilość sprawia, że ciasto pięknie pachnie i ma charakterystyczny smak.
Przyprawa korzenna nie daje koloru, to robi dopiero dodane do ciasta kakao i miód.
Domowa przyprawa korzenna jest znacznie intensywniejsza od tej kupionej w sklepie, wiec nie przesadzajcie z jej ilością.
W przyprawie piernikowej cynamon nie powinien dominować w zapachu, wszystkie przyprawy powinny tworzyć idealne, intensywne połączenie.
Czym zamienić przyprawę do pierników?
Korzenną przyprawę do pierników możemy zastąpić samym cynamonem z niewielką ilością goździków, sprawi, że ciasto lub ciasteczka będą pięknie pachniały, ale nie będzie czuć cierpkości pozostałych przypraw. Do pieczenia pierników dodajemy miód, a to on również wpływa na charakterystyczny piernikowy smak i zapach.
Ja zdecydowanie polecam dodanie choćby niewielkiej ilości przyprawy piernikowej bo tego zapach nic nie zastąpi.
Po upieczeniu piernika najlepiej jest go odłożyć na jeden lub dwa dni, żeby miał czas dojrzeć i lekko złagodnieć.
Przyprawę korzenną przechowujemy w szczelnym najlepiej szklanym słoiczku. Ja do pierwszego piernika w tym roku użyłam ubiegłorocznej przyprawy i cały czas pięknie pachniała i miała cudowny smak.
Tej przyprawy możecie użyć również do przygotowania grzanego wina i piwa.
Polecam, spróbujcie sami, naprawdę warto 🙂

Przyprawa korzenna do pierników
Składniki na domową przyprawę korzenną:
- 1 opakowanie mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki kolendry mielonej
- 1/4 łyżeczki gorczycy mielonej
- 1 łyżeczka kardamonu mielonego
- ok. 40 szt. goździków
- 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu lub 1/2 pieprzu czarnego w ziarnach
- 10 dużych ziaren Ziela Angielskiego
Sposób przygotowania przyprawy korzennej:
Przyprawy w ziarnach zmielić w moździerzu lub młynku do kawy na gładki proszek.
Do miseczki wsypać wszystkie przyprawy i dokładanie wymieszać. Przełożyć do szklanego pojemnika ze szczelnym zamknięciem, odstawić w chłodne miejsce na noc.
Przyprawa jest gotowa.
Polecam.
Więcej przepisów na pierniki i pierniczki znajdziecie tutaj:
Więcej świątecznych przepisów znajdziecie tutaj: