Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przekąska stara jak świat, znają ją chyba wszyscy.
Żeby galaretka z kurczaka udała się i ładnie zsiadła, niezbędna jest żelatyna. Nie obawiajcie się, że w czasie jedzenia będziecie czuć jej smak, nigdy mi się to nie zdarzyło, trzeba jedynie uważać, aby nie użyć zbyt dużej ilości żelatyny. Ja korzystam z żelatyny w proszku, ok. 4-5 łyżeczek na ok. 2 l. płynu.
Moja babcia, kiedyś wcale żelatyny nie używała, kiedy robiła ,,galaretkę z nóżek wieprzowych“, jedynie bardzo długo gotowała zupę z nóżkami wieprzowymi.
Kurczak nie ma jednak tak kleistych kości jak wieprzowina, dlatego bez żelatyny się nie obejdzie.
Do galaretki oprócz kurczaka, marchewki i pietruszki można również dodać zielony groszek konserwowy, będzie bardziej kolorowo:)
Polecam 🙂

Galaretka z Kurczaka
Składniki:
-
ok. 1 kg kurczaka (części lub cały)
-
1 włoszczyzna
-
2 litry wody
-
1 pęczek natki pietruszki
-
8 ziarenek pieprzu czarnego
-
2 łyżeczki soli
-
4-6 łyżeczek żelatyny spożywczej
Najlepsze dania z Kurczaka
Sposób przygotowania:
-
Kurczaka myjemy, włoszczyznę obieramy, kroimy na grube plastry.
-
W dużym garnku gotujemy rosół. Najpierw przez ok. 20 min samego kurczaka z natką pietruszki, solą i pieprzem. Następnie dokładamy warzywa i na małym ogniu (zupa ma delikatnie bulgotać) pod przykryciem gotujemy całość ok. 1 h. Warzywa powinny być bardzo miękkie, ale nie rozgotowane.
-
Kiedy zupa jest gotowa, wyjmujemy kurczaka, odcedzamy warzywa, czysty bulion wlewamy do szklanego naczynia.
-
Z kurczaka zdejmujemy skórę, oddzielamy mięso od kości, kroimy w niewielką kostkę.
-
Część warzyw, marchewkę i pietruszkę kroimy na cienkie plasterki lub w drobną kostkę, odstawiamy.
-
Do małej szklanej miski odmierzamy żelatynę, zgodnie z przepisem na opakowaniu (ja daję 4-5 łyżeczek na 2l. płynu). Na początek zalewamy żelatynę 3-4 łyżkami płynu, pozostawiamy na ok. 10 min, żeby dobrze zmiękła i napęczniała. Następnie wlewamy do dużej miski z pozostałym bulionem, mieszamy dokładnie, żeby całkowicie się rozpuściła. Dodajemy pokrojonego kurczaka i warzywa, mieszamy dokładnie.
-
Przygotowujemy naczynia, w których galaretka będzie tężała, mogą to być filiżanki, małe salaterki lub jedna większa szklana miska.
-
Naczynia napełniamy. Wstawiamy do lodówki lub w chłodne miejsce i pozostawiamy do stężenia.
-
Po upływie ok. 30 min, kiedy zawartość lekko zgęstnieje, można całość delikatnie zamieszać, aby wszystkie składniki równomiernie rozłożyły się w galaretce.
Galaretka jest gotowa po kilku godzinach, należy wyjąć ją z lodówki, nożem oddzielić od naczynia. Z łatwością wysunie się na talerz.
Podajemy skropioną sokiem z cytryny, octem lub sosem chrzanowym czy majonezowym.
Smacznego!
9 komentarzy Ukryj
są u mnie w domu wielbiciele tej potrawy ja nigdy jakoś nie przepadałam za nią ale czasem jestem zmuszone je robić:)
To tak jak ja, robię, staram się bardzo, ale raczej dla innych 🙂
Nie lubie takich galeretek… ale tej chyba dam szanse =)
Galaretkę u nas podaje się z octem , a nie sokiem z cytryny czy też jakimś sosem, ale spróbuje.
Bardzo ładnie wygląda zastudzona w małych foremkach do babeczek, takie jednoosobowe porcyjki.. ja staram sie zawsze mieć malutkie jednorazowe kubeczki, takie 100-gramowe,nie są aż takie ładne, ale nie potrzeba myć…
a ja uwielbiam galaty i na pewno ten przepis wyprobuje a oprucz smaku liczy sie efekt podania
Uwielbiam takie galaretki – muszę zrobić!
Nic dodać nic ująć tylko zrobić i cieszyć pysznym smakiem podniebienie 🙂
Dziękuję 😀