Ciasto Zebra

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto Zebra

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Jeden z absolutnych klasyków. Ciasto, które kojarzy mi się z dzieciństwem, kiedy piekła je moja mama.

Zebra jest dość sucha i ciężka. To konkretny kawał ciasta, doskonały na podwieczorek.

Przy robieniu tego przepisu musicie liczyć się z dużą ilością mieszania. Ciasto będzie dość gęste, więc trzeba użyć sporo siły, żeby wszystkie składniki dokładnie wymieszać, a przy tym robić to bardzo delikatnie i powoli.

Polecam kulinarny powrót do przeszłości 🙂

 

zebra, ciasto zebra, ciasto zebra przepis, ciasto, ciasta, ciasta przepisy, ciasto przepis, przepisy, ciasto ucierane przepisy, kuchnia doroty przepisy, dorota gotuje, dorota gotuje przepisy

 

Ciasto Zebra

Składniki:

  • 3 szk. mąki pszennej tortowej (+ 2 łyżki)
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek – białka i żółtka osobno (L)
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1 szklanka wody gazowanej

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 175 st.C. termoobieg.

Torownicę 24 cm., posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, tak aby papier dokładnie przylegał do formy.

W misie miksera ubić białka z cukrem na lśniącą, sztywną pianę.

Do piany dodać żółtka, cały czas miksując, żeby składniki dokładnie się połączyły.

Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać.

Do piany wsypać mąkę, delikatnie wymieszać łopatką kuchenną.

Teraz na przemian dodajemy do masy olej i wodę gazowaną, mieszamy po każdym dodaniu bardzo delikatnie, żeby piana nie opadła.

Dzielimy ciasto na dwie równe części, do jednej dodajemy kakao, do drugiej 2 łyżki maki, ponownie delikatnie mieszamy.

Gotowe ciasta (czarne i białe) na przemian wlewamy porcjami do formy (tak jak na zdjęciu niżej).

U mnie porcja ciasta to 1 łyżka wazowa.

Kiedy całe ciasto mamy już wykorzystane wstawiamy foremkę do gorącego piekarnika,
pieczemy w 175 st.C. ok. 60 min. do suchego patyczka. 

Wyjmujemy i studzimy na kuchennej kratce.

Zimne ciasto można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

 

zebra, ciasto zebra, ciasto zebra przepis, ciasto, ciasta, ciasta przepisy, ciasto przepis, przepisy, ciasto ucierane przepisy, kuchnia doroty przepisy, dorota gotuje, dorota gotuje przepisy

 

 

  • zebra, ciasto zebra, ciasto zebra przepis, ciasto, ciasta, ciasta przepisy, ciasto przepis, przepisy, ciasto ucierane przepisy, kuchnia doroty przepisy, dorota gotuje, dorota gotuje przepisy
  • zebra, ciasto zebra, ciasto zebra przepis, ciasto, ciasta, ciasta przepisy, ciasto przepis, przepisy, ciasto ucierane przepisy, kuchnia doroty przepisy, dorota gotuje, dorota gotuje przepisy
  • zebra, ciasto zebra, ciasto zebra przepis, ciasto, ciasta, ciasta przepisy, ciasto przepis, przepisy, ciasto ucierane przepisy, kuchnia doroty przepisy, dorota gotuje, dorota gotuje przepisy

 

(Visited 1 445 times, 6 visits today)

Dorota

previous
Pyzy Ziemniaczane
next
Tarta ze Szpinakiem i Łososiem
previous
Pyzy Ziemniaczane
next
Tarta ze Szpinakiem i Łososiem

3 komentarze Ukryj

Myślę, że tak. Nigdy w prawdzie nie używałam proszku do pieczenia eco, ale jeśli służy do pieczenia to na pewno zadziała 🙂 Myślę, że ilość podobna chyba, że na opakowaniu jest jakaś informacja ile proszku przypada na ile mąki.
Ciekawa jestem z czego zrobiony jest taki proszek do pieczenia eco? Muszę kupić, do tej pory kupowałam czasami bulion eco, ale proszku jeszcze nie 😀

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię