Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Jeden z absolutnych klasyków. Ciasto, które kojarzy mi się z dzieciństwem, kiedy piekła je moja mama.
Zebra jest dość sucha i ciężka. To konkretny kawał ciasta, doskonały na podwieczorek.
Przy robieniu tego przepisu musicie liczyć się z dużą ilością mieszania. Ciasto będzie dość gęste, więc trzeba użyć sporo siły, żeby wszystkie składniki dokładnie wymieszać, a przy tym robić to bardzo delikatnie i powoli.
Polecam kulinarny powrót do przeszłości 🙂

Ciasto Zebra
Składniki:
-
3 szk. mąki pszennej tortowej (+ 2 łyżki)
-
2 czubate łyżki kakao
-
3 łyżeczki proszku do pieczenia
-
1 szklanka cukru
-
5 jajek – białka i żółtka osobno (L)
-
1 szklanka oleju rzepakowego
-
1 szklanka wody gazowanej
Przepisy na najlepsze CIASTA
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 175 st.C. termoobieg.
Torownicę 24 cm., posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, tak aby papier dokładnie przylegał do formy.
W misie miksera ubić białka z cukrem na lśniącą, sztywną pianę.
Do piany dodać żółtka, cały czas miksując, żeby składniki dokładnie się połączyły.
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać.
Do piany wsypać mąkę, delikatnie wymieszać łopatką kuchenną.
Teraz na przemian dodajemy do masy olej i wodę gazowaną, mieszamy po każdym dodaniu bardzo delikatnie, żeby piana nie opadła.
Dzielimy ciasto na dwie równe części, do jednej dodajemy kakao, do drugiej 2 łyżki maki, ponownie delikatnie mieszamy.
Gotowe ciasta (czarne i białe) na przemian wlewamy porcjami do formy (tak jak na zdjęciu niżej).
U mnie porcja ciasta to 1 łyżka wazowa.
Kiedy całe ciasto mamy już wykorzystane wstawiamy foremkę do gorącego piekarnika,
pieczemy w 175 st.C. ok. 60 min. do suchego patyczka.
Wyjmujemy i studzimy na kuchennej kratce.
Zimne ciasto można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego 🙂

6 komentarzy Ukryj
Witam,czy mogę użyć proszku do pieczenia eko?I czy taką samą ilość?
Myślę, że tak. Nigdy w prawdzie nie używałam proszku do pieczenia eco, ale jeśli służy do pieczenia to na pewno zadziała 🙂 Myślę, że ilość podobna chyba, że na opakowaniu jest jakaś informacja ile proszku przypada na ile mąki.
Ciekawa jestem z czego zrobiony jest taki proszek do pieczenia eco? Muszę kupić, do tej pory kupowałam czasami bulion eco, ale proszku jeszcze nie 😀
Ciasto jest pyszne i pięknie wyglada ale mi wyszedł w środku troszkę zakalca musiałam źle zrobić.
Następnym razem proszę piec do ,,suchego patyczka” czyli do chwili kiedy patyk do szaszłyków wkłuty w cisto wyjdzie zupełnie suchy. Każdy piekarnik piecze trochę inaczej, więc czasami okazuje się że podany czas pieczenia jest zbyt krótki zaledwie o 3-4 min, a to już robi różnicę.
wygląda przepysznie!
Pierwsza moja zebra, która mi wyszła ❤️ Zawsze wychodził mi zakalec, a z tego przepisu ciasto wyszło przepyszne. Dziękuję 😁