Bardzo klasyczny, zimowy przepis na Roladę z Boczku.
Taką wędlinę robiła lata temu moja mama. Zwijany boczek podany na ciemnym chlebie z odrobiną chrzanu jest dla mnie wspomnieniem dzieciństwa i chociaż głownie jadł takie przysmaki mój tato, to zawsze robię go na święta, bo tradycyjnie musi znaleźć się na moim stole.
Polecam 🙂
Boczek umyć, osuszyć. Rozłożyć i od strony gdzie były kości oprószyć połową soli, pieprzu, papryki ostrej i słodkiej i majerankiem.
Lekko przyklepać i zwijać roladę możliwie ciasno.
Ostrym nożem lekko naciąć wierzch, najlepiej w kratkę. Z pozostałych przypraw (bez majeranku) zrobić mieszankę i obtoczyć w nich zrolowany boczek. Na koniec posypać mięso majerankiem.
Roladę włożyć do siatki lub obwiązać kuchenną nicią (żeby się nie rozwijała, u mnie siatka wędliniarska).
Cebulę pokroić w grube plastry. Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego lub formy do pieczenia, wlać wodę, obłożyć mięso cebulą.
Najlepiej przykryć roladę folią aluminiową lub jeśli mamy przykrywą naczynia. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. z termoobiegiem.
Piec przez 1 h pod przykryciem, następnie zdjąć folię i piec jeszcze 15 min, żeby mięso ładnie się przyrumieniło.

SKŁADNIKI
- Ok. 1 kg boczku surowego (możliwie cienkiego i w dużym kawałku)
- 2-3 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 2 łyżeczki papryki ostrej
- 2 łyżki majeranku
- 1 duża cebula
- 2 łyżki wody
przygotowanie
Boczek umyć, osuszyć.
Rozłożyć i od strony gdzie były kości oprószyć połową soli, pieprzu, papryki ostrej i słodkiej i majerankiem.
Lekko przyklepać i zwijać roladę możliwie ciasno.
Ostrym nożem lekko naciąć wierzch, najlepiej w kratkę.
Z pozostałych przypraw (bez majeranku) zrobić mieszankę i obtoczyć w nich zrolowany boczek. Na koniec posypać mięso majerankiem.
Roladę włożyć do siatki lub obwiązać kuchenną nicią (żeby się nie rozwijała, u mnie siatka wędliniarska).
Cebulę pokroić w grube plastry.
Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego lub formy do pieczenia, wlać wodę, obłożyć mięso cebulą. Najlepiej przykryć roladę folią aluminiową lub jeśli mamy przykrywą naczynia.
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. z termoobiegiem.
Piec przez 1 h pod przykryciem, następnie zdjąć folię i piec jeszcze 15 min, żeby mięso ładnie się przyrumieniło.
Wyjąć i wystudzić. Przez noc trzymać w lodówce. Wyjąć z siatki.
Kroić w cienkie plastry.
1 komentarz
Super pomysł i wykonanie, rolada wygląda świetnie!