• Home
  • Ciasta
  • Makowa Gwiazda z Ciasta Francuskiego – przepis z filmem
0 0
Makowa Gwiazda z Ciasta Francuskiego – przepis z filmem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Makowa Gwiazda z Ciasta Francuskiego – przepis z filmem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Niezwykle pyszne, a jedocześnie łatwe do upieczenia ciasto makowe. Uwielbiam je robić bo wygląda i smakuje fantastycznie.
Na blogu znajdziecie również pomysł i film jak zrobić Makową Choinkę, zasada jest ta sama czyli masa makowa i ciasto francuskie, ale kształt jest zupełnie inny.

Polecam obydwa przepisy, goście będą zachwyceni, a Wy spędzicie w kuch najwyżej 30 min.

Makowa gwiazda najsmaczniejsza jest w dniu pieczenia, ale i w kolejnych niczego jej nie brakuje, jedynie ciasto nie jest już tak chrupiące jak wcześniej.

Polecam 🙂

Gwiazda Makowa

Gwiazda Makowa z Ciasta Francuskiego

Składniki:

  • 3 opakowania gotowego ciasta francuskiego
  • ok. 600 g masy makowej gotowej lub domowej
  • ok. 1 szklanki bakalii (orzechów, rodzynek,
  • migdałów, żurawiny)
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 2-3 łyżki płynnego miodu
  • białko do posmarowania ciasta

(Visited 696 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Przygotować masę makową:

W misce dokładnie wymieszać masę makową
z bakaliami, skórką cytrynową i miodem.
Można zrobić również domową masę makową (przepis znajdziecie na blogu).

2
Done

Ciasto rozwinąć – najlepiej na kuchennym blacie lub
stolnicy. Na cieście położyć talerz ok. 20 cm lub nieco
większy – nie może wystawać poza obręb ciasta. Za
pomocą ostrego noża obrysować talerz, żeby powstało
koło. Podobnie postąpić z pozostałymi kawałkami ciasta.

3
Done

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia położyć
pierwszy krążek ciasta, posmarować go połową masy
makowej, wyrównać aby warstwa maku była wszędzie jednakowa.
Przykryć drugim kawałkiem ciasta i ten
posmarować pozostałą masą. Przykryć trzecim krążkiem.

4
Done

Na wierzchu ciasta, na jego środku, za pomocą małej
szklanki, odcisnąć kółko – to będzie środek gwiazdy. Za
pomocą ostrego noża podzielić ciasto na 16 równych
kawałków. Zaczynając od kółka w środku, wycinamy coś
na kształt płatków, środek zostaje nie pokrojony.

5
Done

Następnie zwijamy „płatki” dwa razy dookoła
własnej osi i zlepiamy po dwie końcówki.
Po zwinięciu wszystkich kawałków, smarujemy ciasto białkiem.

6
Done

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C.
Pieczemy przez 15-17 min. lub do ładnego zrumienienia.
Ciasto wyjmujemy odstawiamy do przestygnięcia, a następnie posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.
Najsmaczniejsze w dniu pieczenia.

7
Done

Dorota

Pieczona Polędwica
previous
Pieczona Polędwica Wieprzowa Faszerowana (film – krok po kroku)
Ryba Po Grecku
next
Ryba po Grecku
Pieczona Polędwica
previous
Pieczona Polędwica Wieprzowa Faszerowana (film – krok po kroku)
Ryba Po Grecku
next
Ryba po Grecku

2 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię