Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Niezwykle pyszne, a jedocześnie łatwe do upieczenia ciasto makowe. Uwielbiam je robić bo wygląda i smakuje fantastycznie.
Na blogu znajdziecie również pomysł i film jak zrobić Makową Choinkę, zasada jest ta sama czyli masa makowa i ciasto francuskie, ale kształt jest zupełnie inny.
Polecam obydwa przepisy, goście będą zachwyceni, a Wy spędzicie w kuch najwyżej 30 min.
Makowa gwiazda najsmaczniejsza jest w dniu pieczenia, ale i w kolejnych niczego jej nie brakuje, jedynie ciasto nie jest już tak chrupiące jak wcześniej.
Polecam 🎄⭐️
Gwiazda Makowa z Ciasta Francuskiego
Składniki:
-
3 opakowania gotowego ciasta francuskiego
-
ok. 600 g masy makowej gotowej lub domowej
-
ok. 1 szklanki bakalii (orzechów, rodzynek,
-
migdałów, żurawiny)
-
skórka otarta z 1/2 cytryny
-
2-3 łyżki płynnego miodu
-
białko do posmarowania ciasta
Przepisy na
Makowce i Ciasta z Makiem
Zobacz również film na Choinkę Makową 🎄🎄🎄
Steps
1
Done
|
Przygotować masę makową:W misce dokładnie wymieszać masę makową |
2
Done
|
Ciasto rozwinąć – najlepiej na kuchennym blacie lub |
3
Done
|
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia położyć |
4
Done
|
Na wierzchu ciasta, na jego środku, za pomocą małej |
5
Done
|
Następnie zwijamy „płatki” dwa razy dookoła |
6
Done
|
Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C. |
7
Done
|
2 komentarze Ukryj
Wygląda super! Na pewno wypróbuję 🙂
Bardzo się cieszę i szczerze polecam bo jest pyszna 🙂