Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na Polędwicę Wieprzową, błyskawiczny i bardzo łatwy obiad. Odpowiedni nie tylko na codzienny obiad, ale i na święta lub elegancką ciepłą kolację.
Co to jest Panko?
Panko to okruchy z chleba pszennego, nieco różną się od klasycznej tartej bułki. Panko można kupić w sklepie, lub przygotować w domu. Pszenny, suchy chleb trzemy na tarce o grubych oczkach.
Jeśli nie macie panko, jeśli nie macie również czerstwego pszennego chleba, możecie użyć zwykłej tartej bułki.
Pieczenie Polędwicy
Polędwicę pieczemy w 190 st.C. z termoobiegiem, czas zależy od tego jak wypieczone mięso lubimy. Ja lubię mięso dobrze wypieczone, dlatego piekę mięso max 45 min.
Kieruję się również taką zasadą przy polędwicy o wadze ok. 600 g.
średnio wypieczone mięso – 35 min (25 min pod przykryciem i 10 min bez przykrycia)
dobrze wypieczone mięso – 45 min (35 min pod przykryciem i 10 min bez przykrycia)
Przepisy na domowy OBIAD
Polędwica Wieprzowa Pieczona w Panko
Składniki:
600-700 g polędwicy wieprzowej
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki pieprzu
ok. 2-3 łyżki musztardy Dijone
ponadto:
ok. 2 szklanek panko lub tartej bułki
ok. 2 łyżek drobno posiekanej natki pietruszki
1 duży ząbek czosnku
1 łyżeczka posiekanej drobno chili
ok. 1 łyżeczki papryki ostrej
olej i 1 łyżka masła (do smażenia)
Polędwicę Wieprzową (klik)
KuchniaDoroty TV
znajdziesz tu pomysły na domowe posiłki
Steps
1 Done | Sposób przygotwania:Polędwicę umyć, oczyścić z tłuszczu i żyłek. Mięso doprawić solą i pieprzem, odłożyć na ok. 1 godz, lub na noc do lodówki. |
2 Done | Panko (lub tartą bułkę) połączyć z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, posiekaną drobno natkę pietruszki, pokruszoną chili i ostrą paprykę, dokładnie wymieszać. Odstawić. |
3 Done | Na patelni rozgrzać olej. Mięso dokładnie obsmażyć ze wszystkich stron. Na patelnię z olejem w którym smażona była polędwica włożyć 1-2 łyżki masła, od razu zdjąć z ognia i odstawić, żeby masło się nie spaliło. Polędwicę ze wszystkich stron posmarować musztardą Dijone. Do naczynia z mięsem wlać olej z masłem, który mamy na patelni. |
4 Done | Naczynie przykryc. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C. z termoobiegiem i piec, żeby uzyskać mięso: Wyjąć z piekarnika i odstawić, żeby polędwica chwilę odpoczęła na 5-7 min. Mięso kroić na plastry i podawać. Smacznego :) |
5 Done |
2 komentarze Ukryj
Doroto, czytam i nie wiem, czy ten olej ze smażenia z masłem to do naczynia przelać czy to ma być sos…bo piszesz odstawić i tyle 🙂
ps. panko – a gdzie to kupić??? 🙂 w marketach? bo nigdy się nie spotkałam
Uzupełniłam. Olej ze smażenia, razem z masłem wlewamy do naczynia żaroodpornego w którym jest mięso.
Panko można dostać np. w Carrefour, ja kupiłam kiedyś w K&M, ale najczęściej robię własne panko ścierając na tarce suchy chleb pszenny.