Przepis na Polędwicę Wieprzową, błyskawiczny i bardzo łatwy obiad.
Odpowiedni nie tylko na codzienny obiad, ale i na święta lub elegancką ciepłą kolację.
Co to jest Panko?
Panko to okruchy z chleba pszennego, nieco różną się od klasycznej tartej bułki. Panko można kupić w sklepie, lub przygotować w domu. Pszenny, suchy chleb trzemy na tarce o grubych oczkach.
Jeśli nie macie panko, jeśli nie macie również czerstwego pszennego chleba, możecie użyć zwykłej tartej bułki.
Pieczenie Polędwicy
Polędwicę pieczemy w 190 st.C. z termoobiegiem, czas zależy od tego jak wypieczone mięso lubimy. Ja lubię mięso dobrze wypieczone, dlatego piekę mięso max 45 min.
Kieruję się również taką zasadą przy polędwicy o wadze ok. 600 g.
średnio wypieczone mięso – 35 min (25 min pod przykryciem i 10 min bez przykrycia)
dobrze wypieczone mięso – 45 min (35 min pod przykryciem i 10 min bez przykrycia)
Przepisy na domowy OBIAD

SKŁADNIKI
- 600-700 g polędwicy wieprzowej
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki pieprzu
- ok. 2-3 łyżki musztardy Dijone
- ponadto:
- ok. 2 szklanek panko lub tartej bułki
- ok. 2 łyżek drobno posiekanej natki pietruszki
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżeczka posiekanej drobno chili
- ok. 1 łyżeczki papryki ostrej
- olej i 1 łyżka masła (do smażenia)
przygotowanie
Polędwicę umyć, oczyścić z tłuszczu i żyłek.
Mięso doprawić solą i pieprzem, odłożyć na ok. 1 godz, lub na noc do lodówki.
Panko (lub tartą bułkę) połączyć z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, posiekaną drobno natkę pietruszki, pokruszoną chili i ostrą paprykę, dokładnie wymieszać. Odstawić.
Na patelni rozgrzać olej. Mięso dokładnie obsmażyć ze wszystkich stron.
Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Na patelnię z olejem w którym smażona była polędwica włożyć 1-2 łyżki masła, od razu zdjąć z ognia i odstawić, żeby masło się nie spaliło.
Polędwicę ze wszystkich stron posmarować musztardą Dijone.
Następnie obłożyć panko z przyprawami, lekko docisnąć, żeby dokładnie przykleiło się do mięsa.
Do naczynia z mięsem wlać olej z masłem, który mamy na patelni. Naczynie przykryć.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C. z termoobiegiem i piec, żeby uzyskać mięso:
▫️średnio wypieczone – 35 min (25 min pod przykryciem i 10 min bez przykrycia)
▫️dobrze wypieczone – 45 min (35 min pod przykryciem i 10 min bez przykrycia)
Wyjąć z piekarnika i odstawić, żeby polędwica chwilę odpoczęła na 5-7 min.
Mięso kroić na plastry i podawać.
Przepisy na Polędwicę Wieprzową (klik)
2 komentarze
Doroto, czytam i nie wiem, czy ten olej ze smażenia z masłem to do naczynia przelać czy to ma być sos…bo piszesz odstawić i tyle 🙂
ps. panko – a gdzie to kupić??? 🙂 w marketach? bo nigdy się nie spotkałam
Uzupełniłam. Olej ze smażenia, razem z masłem wlewamy do naczynia żaroodpornego w którym jest mięso.
Panko można dostać np. w Carrefour, ja kupiłam kiedyś w K&M, ale najczęściej robię własne panko ścierając na tarce suchy chleb pszenny.