Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na nieco inny makowiec. Ciasto jest wilgotne i pyszne, robi się je bardzo łatwo, zobaczcie film.
Takie ciasto dość dobrze się przechowuje, wystarczy bardzo dokładnie wystudzić makowiec i przechowywać w chłodnym miejscu.
Makowiec japoński można polać czekoladą lub polukrować, zależy to tylko od Was, ja lubię czekoladę.
Polecam 🙂
Makowiec Japoński
Składniki:
- 250 g masy makowej gotowej lub domowej
- 4 jabłka
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru pudru
- 5 łyżek kaszy manny
- 150 ml oleju, najlepiej rzepakowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki rumu (zamiennie aromat migdałowy)
- szczypta soli
- bakalie (dowolne)
Na polewę czekoladową:
- 70 g gorzkiej czekolady
- 70 ml śmietanki kremówki 30%
Steps
1 Done | Sposób przygotowania:Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na dużych |
2 Done | W misie miksera ucieramy żółtka z cukrem na jasną |
3 Done | W miseczce łączymy kakao, mąkę ziemniaczaną |
4 Done | W misie miksera ubijamy na sztywną pianę białka |
5 Done | Ciasto przekładamy do formy (24-26 cm) posmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką. |
6 Done | Przygotowanie polewy:Kremówkę podgrzewamy i do gorącej wkładamy połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy do |
7 Done |