Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na nieco inny makowiec. Ciasto jest wilgotne i pyszne, a robi się je bardzo łatwo,
Zobacz film jak krok po kroku przygotowałam to doskonałe świąteczne ciasto.
Takie ciasto dość dobrze się przechowuje, wystarczy bardzo dokładnie wystudzić makowiec i przechowywać w chłodnym miejscu.
Makowiec japoński można polać czekoladą lub polukrować, zależy to tylko od Twoich preferencji.
Ja lubię ciasto polane gęstą czekoladą.
Polecam i życzę Wam wesołych Świąt 🎄🎄🎄
Makowiec Japoński
Składniki:
-
250 g masy makowej gotowej lub domowej
-
4 jabłka
-
5 jajek
-
1 szklanka cukru pudru
-
5 łyżek kaszy manny
-
150 ml oleju, najlepiej rzepakowego
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
2 łyżki mąki ziemniaczanej
-
2 łyżki kakao
-
2 łyżki rumu (zamiennie aromat migdałowy)
-
szczypta soli
-
bakalie (dowolne)
Na polewę czekoladową:
-
70 g gorzkiej czekolady
-
70 ml śmietanki kremówki 30%
Przepisy na MAKOWCE
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na dużych |
2
Done
|
W misie miksera ucieramy żółtka z cukrem na jasną |
3
Done
|
W miseczce łączymy kakao, mąkę ziemniaczaną |
4
Done
|
W misie miksera ubijamy na sztywną pianę białka |
5
Done
|
Ciasto przekładamy do formy (24-26 cm) posmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką. |
6
Done
|
Przygotowanie polewy:Kremówkę podgrzewamy i do gorącej wkładamy połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy do |
7
Done
|
2 komentarze Ukryj
Wspaniale, że dzielisz się nie tylko przepisem, ale także swoją pasją do gotowania. Mam nadzieję, że wielu entuzjastów kuchni japońskiej zainspiruje się Twoim makowcem!
Miło mi, dziękuję 😊