Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na nieco inny makowiec. Ciasto jest wilgotne i pyszne, a robi się je bardzo łatwo,
Zobacz film jak krok po kroku przygotowałam to doskonałe świąteczne ciasto.
Takie ciasto dość dobrze się przechowuje, wystarczy bardzo dokładnie wystudzić makowiec i przechowywać w chłodnym miejscu.
Makowiec japoński można polać czekoladą lub polukrować, zależy to tylko od Twoich preferencji.
Ja lubię ciasto polane gęstą czekoladą.
Polecam i życzę Wam wesołych Świąt 🎄🎄🎄
Makowiec Japoński
Składniki:
250 g masy makowej gotowej lub domowej
4 jabłka
5 jajek
1 szklanka cukru pudru
5 łyżek kaszy manny
150 ml oleju, najlepiej rzepakowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
2 łyżki rumu (zamiennie aromat migdałowy)
szczypta soli
bakalie (dowolne)
Na polewę czekoladową:
70 g gorzkiej czekolady
70 ml śmietanki kremówki 30%
Przepisy na MAKOWCE
Steps
1 Done | Sposób przygotowania:Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na dużych |
2 Done | W misie miksera ucieramy żółtka z cukrem na jasną |
3 Done | W miseczce łączymy kakao, mąkę ziemniaczaną |
4 Done | W misie miksera ubijamy na sztywną pianę białka |
5 Done | Ciasto przekładamy do formy (24-26 cm) posmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką. |
6 Done | Przygotowanie polewy:Kremówkę podgrzewamy i do gorącej wkładamy połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy do |
7 Done |