0 0
Makowiec Japoński – przepis z filmem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Makowiec Japoński – przepis z filmem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Przepis na nieco inny makowiec. Ciasto jest wilgotne i pyszne, robi się je bardzo łatwo, zobaczcie film.
Takie ciasto dość dobrze się przechowuje, wystarczy bardzo dokładnie wystudzić makowiec i przechowywać w chłodnym miejscu.

Makowiec japoński można polać czekoladą lub polukrować, zależy to tylko od Was, ja lubię czekoladę.

Polecam 🙂

 

Makowiec Japoński

Makowiec Japoński

Składniki:

  • 250 g masy makowej gotowej lub domowej
  • 4 jabłka
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 150 ml oleju, najlepiej rzepakowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki rumu (zamiennie aromat migdałowy)
  • szczypta soli
  • bakalie (dowolne)

Na polewę czekoladową:

  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 70 ml śmietanki kremówki 30%

(Visited 732 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na dużych
oczkach tarki. Odstawiamy.

2
Done

W misie miksera ucieramy żółtka z cukrem na jasną
puszystą masę. Pod koniec miksowania wlewamy olej
oraz rum. Miksujemy do połączenia składników.
Następnie dodajemy partiami masę makową, a później
kaszę mannę, cały czas miksując.

3
Done

W miseczce łączymy kakao, mąkę ziemniaczaną
oraz proszek do pieczenia. Przesiewamy je do masy,
dodajemy skórkę z cytryny, mieszamy.
Na koniec dodajemy jabłka i ponownie bardzo
dokładnie mieszamy.

4
Done

W misie miksera ubijamy na sztywną pianę białka
ze szczyptą soli.
Do masy makowo-jabłkowej wkładamy pianę z białek
i bardzo dokładnie mieszamy. Starajmy się zagarniać
ciasto od samego dna, żeby składniki bardzo dokładnie
się połączyły.

5
Done

Ciasto przekładamy do formy (24-26 cm) posmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką.
Pieczemy w 175 st. C przez 40-45 min., do suchego patyczka.
Makowiec studzimy na kuchennej kratce.
*Zimne ciasto wyjmujemy i polewamy polewą czekoladową.

6
Done

Przygotowanie polewy:

Kremówkę podgrzewamy i do gorącej wkładamy połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy do
całkowitego rozpuszczenia.
Polewamy ciasto i zostawiamy do zastygnięcia.
Smacznego :)

7
Done

Dorota

Paszteciki z Pieczarkami
previous
Paszteciki Ptysiowe z Pieczarkami – przepis na idealną przekąskę
Indyk Pieczony
next
Indyk Pieczony w Rękawie – bardzo łatwy
Paszteciki z Pieczarkami
previous
Paszteciki Ptysiowe z Pieczarkami – przepis na idealną przekąskę
Indyk Pieczony
next
Indyk Pieczony w Rękawie – bardzo łatwy

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię